profilu na facebooku - dostałam ostatnio od Babci pełną torbę brzoskwiń z przydomowego sadu. Część z nich zostanie przerobiona na mus i dżem, ale parę od razu wylądowało w cieście :) Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie wyjść ;) Składniki: 150 g miękkiego masła 50 g cukru pudru - może być brązowy, ja użyłam zwykłego, białego(...)szklanka) mąki ok. 300-400 gram brzoskwini Masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy jajka, cukier i aromat waniliowy, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę i wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dosypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około
Mango Papajagarnka. Studzimy budyń. Masło dokładnie ucieramy i dodajemy po trochu wystudzony budyń oraz olejek waniliowy i sok z cytryny Miksujemy do uzyskania kremowej masy. Wykonanie polewy: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez krótką chwilę po rozpuszczeniu się wszystkich składników. Wystudzone ciasto należy przekroić przez środek na 2 równe
The Sweet Damselkropel soku z cytryny kawałeczki posypki karmelowej borówki amerykańskie Robimy! Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kajmak i dalej miksujemy. Następnie po kolei dodajemy mleko, mąkę przesianą przez sitko i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz masło. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dajemy kakao. Lekko mieszamy Foremkę do babki natłuszczamy
Latosiowydomrobocie kuchennym na drobny proszek. Jajka ucieracie z cukrem na puszystą pianę, dodajecie cynamon i otartą skórkę z cytryny. Dodajecie zmielone migdały i mieszacie albo szpatułką, albo mikserem na najniższych obrotach. Przelewacie masę na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczecie 30-35 min w 150 stopniach. Pozostawiacie do ostygnięcia, następnie przekładacie ciasto na talerz. Z wierzchu popęka
GRUBY WAŁEKNajwspanialszego ! <3 Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fix 250 g serka mascarpone oraz 2 owoce granatu Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze z cukrem. Następnie dodajemy olej
Taste Therapyciasto kokosowe, jeśli lubicie ciasta z wiórkami kokosowymi to tutaj dodajemy ich sporo. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto kokosowe Składniki 250 g mąki 200 g wiórków kokosowych 100 g masła 2 jajka 150 ml mleka 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Instrukcje Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy(...)posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 55-60 minut (do suchego patyczka). Pamiętajcie, że czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Jeśli ciasto zaczyna zbyt mocno przyrumieniać się z wierzchu można przykryć je folia aluminiową. Artykuł Ciasto kokosowe pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamdodawać żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby masa nie straciła na swojej puszystości. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 25 x 34 cm. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, do suchego patyczka. Mleko zagotować z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień(...)Powoli dodawać do niego wystudzone masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa. Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy. Polać ciasto polewą i posypać orzechamiWłożyć do lodówki na kilka godzin aby masa się
Mania Gotowaniaczekoladowe groszki (u mnie wiśnie w czekoladzie) lukier lub biała czekolada *** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Ciasto wkładamy na około
Blog z Apetytemwszystkich zapracowanych, przepis na ciacho, które zrobimy w kilka chwil. W zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki, więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) : ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 5 szt, olej 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy(...)bułka tarta, cukier puder, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy
kulinarne odsłony patibiałkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Drożdże i łyżeczkę cukru ucieramy w kubeczku, aż staną się płynne. 2 ½ szklanki mąki, cukier, cukier(...)mieszamy i pozostawiamy by wyrosły. Resztę mleka wlewamy do dołka w misce, dodajemy do żółtka i oliwę. Gdy drożdże podniosą się do góry wlewamy je do miski i wyrabiamy ciasto widelcem. Górę ciasta prószymy delikatnie mąką i pozostawiamy je na około pół godziny by wyrosło. Po wyrośnięciu kolejny raz mieszamy ciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie
Smakowy RajCiasto marchewkowe z pistacjami i polewą czekoladową to wyjątkowy smakołyk dla wielbicieli słodkości, prosty w przygotowaniu wypiek idealny na podwieczorek do popołudniowej kawy. Ciasto można również przygotować z ulubionymi orzechami lub rodzynkami. składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 szklanka oleju ( szklanka 250 ml ) 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka(...)posiekanych pistacji przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy olej i całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon całość i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta dodajemy startą na tarce marchewkę oraz posiekane pistacje i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotowe
Smakowite Daniatylko w przełyku nie stanęło 😜 Nic z tych rzeczy! Kochani, jeśli więc zastanawiacie się nad tym, co w tym roku upieczecie, to zdecydowanie polecam Wam to ciasto! Pamiętajcie jednak, że takie wyjątkowe okazje (ciasta również💓) wymagają wyjątkowej oprawy. Podając je na bolesławieckiej ceramice zachwycicie swoich Gości i sprawicie, że te święta będą naprawdę polskie, tradycyjne i jedyne w swoim rodzaju(...)orzecha włoskiego. Sernik: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z serem. Przygotowanie: Na podpieczony kruchy spód wylewamy masę serową, wyrównujemy i układamy obok siebie kule makowe, dociskając je delikatnie do spodu. Ciasto posypujemy obranymi, startymi na tarce
Kuchnia w czekoladzieorzechów posiekanych 50 g czekolady gorzkiej posiekanej wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem brązowym na puch, dodajemy jajko, miksujemy, następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach
Domowy Smak Jedzeniaroku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku(...)cytryny. Ponadto: 500g czereśni, 2 galaretki wiśniowe. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy
Słodki Zakątek