ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:283/500)

Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 180

choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru 40 g roztopionego masła 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie(...)odpowiednią konsystencję) ew. gotowa lub własnoręcznie przygotowana masa makowa Drożdże ucieramy z cukrem i mieszamy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Lekko zasypujemy mąką z brzegów. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski dodajemy roztopione masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiamy aż będzie ładnie odchodziło od miski. Nakrywamy ściereczką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem 588

łyżka. Blaszkę(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C. do suchego patyczka. Krem: Ananasy odsączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Gotujemy 3 budynie na mleku (z 750 ml odlewamy ¾ szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy). Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodajemy(...)łyżce budyń i ucieramy mikserem. Pod koniec dodajemy rum. Beza kokosowa: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy kokos i bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną masę. Pieczemy około 20 – 30 minut w temperaturze 175 -180 °C. Z letniej bezy delikatnie ściągamy papier. Składanie: Ostudzony biszkopt równo przycinamy, wyrównujemy ewentualne niedoskonałości ( ja ścinam brązowy

Mia Cucina Sofieta
Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone i sosem owocowym. 712

łyżki śmietanki 18% na polewę.  Wykonanie:Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy

Z butelką mleczka w tle
Keks siostry Anieli 400

masy i dobrze ją utrzeć. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej na gładką masę. Wsypać bakalie: 10 dag rodzynek,10 dag orzechów i 5 dag skórki pomarań czowej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli, wtedy lepiej się ubija). Delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto równomiernie rozłożyć w keksówce dobrze wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą . Piec

Aromatyczne Podróże
Puszysty sernik z białkami 238

mniej piecze (bo i jeść nie ma komu i siły nie te), to jeszcze kilka- kilkanaście lat temu ciasto było na stole niemal co niedzielę, jak nie częściej. Nie wspominam o świętach, bo kto mnie uważnie czyta, wie że wtedy tych ciast było kilkanaście i do tego kilka rodzai ciasteczek. Nie mam pojęcia kto to wszystko zjadał, ale wiem(...)szklanka Sposób przygotowania Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy je zrobić przy użyciu malaksera. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy i dzielimy na dwie części w stosunku ⅓ i ⅔ . Większą częścią wylepiamy spód blaszki wyłożony papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, mniejszą chowamy do lodówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Proste ciasto czekoladowe z jabłkami 268

piwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje. Przepis Składniki: 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 200 g masła 200 g cukru 6 jajek 6 łyżek kakao(...)ćwiartki, w przypadku dużych jabłek kroimy na osiem części. Ucieramy masło z cukrem, na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka ciągle miksując. Mieszamy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia i dodajemy do masła z jajkami. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik z mlekiem skondensowanym 275

podanego przepisu wychodzi nam cała duża blacha wspaniałego ciasta. 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 6 jajek 150 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej Ser ucierać z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Masło roztopić i wystudzone wlać(...)pieczenia i wlać masę serową (jest rzadka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 150 piec około 40 minut. Jak ciasto będzie rumiane wyłączyć piekarnik lekko uchylić piekarnik i pozostawić tam ciasto do wystudzenia. Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystko razem wymieszać Polać ciasto po upieczeniu

O kuchni z uczuciem
Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 163

Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami Smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!     Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200g masła lub margaryny 3 jajka 3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 150g truskawek(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem przez kilka minut na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jogurt, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale tylko do czasu połączenia się składników *** *** Dno tortownicy o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na blaszkę *** *** Na wierzchu rozkładamy

Blog z Apetytem
Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą 174

sodę, sól). Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.   Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 4/5 wysokości

Mania Gotowania
Kostka alpejska 620

czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi(...)kawą Inką wymieszaną z łyżką soku z cytryny. Rozsmarowujemy na wierzchu kwaśny dżem. Miękkie masło ucieramy na puch. Nadal miksując dodajemy po łyżce kajmaku. Na końcu, po wymiksowaniu, dodajemy łyżki zaparzonej Inki, która złagodzi słodycz kajmaku. Odkładamy beziki do dekoracji każdego z kawałków ciasta. Resztę bezików kruszymy na duże kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy szpatułką lub łyżką

Poezja smaku
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 185

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)następnie  prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Zawsze głodna!
Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową 179

posypania (opcjonalnie)Przepis:Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto.  W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę

Emcia Pichci
Sarni grzbiet 503

wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej(...)kąpieli wodnej* (lub mikrofali), przestudzić. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do ucieranej masy, miksować. Dodać również zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki.  Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę (długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać

Moje Qulinaria
Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku. 148

wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski.     Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny.     Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące

kuron.com.pl
Egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami 249

Pogoda wariuje, barometr wariuje, piekarnik czasem daje w kość. Ale nic to - trzeba zakasać rękawy i zrobić coś - dziś padło na egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami. Składniki: 150 g miękkiego masła 2/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki maślanki 1/4  średniej(...)niego sok - zlewamy do miseczki i odstawiamy. Masło ucieramy na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, a następnie suche składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę. Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami. Wstawiamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowy placek z owocami 272

owocamiMoja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami czy truskawkami.Składniki(...)kruszonkęMargarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia, jajka i cukier ucieramy w misce i dodajemy do przestudzonej margaryny, wszystko wymieszać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Po wyrośnięciu mieszamy razem z resztą składników, wyrabiamy drewnianą łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę i rozgniatamy palcami na całej powierzchni (żeby

Ciastkozercy