wysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki)175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki4 jajka 200 g cukru masa:350 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówka(...)utrzeć z cukrem pudrem i szczypt a soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wbić jajko, a potem dodać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do ucieranej masy. Całość zmiksować i rozsmarować masę na spodzie tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem. Druga warstwa: czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko
pieprzny smaczekzisiaj zapraszam Was na ciasto warte grzechu, czyli na bezglutenowe brownie, lub jak kto woli – ciasto czekoladowe W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez mąki i z niewielką, jak na ciasto, ilością cukru. Czasami lubię uraczyć się jakąś słodką przekąską, zwłaszcza do kawy. Dawniej w każdy weekend było u mnie ciasto, ale ostatnio brak czasu nie pozwala(...)kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda) 250 g margaryny lub masła 4 średnie lub duże jajka (albo 5 małych) 70 – 100 g cukru zwykłego lub brązowego (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubicie ) szczypta soli papier do pieczenia opcjonalnie: ½ łyżeczki sody oczyszczonej (warto ją dodać, aby ciasto bardziej wyrosło) Sposób przygotowania
Okiem Blondynki by McBlondibiałego wiejskiego zmielonego) 1 szkl. cukru 3-4 łyżki cukru waniliowego (w zależności jak słodki sernik lubicie) 1 szkl. Kaszy manny 250 g masła 8 jajek 2 garści rodzynek CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej (450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 g margaryny (lub masła) 50 g smalcu(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki. SERNIK: Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie
Marcepanowa kuchniabogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dosypywać po łyżce mąki, na koniec miksować jeszcze 2 minuty Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać z ciastem
Kulinarne InspiracjeNaprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki(...)wody Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z mięsem mielonym i 1/2 łyżeczki soli. W garnku gotujemy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości
Kucharzycaletnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone – 500 g 6 żółtek 3 białka opcjonalnie słodzik Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić(...)mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej opcji podania ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm). Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować krem. Przygotowanie kremu: Oryginalny krem do tiramisu składa się
Ola la LCHFtartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto łaciate z jabłkami to smaczne, bardzo szybkie do przygotowania ciasto, świetnie też wygląda. Wzorek w kształcie łat dodaje mu uroku. Moje siostrzenice na jego widok powiedziały, że to ciasta wygląda jak krówka Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju 3 łyżki kakao 100 ml wody 1 jabłko Masa(...)waniliowy Winiary cukier wanilinowy Winiary czekolada, krokant, powidła śliwkowe Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Jabłko obieramy i kroimy w grube plastry. Żółtka ucieramy z cukrem aż masa zrobi się biała, dodajemy olej i wodę, miksujemy na najwyższych obrotach. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką silikonową. Mąkę mieszamy z proszkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna(...)wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy ekstrakt, żółtka i jajko - dalej miksujemy.Na gorącą patelnie wsypujemy wiórki i prażymy - na złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego).Ciasto przekładamy
Słodkie PrzyjemnościKrem: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 2o g masła Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatityróżana do przełożenia ciasteczek Wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ugniatania. Chłodzimy w lodówce min. 30 min, a następnie wałkujemy na grubość ok 3mm i wycinamy okrągłe kółeczka. Z białka i cukru pudru ucieramy lukier. Smarujemy cieniutką warstwą każde kółeczko i układamy na blasze wyłożonej papierem
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki zielonej herbaty Wykonanie ciasta: Zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy ją do ostygnięcia - wystarczy pół szklanki. Myjemy i obieramy mandarynki. Miksujemy na mus mandarynkowy (jeśli trafimy na mandarynki z dużą ilością pestek staramy się je wyciągnąć). Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Partiami dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem
Mania Wypiekaniamożna zostawić większe kawałki, ciasteczka będą jaśniejsze, ale czekolada bardziej wyczuwalna. Przygotowanie: Ucieramy mikserem masło, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
KasiaiKrzysiu.pl