ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:293/500)

Ciasto z brzoskwiniami 109

Kolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-)  Składniki :  6 jajek  1/2 szklanki oleju  3 szklanki mąki pszennej  150 g jogurtu naturalnego  1 1/2 szklanki cukru  małe opakowanie cukru pudru  2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  płaska łyżeczka sody oczyszczonej  1/2 - 1 kg  świeżych  brzoskwini(...)dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i delikatnie ucierać.  Następnie dodać jogurt naturalny i na małych obrotach miksera wymieszać. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką

Aromatyczne Podróże
Mazurek czekoladowy 83

Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią. Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka. Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów. Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku. 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 szklanka cukru pudru, 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej, wanilia(...)nich cukier, orzechy, czekoladę, wanilię i mąkę. Wymieszać dobrze, ja lekko ucieram. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową. Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Sernik z ziemniakami 156

Sernik to ciasto, którego unikam. Sama nie wiem czemu. Chyba dlatego, że zawsze wydawało mi się, że jest to ciasto bardzo trudne do zrobienia. Kiedy spróbowałam tego ciasta u koleżanki w pracy byłam zachwycona. Przepis też wydawał się prosty. No i się udało. Sernik smakował wszystkim. Jest idealny. Ciężki, wilgotny- taki jak lubię. Polecam Składniki:  1 kg twarogu tłustego(...)mielimy razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijamy, dodając po jednym żółtku. Dokładamy twaróg z ziemniakami Mieszamy. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela

Pobite gary Barbary
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 318

piekarnika. Ciasto z miodem: 7. Składniki na ciasto z miodem zagnieść i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC na funkcji góra-dół) i piec przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 8. Masło do kremu utrzeć, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe(...)pozostały budyń krótko podgrzać, żeby był ciepły, ale nie gorący i dodać go do maślanej masy, wymieszać). 9. Na placek z bezą wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ciasto z miodem i posmarować je resztą kremu. Na końcu położyć drugi placek z bezą. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Marysieńka 173

otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku(...)mleka) • 150 g miękkiego masła Gotujemy 2 budynie na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową

Mia Cucina Sofieta
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 259

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić

Mała Cukierenka
Pączki z różą 148

mąki i 1/2 szklanki mleka.  Robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z żółtkami i resztą cukru, dodajemy przesianą mąkę, rozczyn, wanilię oraz, otartą skórkę z cytryny. Wlewamy pozostała ilość mleka  szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza i  ciasto będzie odstawało od ręki. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 182

drzewa czereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju Kujawskiego 300 g truskawek 100 g czereśni Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę

VioletoweKucharzenie
Ciasto ze śliwkami na oleju i śmietanie 146

Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem Wsypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia- ucierać Wlać olej cienką strużką- ucierać Dodać śmietanę, ostatecznie dokładnie utrzeć i przełożyć masę do wysmarowanej foremki, ja podzieliłam na pół i na pierwszą część położyłam wypestkowane śliwki, przykryłam drugą częścią ciasta- wyrównałam Piekłam w okrągłej foremce ( 24cm.) z kominem w środku, przez

Proste Potrawy
POMARAŃCZOWE, BEZCUKROWE, SŁODZONE MIODEM BABECZKI Z KRUSZONKĄ Z SUSZONYCH BANANÓW, POLANE POMARAŃCZOWYM KREMEM 120

pomarańcza - sok i otarta skórka ok. szklanki suszonych bananów WYKONANIE: włączam piekarnik na 180 stopni ucieram mikserem masło, dodaję miód i jajka i miksuje do połączenia składników dodaję sok i skórkę z pomarańczy dosypuję mąkę i sodę, miksuję przez chwilę nakładam ciasto do papilotek  siekam banany i posypuję nimi babeczki piekę ok 20 minut SKŁADNIKI NA KREM: 2 pomarańcze

Upiecz sobie babeczkę
Keks mocno bakaliowy 110

waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp

Różne smaki w kuchni
ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 209

ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładam na nie owoce i  posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieram łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności

babka w formie
Muffinki z truskawkami 133

Dodatkowo: płatki migdałów truskawki papilotki do muffinek PapilArt Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy na puszystą masę, ucierając wlewamy małymi porcjami olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, delikatnie miksujemy. Papilotki do muffinek wypełniamy do połowy ciastem, umyte i osuszone truskawki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na wierzchu muffinek, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
wielkanocna babka gotowana 227

