ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:306/500)

Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 348

udział w konkursie „ Festiwal Wypieków ”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland , 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!   Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160g masła w temperaturze pokojowej 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka 3 łyżki oleju 40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru(...)dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. 5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą

Mała Cukierenka
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką 141

przyjemność kulinarna i upiekłam ciasto, którego smak chodził za mną, jak to się mówi, od kilku dni. A chodzi o pyszne i wilgotne ciasto z cukinii, posypane na wierzchu jagodami i kruszonką. Takie ciasto, przynajmniej dla mnie, wygląda bardzo apetycznie, tak swojsko i domowo. A, że w ogródku wysyp cukinii, to za sprawą tego ciasta spożytkowałam jej mały procent. Dzieci(...)temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ucierałam do uzyskania jasnego puszystego kremu. Do tak ubitych jajek dolałam powoli olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodawałam po łyżce do ubitych jajek i miksowałam na małych obrotach. Gdy ciasto było jednolite odłożyłam mikser i do ciasta dodałam startą

Waniliowe Improwizacje
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 410

kremowej masy. Do ubitego dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych(...)ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy.Wykonanie:Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu.  The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Maślane ciasto z wiśniami 456

kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam…   Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .     Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 6 jajek 1 szklanka(...)solą. 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. 3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części

Mała Cukierenka
BABKA CYTRYNOWA 214

lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry

Z Majeczką w kuchni
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 465

dowolny lukier.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy

Z butelką mleczka w tle
ciasto z ptasim mleczkiem 648

pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. Cały czas miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie wsypujemy wymieszane pozostałe składniki i przy pomocy szpatułki mieszamy do połączenia się. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem(...)gorącej wody wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy kawę oraz mąkę i miksujemy. Mleko zagotowujemy, dodajemy masę żółtkową, dokładnie mieszamy z mlekiem i gotujemy, aż powstanie budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 192

chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa! CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // blacha 20x25cm składniki w temp. pokojowej ~2 szklanki mąki pszennej ~200g masła ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam(...)Masło ucieramy z cukrem. Gdy stanie się puszyste dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie przesiewamy mielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków

chili & sugar
Ciasto Snikers 344

szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka minut w blaszce, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucierać przez kilka minut, aż stanie się jaśniejsze i napowietrzone. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksując na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Gotowy krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zmiksować do połączenia. Złożenie ciasta: Biszkopt kakaowy przekroić w poziomie na dwa równe blaty. Na dolny blat

Opowieści z piekarnika
Jabłecznik 229

Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)kasze mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę.Polewa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.Przełożenie placka:Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa./źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 413

zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Moje ulubione! Siostra Anastazja nie ma sobie równych jeśli chodzi o wypieki, a ten – jak dla mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa(...)mleko wylewamy mieszankę mączno-żółtkową i gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Śliwki osączamy z rumu (mniej więcej 1-2 łyżki można dodać do masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można

Smaki Na Talerzu
Sernik z żurawiną 257

cukrem, następnie dodajemy oba sery, śmietankę i mąkę kukurydzianą i dalej ucieramy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch wysypujemy umytą i wysuszoną żurawinę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione

Słodkie Przyjemności
Idealna kremówka 238

kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami o tej samej wielkości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ziarenka z przekrojonej laski wanilii - ucieramy. Następnie dodajemy mleko, budyń(...)mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Na ostudzony francuski blat wykładamy krem a następnie przekładamy drugim blatem - lekko przyciskamy aby masa się wyrównała. Ciasto pozostawiamy w formie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - najlepiej na całą noc. Gotową kremówkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami 197

dawno na blogu nie było muffinek! Ostatni typowo "muffinkowy" wpis pochodzi, aż z 16 lutego! Po drodze, oczywiście, mogliście przeczytać jak przygotować cytrynowe babeczki ucierane lub czekoladową babeczkę z kubeczka . Nic jednak nie zastąpi dwunastu puszystych muffinek uśmiechających się do nas z piekarnika :) Dziś zapraszam na idealne słodkości z przepisu samej Nigelli Lawson. Muffinki są naprawdę wspaniałe, delikatne i niezwykle(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 dojrzałe banany 125 ml oleju garść posiekanych orzechów włoskich 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej 80 g cukru trzcinowego  Przygotować ciasto - w jednej misce wymieszać mąki, cukier, sodę i proszek. W innej zmiksować olej, jajka  rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre wlać do suchych i szybko wymieszać, nie za długo. Dodać orzechy

Chocolate Muffin Blog
Tort czekoladowy z koroną bezową 167

Cześć Wam kucharze! Ja wiem, że ostatnio też było ciasto, po prostu nie mogę się powstrzymać. To jest chyba mój nowy ulubiony tort. Czekolada otoczona czekoladą, wysmarowana czekoladą i przykryta bezą, innymi słowy, bardziej ekskluzywna wersja tabliczki czekolady. Tak więc upieczenie tego tortu składa się z paru etapów. Ale przede wszystkim z zakupów. Na Biszkopt potrzeba nam: 7 jajek(...)dosypujemy cukier porcjami do piany, aż będzie sztywna. Żółtka ucieramy z łyżką cukru i kakaem. Teraz trzeba wlać żółtka do miski z ubitymi białkami i przesiać do środka mąkę pszenną z ziemniaczaną. Na sam koniec delikatnie mikserem na wolnych obrotach łączymy wszystko razem, na gładkie i puszyste ciasto. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką

Kuba Gotuje