ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:277/500)

Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 364

cotygodniowym cyklu "słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na coś innego niż zwykle. Mianowicie na słodkie ciasto, którego jednym z podstawowych składników jest warzywo. Szpinakowe ciasto robi furorę w mojej rodzinie jak i w kręgu przyjaciół i znajomych. Niejedna osoba nie uwierzyła, że w słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie(...)PRZYGOTOWANIE: Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy.  Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki-zeberki, z serem i z truskawkami 265

zapomnieć na godzinkę- za ten czas mąka uwolni gluten, zagęszczając tym samym konsystencję ciasta. Możemy w tym czasie naszykować serowe nadzienie. Oddzielamy białka od żółtek, do dwóch osobnych suchych misek. Do żółtek dodajemy 2 stołowe łyżki cukru i cukier z wanilią, ucieramy jak najbielszy, puszysty kogel mogel. Do gotowego dodajemy ekstrakt waniliowy lub jeśli mamy- ziarna z połowy rozciętej laski(...)myjemy, osuszamy na sitku bądź papierowym ręcznikiem. Część zostawiamy sobie do dekoracji a resztę drobno kroimy i dodajemy do sera z jajkami, mieszamy.   Do mniejszej miseczki odlewamy chochelkę ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy ze słodzonym kakao. Przy nakładaniu ciasta na patelnię łyżką (‘zupowa’ łyżka jest idealna) nabieramy małe porcje ciemnego ciasta i rozlewamy je fantazyjnie na świeżo wylanym

Karo in the Kitchen
Czekośliwka z makiem i kremem 155

utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek

Nie tylko w kuchni
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 276

lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię (np. spodem szklanki), następnuie gęsto nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut. Upieczone odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę do przygotowania kropek łamiemy(...)przestudzenia. Szykujemy masę serową. Twaróg z serkiem mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi paskami papieru do pieczenia. Ponieważ sernik będzie pieczony

mojewypiekiinietylko
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 254

wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce i ucieramy. Drożdże przekładamy do miseczki. Zasypujemy połowa cukru, rozcieramy i łączymy z ciepłym(...)ściereczką i zostawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Gdy rozczyn wyrośnie całość mieszamy z cukrem waniliowym i solą. Zagniatamy dodając żółtka, na koniec dodajemy masło. Wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową 183

czekolady deserowej + 3 łyżki mleka Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników: obie mąki, oliwę z oliwek, sól oraz pozostałą część mleka i wyrabiam ciasto o jednolitej, spójnej konsystencji przez około

Mango Papaja
Bułka paryska ekspresowa 176

kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą(...)ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże,  2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem. 177

Lukier: 1 zimne białko około1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego. 3. Dekorowanie: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru. 4. Podanie : Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania

Izabelawkuchni
Ciasto kruche z brzoskwiniami 184

jajku i mleko cały czas ucierać na koniec dodać mąkę wymieszaną z                                                                 proszkiem do pieczenia wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem(...)paseczki układać na cieście ciasto włożyć do piekarnika                                                                                         na 170 stopni 45 - 50 minut - dżem ogrzać

W królestwie smaków Beaty
TORCIK gruszkowe MArzeniE 240

łyżki masła i dokładnie mieszamy piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 *C Pozostałe masło ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka.  Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem

Luźna Kuchnia
Co można zrobić z mrożonych malin? Sernikobrownie z malinami 372

świeżymi) Maliny, godzinę wcześniej, odstawiłam na sitko do rozmrożenia. Układając je na końcu na cieście nie były w 100% rozmrożone, ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Zaczęłam od masy czekoladowej. Czekoladę rozpuszczałam w garnuszku z grubym dnem, w tym czasie ucierałam miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy masło było już jaśniejsze niż na początku dodawałam(...)jest ją rozsmarować. Polecam nakładać ciemną masę w niewielkich ilościach i niewielkich odstępach, a na końcu połączyć je delikatnie szpatułką. W niewielkich odstępach układamy maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasta nie trzymamy w lodówce, żeby brownie nie stwardniało. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 330 kcal. Mąż dopadł się do aparatu, bo stwierdził

Relaxtime
Babka z jabłkami i czekoladą (babka w 5 minut) / Apple Chocolate Chip Bundt Cake 137

Babka z jabłkami i czekoladą to łatwa i szybka babka na oleju.   Nie musicie używać do niej miksera, mieszanie składników nie potrwa dłużej niż 5 minut - nie potrzeba ucierania! Zobaczcie, ja łatwo ją przygotować na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować i dostawać powiadomienia, kiedy pojawi się nowy film Click here to subscribe and get notifications when new video(...)słodka. Jak wyciągnąć babkę z foremki? Pamiętajcie, by przed wlaniem ciasta obficie wysmarować ją zimnym masłem, posypać bułką tartą i najlepiej włożyć na trochę do lodówki. Ja lubię też wyłożyć papierem jej komin. Upieczona babka z jabłkami i czekoladą powinna wystygnąć w formie. Po tym czasie odwracamy foremkę - ciasto powinno łatwo dać się wyciągnąć. Szybka i łatwa babka z jabłkami

Lekcje w kuchni
Proste ciasto marchewkowe 103

wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Składniki 2 szkl. mąki 1 szkl. oleju 4 jajka 3 szkl. drobno utartej marchewki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli dodatki wg własnego uznania: bakalie, orzechy, rodzynki, płatki migdała, kawałki czekolady Przygotowanie Jajka ucieram z cukrem mikserem. Następnie porcjami dodaje mąkę, cynamon

Wasze Przepisy
Wielkanocna Babka Keksowa 214

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie zwykle również ubóstwia keks. Babka Keksowa to nic innego jak tradycyjny cwibak jednak w bardziej świątecznym, wielkanocnym wydaniu. Babka w takim wydaniu to zdecydowanie bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach(...)Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy.  Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy na babkę. Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.  Pieczemy ok. 60 minut (lub dłużej) do "suchego patyczka". Gotową babkę keksową studzimy. Lukier: Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się

Słodka Strona
Czekoladowe ciasto z dwóch składników - bez glutenu, bez laktozy, LOW FODMAP 281

Pyszne ciasto czekoladowe dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Tasty . Zapraszam do przygotowań!  Składniki (8 porcji): 250 g gorzkiej czekolady 4 jajka Dodatkowo (opcjonalnie): świeże truskawki i jagody cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)pianę. Do czekolady dodajemy po 1 żółtku i po każdym dokładnie ucieramy. Dodajemy połowę piany z białek, mieszamy. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. 3. Spód formy do pieczenia o średnicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 4. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Możemy podawać na ciepło lub zimno

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania