ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:313/500)

Słoneczne ciasto cytrynowe z kokosem 168

Słoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały.        Ostatni dzień głosowania  http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel  w konkursie "Kuchenne Zmagania"!  Emotikon grin  Każdy kto odda swój głos może liczyć(...)jednolitą, gładką masę. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Następnie dodajemy połowę mąki, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny z skórką, wiórki kokosowe i pozostałą część mąki. Wszystko razem mieszamy. Żeby uzyskać idealnie gładką masę możemy całość przez 2 min miksować za pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem

Moniki Smakołyki
Puszyste pączki różane z rumem 185

arnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę :) i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i puszystych pączków różanych. Idealnym uzupełnieniem będzie  cukier puder różany na rumianej skórce. Jeśli nie macie takiego cukru koniecznie pomyślcie o jego przygotowaniu w czerwcu(...)jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki

SzczyptaSmaQ
Pączki z różą 105

które częściowo wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki “Kuchnia dla oszczędnych”. 🙂 Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski(...)rondelku roztapiamy masło. Studzimy. Żółtka i całe jajo ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, wlewamy je we wgłębienie w mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić

Moja Delicja
Pączki z różą 153

wypłynęło po wyrośnięciu uformowanych pączków. Dlatego następnym razem spróbowałabym usmażyć pączki bez konfitury, a nadziewać je już po usmażeniu. Przepis pochodzący z książki „Kuchnia dla oszczędnych”. :) Składniki ciasta: (ok. 25 pączków) 1 kg mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski(...)roztapiamy masło. Studzimy. Żółtka i całe jajo ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Gdy drożdże podwoją swoją objętość, wlewamy je we wgłębienie w mące. Dodajemy utarte jaja z cukrem, niecałe mleko, ziarenka z laski wanilii oraz połowę alkoholu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Jeżeli mieszanina jest za sucha – dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż przestanie się kleić

Moja Delicja
Drożdżówki z cynamonem 185

cukier waniliowy łyżka cukru Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 370

małych oczkach marchewkę i  jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez około 40 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Składniki na krem z białej czekolady(...)miski i ucieramy, następnie stopniowo dolewamy ostudzone mleko - stopniowo, aby masło się nie zważyło i roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzoną biała czekoladę Do tak przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ostudzonego ciastaCiasto

Słodkie Przyjemności
Babka Marmurkowa 208

kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj  1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy  z cukrem na gładką masę, dodajemy po  jednym jajku ciągle ucierając.  pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cukier(...)kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka.  Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO! P.S ciasto możemy upiec także

Luźna Kuchnia
BABKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI 175

łyżki kakao 3 łyżki wrzątku WYKONANIE CIASTO: piekarnik rozgrzewamy do 170℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Formę z kominem o średnicy ok. 22-23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę roztapiamy np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem na niemal białą, puszystą(...)masę przekładamy do formy ( powinna wypełniać  max. 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut lub do czasu, gdy wbity patyczek  nie będzie oblepiony ciastem ( będzie suchy). Ciasto studzimy w formie przez ok 10 minut i wykładamy na paterę do góry dnem. POLEWA : Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy zimną wodą, zostawiamy

cool and minty
Ciasto marchewkowe 178

   Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg marchewki-3 szklanki mąki-2 szklanki cukru

Maminek kulinarny
Sernik puszysty 167

dużym naczyniu ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, na końcu dodajemy obie mąki i jeszcze chwile miksujemy do połączenia się składników.  Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łopatką. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Wylewamy ciasto na wytłuszczoną

Gotowanie moimi oczami
Sernik w Cieście Kakaowym 222

pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu rumowego Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna odrobinę większa). Zawijamy w folie i wkładamy na około 1 h do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera, zmielonego dwukrotnie 320 g cukru pudru(...)ucieramy. Następnie dodajemy żółtka. Ucierając stopniowo wlewamy przestudzoną margarynę, budynie śmietankowe, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy oddzielnie. Dodajemy do masy serowej. Na małych obrotach miksera lub za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wykonanie: Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy większą część ciasta. Przekładamy

Made By Mom And Son
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 169

dawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki(...)minut aż się wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny

Dieta moja pasja
Ciasto jogurtowe 127

rabarbarem i truskawkami Wilgotne i puszyste ciasto z owocami poleca się na leniwe popołudnia i poranki w biegu. Ciasto idealnie sprawdza się w roli francuskiego tosta. Podany z jogurtem i owocami, będzie pysznym śniadaniem. Ciasto: 2 szklanki mąki (ja używam orkiszowej) 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżeczka sody(...)oddzielamy od białek. Ucieramy ze słodziwem. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy olej. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do mąki dodajemy masę z żółtek i jogurt. Dokładnie mieszamy. Pianę z białek dodajemy partiami, mieszając i napowietrzając masę. Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 25 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Kruszonkę trzemy na tarce, ciastem posypujemy wierzch ciasta. Pieczmy

Kucharzyca
Puszyste ciasto pomarańczowe. 149

Ciasto jest puszyste i wilgotne. Składniki : 20 dkg margaryny lub masła 2/3 szklanki cukru kryształu 3 duże jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 - 2 dużych pomarańczy szczypta soli 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   M iękką margarynę lub masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj cukier i dalej ucieraj do momentu, aż powstanie puszysta i jasna masa.  Wsyp otartą skórkę pomarańczową , dodaj szczyptę soli, ucieraj jeszcze przez chwilę. Następnie dodawaj po jednym żółtku cały czas ucierając. Sok z pomarańczy wymieszaj z jogurtem, wlej do utartej masy

Przepisy i porady kulinarne
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 207

Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny  lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.  Składniki na ciasto:  175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli   Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady(...)firmy Kupiec  Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Można też w mikrofali. Utarłam masło z połową (75 g ) cukru. Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam. Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.  Następnie wsypałam przesianą mąkę.   Dokładnie wymieszałam składniki. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą

potrawyregionalne