Wykonanie: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki

w mojej kuchni
Babeczki z kremem toffi 150

puszka gotowego kajmaku 1 masło roślinne Dodatkowo: gwiazdki cukrowe Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.Cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki wysmarowane tłuszczem.Pieczemy przez kilka minut ,do momentu aż będą miały lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Masło ucieramy do białości dodając po łyżce masy kajmakowej.Za pomocą worka cukierniczego napełniamy wnętrze babeczek.Dekorujemy gwiazdkami cukrowymi

Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasteczka z ziarnami 83

słonecznika, dyni, 1 i 1/4 szkl Przygotowanie Masło wyciągamy na co najmniej 2 godziny wcześniej. Miekkie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko i sól, nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę, krótko miksujemy, resztę wyrabiamy ręcznie. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy ziarna (u mnie dodatkowo owoce goji oraz suszona żurawina), dokładnie mieszamy. Z ciasta tworzymy

Gotowanie moimi oczami
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem 122

pęczek pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną ( wersja śmietanowa dla mnie była lepsza) oraz przyprawami - sól

sierotka maRysia w kuchni
Tarta gruszkowa z migdałami 119

zachowały swój kształt. Układamy na schłodzonym cieście i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ciasto można podpiec ok 10 minut (jeśli gruszki są twarde lub bardzo soczyste - odlewamy wtedy nadmiar soku który wypłynie z owoców) jednak ja z tego zrezygnowałam. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą, białą pianę, następnie dodajemy śmietaną, migdały i esencję waniliową - dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą

sierotka maRysia w kuchni
Torcik jabłkowo- serowy 129

posiekać nożem, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie obrać jabłka i drobno posiekać. Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą

Tradycyjna Kuchnia
domowe pierogi z serem i jagodami 179

mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy dodać więcej do smaku. Na środku każdego

Domowy Smak Jedzenia
Malinowe tarteletki 157

temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami do spodu i brzegów foremek. Wkładamy do lodówki. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy lub skórkę

Ciastkozercy
Sernik jagodowy 152

szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem. Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno

Pyry na Gaz
Babka wielkanocna z kokosem + film 179

wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna  znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym .Dodajemy na przemian cały czas ucierając po jednym jajku i mąkę wymieszaną

Smakowite Dania
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 153

szkl mąki krupczatki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej mąkę z proszkiem przesiewamy, dosypujemy kakao Wszystko razem szybko mieszamy Ciasto owijamy folią, wkładamy na pół godziny do lodówki. Każdy cukierek przekrawamy na pół. Ciasto rozdzielamy na części, łyżką

Luźna Kuchnia
Babka karbowana z bananami. 147

jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka maślane 146

mąką i nie będzie grudek. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło - całość ucieramy mikserem, aż do połączenia masła i mąki.Dodajemy jajko, cukier puder i cukier waniliowy - całość mieszamy łyżką i wykładamy na stolnicę  i wyrabiamy ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Żeby nasze stempelki się ładnie odbiły

Lawendowe Niebo
Domowe Ciastka XXL 134

mąki pszennej1 szklanka mleka w proszku200 g mlecznej/gorzkiej czekoladyżółtkołyżka mleka2 łyżki wodySposób przygotowania:Masło z cukrem ucieramy, dodajemy mleko w proszku, żółtko, wodę i mleko.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.  Tak przygotowane

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 242

jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i jogurtu greckiego,1/2 szklanki cukru pudru ucieramy z kilkoma (2-3) łyżkami jogurtu greckiego, smarujemy jogurtowym lukrem gorącą powierzchnię szarlotki. Kroimy i zajadamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imbir kandyzowany. 178

Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru pudru. Takie zdrowe, energetyczne ciasteczko przyda się każdemu  oraz uczniowi ,studentowi

Kulinarny karnet Christophera
Muffiny z jagodami 166

PRZYGOTOWANIE:Do miski włożyć margarynę, utrzeć, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ucierać. Podczas ucierania wybić jajka i dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo na przemian z mlekiem, wymieszać. Jagody umyć, osączyć , dodać do ciasta, wymieszać. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać po 3/4 ciasta do foremek. Piec 20 minut w nagrzanym

Kuchnia Danusi
Czekoladowy sernik 193

żelatyny + zimna woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość) 2 czekolady deserowe 2 czekolady białe + 5 łyżek wody 1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy   delikatnie mieszając .  3.Ciasto wylewamy(...)dużą łyżką. Dzielimy na dwie części.  5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej  , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z połową masy . Wylewa ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3h .  6. Z białą czekoladą postępujemy tak samo

ciemna strona patelni