ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:315/500)

Rolada z jabłkami 123

jest to wcale taki trudny deser i coraz chętniej sięgam po kolejne przepisy. Tym razem zrobiłam roladę z masą jabłeczną. Tym co urzekło mnie najmocniej było samo ciasto – pyszne, wilgotne i takie inne. Przygotowanie rolady rozpoczynamy od zrobienia masy jabłecznej, gdyż potrzebuje ona najwięcej czasu aby stężeć. Wątpliwości miałam przy masie karmelowej – nie jest to taki typowy karmel(...)połączyć się z jabłkami) Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wodą oraz szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy obie mąki oraz mielone migdały. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy pozostały cukier. Dodajemy do masy żółtkowej w 2-3 turach. Gotowe ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie 167

wierzchu Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy na puch.  2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia. 3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Pozostałą część ciasta mieszamy/miksujemy z kakao i wykładamy

Gotowanie...to proste !
Tort kosz malinowo- kokosowy 184

stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę(...)biszkopta delikatnie osunęłam.  Następnie pieczemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Biszkopty kruszymy i łączymy z wiórkami kokosowymi, następnie dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem  do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. aż ciasto będzie rumiane.  Na dno tortownicy

kulinarne odsłony pati
Rumowe Tiramisu 204

pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone.  Układamy

Taste Therapy
tort kakaowo - jagodowy 233

potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było skórek. Można też to zrobić blenderem. Powstałą masę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik wiedeński 192

pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić.  Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekam 15–20 minut.  Po upieczeniu spodu przyszedł czas na masę serową.   Żółtka ucieram z cukrem na jasny i gładki kogel mogel.  Dodaję ser, bakalie, mąkę

Wołowina od rekina
RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 206

siebie. Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki

słodki bratek
tureckie półksiężyce 277

Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto skrapiamy rumem i polewamy lukrem. Następnie gdy lukier zacznie zastygać przy pomocy np. okrągłej foremki lub szklanki wycinamy półksiężyce. składniki na lukier: 200 g cukru pudru 50 ml rumu wykonanie: Cukier ucieramy z rumem na gładką masę

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka fistaszkowe 221

orzeszków ziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę i proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinarny Pamiętnik
Tort Tiramisu 192

proszkiem, wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy (26) wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel

Pelusiowa Kuchnia
pierogi z serem i czerwonymi porzeczkami 156

wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy

Domowy Smak Jedzenia
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 186

gładką puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i dalej ucierać. Następnie wsypać płatki owsiane, mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia/sodą oraz solą i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać żurawinę i czekoladę. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta firmować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lub nabierać ciasto łyżką do lodów i układać

CookYourself
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 139

gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wielkanocna babka pomarańczowa 266

pudru łyżka soku z pomarańczy opcjonalnie łyżka wódki pomarańczowej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok  z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.  W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką.  Formę smarujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Moskole z masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i bryndzą 248

całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim masełkiem

Mienta blog
Kokosanki 136

Na jeden raz do buzi...czyli malutkie ciasteczka od których nie można się oderwać :) Tak niewielu składników potrzeba, żeby móc się rozkoszować smakiem...Jak dobrze dla

Lawendowe Niebo
Ciasteczka pomarańczowe 148

pomarańczy100 g cukrużółtkoSposób przygotowania:Miękkie masło razem z cukrem i żółtkiem ucieramy na gładką masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej.Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe 160

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści.Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować.Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm.Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek

Mix smaku
TORCIK OWOCOWY Z MASĄ BUDYNIOWĄ 173

trochu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,oraz kakao dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. StudzimyMasa: Z mleka i proszku budyniowego przygotowujemy budyń, jeśli budyń jest niesłodzony dosładzamy 4 łyżkami cukru. Studzimy, Margarynę ucieramy na biało z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Po łyżce dodajemy budyń, cały czas

Z Majeczką w kuchni
EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 159

cukrem. Na wrzącą wodę wsypywać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy jest lśniące i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po wystygnięciu dodawać kolejno po 1 jajku i ucierać mikserem  lub drewnianą łyżką.Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Burrito w tortilli kukurydzianej 306

kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.  Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.  Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż    się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze)  Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort czekoladowy 221

tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i  wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Wyjmujemy  z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z cytryny. Masa : Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka piaskowa 244

śmietany 30 % cytryna 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut

Salonik smaków
Naleśniki bananowe 223

proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię

prawdziwe jedzenie
Mikołajkowe cookies... 185

kukurydzianych; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia.  Masło i cukier ucieramy na białą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i dalej mieszamy. Siekamy czekoladę i orzechy (płatki kruszymy). Dodajemy do masy. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy razem. Dodajemy do masy. Formujemy z ciasta kuleczki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy pośrodku piekarnika nagrzanego

Miksturownik
Babka pomarańczowa 170

proszku do pieczenia- skórka otarta z jednej pomarańczy- sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Margarynę roztapiamy, studzimy i wlewamy do ciasta ciągle mieszając. Formę na babkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Sernik z borówkami 151

łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut(...)połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało

Emcia Pichci
Chleb paleo bananowy (z migdałami) 116

smaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie(...)migdałowa . Banany i wszystkie mokre składniki ucieramy w misce – olej kokosowy ma być miękki albo roztopiony. Następnie dodajemy suche składniki (poza migdałami) i dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed

PaleoSMAK