ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:294/500)

Sernik królewski 259

grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy do niego żółtka(...)pomarańczy i cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 45 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch równomiernie

Smakowy Raj
Sernik piernikowy 245

papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było(...)utrzeć z margaryną na puszystą masę, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ser i śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
Brownie & orzechy 259

makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D.  Brownie robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne :) Jeśli nie jedliście, koniecznie spróbujcie, a rozsmakujecie się w nim :)  Składniki:150 g masła(...)kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały).  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Gotowe ciasto możemy posypać kakao czy cynamonem, niektórzy preferują polewę.Smacznego :)Przypominamy o trwającym konkursie TUTAJ! P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 153

razy do tej samej rzeki. Ponoć nic dwa razy się nie zdarza... Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną jak znalazł(...)waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem z imbirem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut

My simple kitchen
Babeczki Red Velvet 161

Światowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie.  Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy Dzień Pieczenia. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy  Babeczki  Red Velvet.   Składniki:  - 2 i ½ szklanki mąki tortowej- 170g miękkiego masła- niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego(...)cukier i ucieramy. Do utartej masy dodajemy, kolejno po jednym – jajka. Ucieramy na puch i dodajemy  esencję waniliową oraz czerwony barwnik. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy

mojewypiekiinietylko
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 194

podprażonym słonecznikiem oraz z rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz

Domowy Smak Jedzenia
Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi 200

polać czekoladą bądź przekroić w poprzek na dwa blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny.  Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI : Ciasto 1 ¾ szklani mąki pszennej 125 g cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy(...)oprószenia  PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i porcji miodu i śmietany stale miksując. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika.  Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.  Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy. Formę (u mnie 21x26) smarujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Owsiane ciasteczka bananowe 125

Uwaga: szklanka 200 ml Masło, jajko, banana i cukier miksuję i chwilę ucieram. Czekoladę siekam. Wszystkie składniki suche (płatki owsiane, mąkę, proszek, sól, migdały, orzechy) wsypuję do miski, dodaję zmiksowaną masę bananową i czekoladę i dokładnie mieszam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam po łyżce ciasta formując koła. Wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut

Słodki sentyment
Fantazja 153

minut w 180 st.C Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka  2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki maku (ja dałam mak zmielony) 2/3 szklanki wiórek kokosowych   Białka ubijamy na  sztywną pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem(...)masła 500 ml mleka Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a pozostałe gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i odlane mleko i całość staranie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się pozostałego mleka. Gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając, a następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy do niego

Cynamonowe szczęście
Ciasto na zimno na herbatnikach z masą krówkową i bitą śmietaną. 1924

podziękować wszystkim czytelnikom za wspaniałe komentarze i opinie, za wszystkie polubienia i odwiedziny, sprawia mi to dużą radość i mobilizuje do dalszej pracy. Na tą okazje zapraszam na pyszne ciasto herbatnikowe z fajnie dobranymi masami...  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 20x35 cm ) - 4 paczki herbatników - 1 paczka krakersów - 2 budynie waniliowe - 1 kostka masła - 1 puszka masy krówkowej - 1 słoiczek(...)mleku gotuję budynie, gdy przestygną ucieram je stopniowo z masłem. Powstałą masą smaruję herbatniki. Następnie układam drugą warstwę herbatników, która smaruję lekko podgrzaną masą krówkową. Na masę krówkową nakładam krakersy, które następnie smaruję powidłami. Ubijam smietankę z mlekiem w proszku i cukrem pudrem .Przekładam na powidła. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładam na minimum dwie godziny do lodówki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (beza i kruszonka) - ciasto tradycyjne i bezglutenowe. 189

ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce podczas robienia masy serowej.2. WYKONANIE MASY SEROWEJ:- Masło ucieramy z większością cukru i cukrem waniliowym, do białości, na puch(...)piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy pokrojone brzoskwinie, tak aby pokryły ser.Na brzoskwinie wykładamy białkową pianę.Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy

Wypisz Wymaluj
Ciasto owocowe na maślance 268

Wróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przygotowania:Na sam początek ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie

Słodkie Przyjemności
Marcepanowe ciasto z śliwkami 284

lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny 200 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego sól szczypta 5 jajek (małych lub 4 duże) 200 g masy marcepanowe 250 g mąki pszennej(...)jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką

Ala piecze i gotuje
Mini pączusie – małe pączki. 138

mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru na jasną puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę oraz zaczyn. Wyrabiamy, pod koniec wlewamy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypanej mąką, rozwałkowujemy na grubość około

To co lubię - gotuję i polecam