ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:313/500)

Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami 78

brązowy cukier. Ucieraj za pomocą miksera do czasu aż uzyskasz puszystą masę. Powinno to zając ok. 3 minut. Następnie dodaj jajko i wanilię. Ponownie ucieraj do połączenia się składników. Następnie w osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Do masy jajeczno – maślanej dodaj suche składniki i zagniataj aż do połączenia się ciasta. Na koniec dodaj posiekane

365 dni dookoła kuchni
MOCNO CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 76

czarnego kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: W misie miksera ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę, dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Dodajemy masę z misy miksera i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy

Walijskie Pichcenie
Tarta z malinami w czekoladzie 72

Tarta z malinami w czekoladzie w trzech odsłonach. Pierwsza wspomniana już tarta z dodatkiem malin, druga to tarta z gruszką. Trzecią najszybszą wersją, bo z pominięciem kruchego ciasta jest suflet z malinami, a wszystko to przygotujecie z jednego przepisu! Każda wersja jest obłędna, choć przyznam, że dzieci najbardziej czekały na delikatne sufleciki. Suflet należy zjeść zaraz po upieczeniu, bo najlepiej(...)pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, placek powinien być cienki, do 5 mm grubości! Jeśli nie macie dużej formy na tartę możecie ciasto podzielić na dwie mniejsze formy lub nadmiar ciasta zamrozić. Ciastem wykładamy spód formy, nakłuwamy całą powierzchnię ciasta łącznie z bokami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 st C przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Batoniki z mlecznym kremem i czekoladą 109

słodki, ani za słony. Według mnie groszek ptysiowy jest najbardziej neutralny i najłatwiej jest go zamienić na proszek, z którego w bardzo prosty sposób zrobimy spód do wszelakich ciast bez pieczenia, czy batoników.  Polewa czekoladowa z czekolady jest moją ulubioną zaraz obok polewy z czekolady i śmietanki. Te dwie polewy są wspaniałe, różnią się stopniem twardnienia Składniki potrzebne(...)zmielonego pudru z groszku ptysiowego) oraz wiórki kokosowe i dokładnie całość ugniatamy. Tak przygotowane "ciasto" wykładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugniatamy i wyrównujemy, następnie wkładamy do lodówki na czas wykonywania kremu. Krem maślany: Cukier puder ucieramy z masłem na puch, przez około 3 minuty. Dodajemy proszek budyniowy i śmietankę i dalej

MamaOskarka
Migdałowa tarta z gruszką 128

ciastka z masą migdałową, były tak pyszne, że gdy zobaczyłam przepis na tą tartę od razu musiałam ją przygotować. Do tego gruszki, czyli całkiem ciekawe połączenie. Poszczególne części tego ciasta można przygotować dużo wcześniej. Ważne jest aby każda część była odpowiednio schłodzona przed złożeniem tarty i upieczeniem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Migdałowa tarta z gruszką składniki: 1 szklanka cukru(...)można przygotować dzień wcześniej. Ze składników na spód zagniatamy ciasto kruche. Należy pamiętać aby nie robić tego zbyt długo, gdyż ciasto wyjdzie za twarde, jeżeli pod wpływem ciepła naszych dłoni masło zacznie się rozpuszczać należy je schłodzić i zagnieść ponownie później gdy będzie zimne. Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem i pieczemy pod obciążeniem na rumiany kolor przez

Delusional Trine
Gryczane ciasto z truskawkami i kefirem 134

aromat 2-3 truskawki + mąka do obtoczenia dekoracja: płatki migdałowe  Sposób przygotowani: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, kefir, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno wrzucamy pokrojone i obtoczone w mące truskawki. Masę mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tort motocyklisty 206

Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Krem Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy

