ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:307/500)

Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 166

Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około

Tradycyjna Kuchnia
Krem z kaszy manny z owocami 161

Chciało się nam coś słodkiego, w lodówce było trochę owoców, ale mój wewnętrzny leń, nie chciał kombinować kolejny raz z ciastami. Padło więc nieco na nietypowy deser w postaci kremu z kaszy manny, z dodatkiem owoców leśnych. Taki krem z kaszy manny, przekładany owocami to idealny deser na lato, kiedy jest gorąco i nie chce nam się odpalać piekarników(...)owocami. Masę owocową odstawiamy do stężenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce ugotowaną kaszę. Jeśli chcemy, dodajemy cukier waniliowy lub inne dodatki. Do pucharków nakładamy warstwę kremu, warstwę owoców i warstwę kremu. Przybieramy startą czekoladą i owocami. Artykuł Krem z kaszy manny z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bezglutenowy kokosowy pigwowiec z grysikiem 162

Jesienne ciacho z pyszną pigwą. Kto nie jadł tego owocu musi spróbować. Jak dla mnie pigwa w cieście jest lepsza niż jabłka, ma fajny smak. Ciacho jest bezglutenowe, kokosowe z kremem z kaszki manny. Częściowo to moje wspomnienie do dzieciństwa kiedy to ten krem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki(...)Zostawiam do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z pudrem na puch. Masło mieszam z kaszką. Na zimny biszkopt wykładam pigwę i wstawiam do lodówki na 30 minut. Na pigwę wykładam krem. Wiórki kokosowe przekładam na gorąca patelnię suchą i chwilę je prażę aż zrobią się rumiane. Jak przestygną wykładam na ciasto. Wstawiam do lodówki, masa grysikowa stężeje

wesoła kuchnia
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 432

temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem(...)będziemy gotować i mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia...Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu).Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami. Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 405

góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.  Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie(...)blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć

Czerwona Porzeczka
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 180

żółtka.       Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyłam spód tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 10 minut. Wyjęłam i wystudziłam.   Pomarańczę dokładnie wymyłam. Można wyszorować szczoteczką. Włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą i wstawiłam do gotowania(...)masło. Utarłam na puch. Podczas ucierania partiami dodawałam ser. Do dobrze utartej, puszystej masy serowej dodałam pomarańczę i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam do masy serowej i delikatnie wymieszałam łyżką, żeby nie zburzyć struktury piany.     Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d) Boki tortownicy wysmarowałam od wewnątrz masłem. Na wystudzone ciasto wyłożyłam powidła śliwkowe i równomiernie

Kuchnia u Krysi
Jesienne ciasto z jablkami 173

dawno mnie tutaj nie było . Miałam urlop od bloga ;) chciałam Wam wynagrodzić jakoś brak nowych przepisów i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut   Składniki: 5 jajek(...)sztywno z polową cukru ok. 60 g. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz żółtkami na gładką masę. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skórkę z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy mąkę  przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych

Różne smaki w kuchni
Jesienne ciasto z jablkami 208

bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru(...)sztywno z polowa cukru ok. 60 g. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym oraz zoltkami na gladka masę. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach

Słodkości i nie tylko
Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym 551

Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka(...)budyniu, cukru gotujemy budyń i studzimy, następnie ucieramy go z 1 kostką masła. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę. Na blasze układamy warstwy:  herbatniki masa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej

Kuchenne aromaty
Makowiec na kruchym spodzie 1088

cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia(...)małym ogniu przez 20 min. Ugotowany mak przekładamy na sitko, odstawiamy do ostygnięcia i mielimy dwa razy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym

kulinarne odsłony pati
Rogaliki drożdżowe z jagodami 115

Rogaliki drożdżowe z jagodami. Kupiłam pyszne, słodkie jagody z myślą, że z części upiekę ciasto z jagodami i kruszonką , oraz drożdżowe rogaliki z jagodami. 1 łyżeczka jagód starcza na nadzienie do 1 rogalika. Rogaliki z jagodami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec Rogaliki drożdżowe ze śliwkami , rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat jest(...)takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka o poj. 250 ml) Przepis na najlepsze rogaliki z jagodami i lukrem. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 317

listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto: Do ciasta potrzebujemy dwóch jednakowych tortownic o średnicy od 21-22 cm. Jeśli nie macie dwóch – należy upiec ciasto w dwóch turach. Można też użyć jednej większej tortownicy, ale wtedy nie uda się uzyskać czterech warstw. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, ananasa drobno siekamy(...)olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę mąki. Dodajemy mleko, a gdy się zmiksuje – drugą część mąki. Na końcu dodajemy ananasa i marchewkę i mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę dzielimy na dwie części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto

Poezja smaku
ANANASOWIEC Z BEZĄ 195

pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych     SKŁADNIKI   BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka,  ¾ szkl. cukru,  1 szkl. wiórek kokosowych,  1 łyżeczka(...)szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę) gotujemy budyń. Ucieramy masło z cukrem i masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką.   Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie.   Przełożenie ciasta Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe

słodki bratek
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 221

Austriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może(...)konieczne) 1 łyżka cukru pudru Miękkie masło ucieramy cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód

Smakowy Raj
Babka makowa 197

wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje