ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:301/500)

Keks mojej mamy 182

Kolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny  5 jaj  1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg. Margarynę ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm Piec

Apetyt na Zielone
Ciasto Daktylowo Bakaliowe 63

Ciasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa.  Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm 150 g mąki owsianej 50 g mąki pszennej 2 jajka kl L 100 g miękkiego masła(...)namaczamy w gorącej wodzie. 2. Masło ucieramy na puch, następnie wbijamy po jajku i dalej ucieramy, dodajemy obie mąki, miód i proszek do pieczenia. 3. Teraz wracamy do daktyli, odsączamy je, ale nie całkowicie i staramy się je zblendować (nie musi być na całkowitą miazgę, może zostać troszkę kawałków) takie zblendowane dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie

Gotowanie...to proste !
DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI 128

Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru(...)Żółtka ucieramy z cukrami aż będą puszyste, następnie porcjami ( ciągle ucierając ) dodajemy twaróg. Wlewamy mleko,  wsypujemy budynie i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.  Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną.  Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli.  Ciasto pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kokosanki Madzi 83

Składniki: ciasto 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody cukier waniliowy polewa 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki mleka 20 dkg cukru pudru 2 czubate łyżki kakao dodatkowo: 2 opakowania wiórek kokosowych Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę wymieszana

Darcia w kuchni
Ciasto Egipskie Basbusa Babusa na piasku 419

Jakiś czas temu robiliśmy razem z przyjaciółmi kolację tematyczną egipską gdzie przygotowałam to ciasto. Przepis dostałam od znajomej która przez pewien czas mieszkała w Egipcie. Przystępując do projektu „Palcem po mapie” zdecydowałam się wykorzystać właśnie ten przepis. Składniki: - 2/3 szklanki mąki - 2/3 szklanki kaszy manny - 1 kostka masła - 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - cukier waniliowy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego(...)się lepiej i szybciej ucierało. Następnie robimy pianę z białek i dodajemy do masy delikatnie mieszając (jeżeli używamy mikser to uzywamy go w tym momencie na najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 215

karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka, mak, sezam, kminek(...)gładką masę.          Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże ucieramy z cukrem w letnim mleku. W mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz

Rozpustne gotowanie
Sernik królewski 211

grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy do niego żółtka(...)pomarańczy i cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie

Smakowy Raj
Sernik piernikowy 199

papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było(...)utrzeć z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
Brownie & orzechy 200

makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D.  Brownie robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne :) Jeśli nie jedliście, koniecznie spróbujcie, a rozsmakujecie się w nim :)  Składniki:150 g masła(...)kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały).  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują polewę.Smacznego :)Przypominamy o trwającym konkursie TUTAJ! P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 104

razy do tej samej rzeki. Ponoć nic dwa razy się nie zdarza... Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną jak znalazł(...)waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem z imbirem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut

My simple kitchen
Babeczki Red Velvet 89

Światowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie.  Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy Dzień Pieczenia. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy  Babeczki  Red Velvet.   Składniki:  - 2 i ½ szklanki mąki tortowej- 170g miękkiego masła- niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego(...)cukier i ucieramy. Do utartej masy dodajemy, kolejno po jednym – jajka. Ucieramy na puch i dodajemy  esencję waniliową oraz czerwony barwnik. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy

mojewypiekiinietylko
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 145

podprażonym słonecznikiem oraz z rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi 142

polać czekoladą bądź przekroić w poprzek na dwa blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny.  Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI : Ciasto 1 ¾ szklani mąki pszennej 125 g cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy(...)oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i porcji miodu i śmietany stale miksując. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika.  Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.  Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy. Formę (u mnie 21x26) smarujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Owsiane ciasteczka bananowe 76

Uwaga: szklanka 200 ml Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut

Słodki sentyment
Babka marmurkowa 123

samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;)Przepis  pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Babkę można(...)bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy)Przygotowanie:1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy mleka.2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.3. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej

Kraina Tysiąca Smaków