Wędrówki po kuchni
OMLET CESARSKI 122

puder  WYKONANIE    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę i mleko - mieszamy, całość dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Brzoskwinie kroimy w kostkę, banana w plastry

słodki bratek
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 148

minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką

Ostra na Słodko
Biedronka 1566

oraz ocet. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem(...)pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam spirytus i ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam 2/3 masy budyniową, wyrównuję. W biszkopcie jasnym wykrawam kieliszkiem kółka. Biszkopt układam na masie budyniowej. 5. Syrop jagodowy przelewam do garnka i gotuję. Do gorącego syropu wsypuję galaretkę fioletową. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlewam do otworów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernik z powidłami 261

się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, kakao, przyprawę do piernika i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy aż składniki się ładnie połączą. Na koniec dodajemy powidła, i cały czas miksując - przestudzoną margarynę. Opcjonalnie można też wrzucić do masy piernikowej posiekane bakalie. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksówki i pieczemy

KasiekGotuje
Tort z malinami 170

opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta

cucinare
Kruche ciasteczka waniliowe 132

mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 201

mąki pszennej (użyłam tortowej)     1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko, aromat i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem. Następnie rękoma zagnieść ciasto i wstawić na około 30-60 minut do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 180oC

Mała Cukierenka
Lody w bezie włoskiej na tartaletce 118

Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy z cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki

Lili w kuchni
bardzo czekoladowe ciasteczka 136

soli W kąpieli wodnej (lub garnuszku) rozpuszczamy 140g czekolady i masło. Pozostałą czekoladę siekamy. Ucieramy jajko z cukrem, następnie ciągle ucierając wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę, później przesiewamy mąkę z proszkiem oraz dodajemy sól. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut

chili & sugar
Keks z rumem 198

minut. Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Pod koniec dodać bakalie z rumem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Całość wstawić do nagrzanego

Na słodko lub wytrawnie
Kremówki z owocami i nutą mięty 184

Składniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki(...)ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe

Luźna Kuchnia
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 117

możecie zrobić to w mikrofali (3 x 30s). Studzimy. W dużej misce ucieramy cukier puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto

Słodkie Przyjemności
Babka makowo-kokosowa 140

łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu.Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez

Mix smaku
Sękacz 144

Od dawna miałam ochotę, aby zrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki doskonałe! 131

wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Jesienny chlebek daktylowy 124

łyżek miodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.     /źródło Chleb domowy

Anioły w kuchni
Babka pomarańczowo orzechowa 290

skórkę z pomarańczy, pokruszone ciasteczka oraz posikane orzechy. Wsypać mąkę, nie przestając ucierać. 4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać. 5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut. 6. Gotową babkę wyjąć z formy

Apetyczna babeczka
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 226

smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie(...)szklanki Banany i wszystkie mokre składniki ucieramy w misce – olej kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed

PaleoSMAK
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 283

udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland , 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą

Mała Cukierenka
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 277

udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland , 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą

Mała Cukierenka
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką 97

przyjemność kulinarna i upiekłam ciasto, którego smak chodził za mną, jak to się mówi, od kilku dni. A chodzi o pyszne i wilgotne ciasto z cukinii, posypane na wierzchu jagodami i kruszonką. Takie ciasto, przynajmniej dla mnie, wygląda bardzo apetycznie, tak swojsko i domowo. A, że w ogródku wysyp cukinii, to za sprawą tego ciasta spożytkowałam jej mały procent. Dzieci(...)temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ucierałam do uzyskania jasnego puszystego kremu. Do tak ubitych jajek dolałam powoli olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodawałam po łyżce do ubitych jajek i miksowałam na małych obrotach. Gdy ciasto było jednolite odłożyłam mikser i do ciasta dodałam startą

Waniliowe Improwizacje
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 369

kremowej masy. Do ubitego dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych(...)ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy.Wykonanie:Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu.  The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Maślane ciasto z wiśniami 401

kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam…   Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .     Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 6 jajek 1 szklanka(...)solą. 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. 3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części

Mała Cukierenka
BABKA CYTRYNOWA 162

lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry

Z Majeczką w kuchni
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 423

dowolny lukier.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy

Z butelką mleczka w tle
ciasto z ptasim mleczkiem 597

pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Cały czas miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane pozostałe składniki i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem(...)gorącej wody wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy kawę oraz mąkę i miksujemy. Mleko zagotowujemy, dodajemy masę żółtkową, dokładnie mieszamy z mlekiem i gotujemy, aż powstanie budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy

Domowy Smak Jedzenia