przesiewamy z proszkiem i sodą. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę. Kiedy masa będzie gładka dodajemy siekane orzechy, migdały i obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Całość mieszamy łyżką. Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjeajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji). Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem(...)stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkatroszkę już zapomniane, dwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra . Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam ! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszenną 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę(...)średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast. Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam
Ciasteczkowy Potwórpółkach kolejną promocję; jogurt typu greckiego o zawartości 10 % tłuszczu.Postanowiłam je połączyć i upiec eksperymentalnie ciasto, coś podobnego do sernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :)Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru(...)utrzeć z cukrem, dodać olej i stopniowo jogurty - ucierać Dodać proszek do pieczenia i ubite na pianę białka - wymieszać delikatnie i dodać ewentualnie bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł. W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam
Proste Potrawystada zwierząt domowych. C hrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. C iasto to symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją. Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami(...)Masło utrzeć z cukrem do białości. Wbijać kolejno po jednym jajku, dokładnie ucierać po każdym dodaniu. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Dodać marcepan i również zmiksować. Na koniec dodać suche składniki i dokładnie wymieszać do połączenia. Mini foremki do babeczek wysmarować masłem i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachHerbatniki kakaowe Wykonanie: Białka ubijamy osobno Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę Dodajemy proszek do pieczenia, budynie, olej i mieszamy Jogurty ubijamy w dużym naczyniu i dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę Ciastka kruszymy prosto na blaszkę wyłożoną folia aluminiową (folię wykładamy tak, aby wystawała poza brzegi, bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia) Ciasto jogurtowe
Pyza i Surówkaciasto jest pieczone w tortownicy z kominkiem, ja niestety takiej nie mam i piekłam w formie od babki. Miałam małą przygodę przy wyjmowaniu, bo za wcześnie próbowałam wyjąć ciasto, ale udało mi się je uratować. Ursa jeszcze raz dziękuję za przepis. Składniki (tortownica 20 cm z kominkiem) 100 g białej czekolady 125 g masła(...)cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Dodać przestudzoną czekoladę i razem utrzeć, aż wszystko się wymieszać. Używając metalowej (!!!) łyżki dodawać naprzemiennie mąkę i mleko i mieszać. Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać. Położyć na ciasto gruszki pokrojone
Sto kolorów kuchniDzisiaj jedno z moich ulubionych ciast :). Przepyszne, proste ciasto z musem truskawkowym i śmietankową pianką. Fantastycznie pachnie truskawkami i wanilią. Lekkie, smaczne, owocowe, znika błyskawicznie. Na jednym kawału nie można poprzestać. Wspaniałe na lato, bardzo polecam. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców np.: jagód, porzeczek, malin, wiśni. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits oraz White(...)stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić
Mała Cukierenkalekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 10 minut. 6. Masło utrzeć mikserem na puszystą kremową masę. Dodawać porcjami ser i dalej ucierać. 7. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy(...)podpieczony spód masę serową, wyrównać powierzchnię. 12. Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. 13. Wierzch ciasta dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam błyszczącą polewę czekoladową. 14. Sernik można przechowywać w lodówce do 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem. Smacznego
W mojej kuchniostudzamy. Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo tłuszcz i mąkę, a także proszek do pieczenia, aromat. Miksujemy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180* przez 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno jest upieczone. Po ostygnięciu oprószyć cukrem
Zdrowie na języku :Pchwil uwielbiam siedzieć w kuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :)Składniki:50 g szpinaku250 g obranego rabarbaru (czyli ok 320 g całego)270 g mąki pszennej7 łyżek cukru brązowego130 g masła2 jajka1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)230 g jogurtu greckiego2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy chwilkę, odsączamy
Czarnawisienkazmielonego twarogu 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pól olejku migdałowego ¾ szklanki cukru pudru ½ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy margarynę. Do powyższego dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Ubijamy pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. Wierzch: ½ kostki masła 2 szklanki mąki krupczatki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia ¾ szklanki cukru 4 łyżki kakao Składniki ugniatamy i chowamy na około 2 h do lodówki. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy serową masę. Na wierzch tarkujemy ciasto z lodówki. Pieczemy w temperaturze około 200 C przez 1 h. Ps. Ja niestety nie mogłam czekać dwóch godzin, dlatego ciasto nie jest potarkowane
Humanistka w kuchniprzyprawami. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami, bardzo aromatycznie. Ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie smaki typowo jesienne. Lubię taki zestawienia, polecam… (przepis autorki) Ciasto z kremem dyniowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia(...)stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić
Mała Cukierenkałyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, proponuję nie dodawać odrazu śmietany tylko użyć jej jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła(...)nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt. Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy
Cynamonowe szczęścieOstatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam(...)Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać.Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec
Mania Gotowania