ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:321/500)

Rogaliki babci Zosi 174

masła -szczypta soli -aromat -słoiczek smażonych wiśni -cukier trzcinowy Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat, pozostałe mleko i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Maminek kulinarny
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 282

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 254

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Babeczki w owocami i bitą śmietaną 290

przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć

Mała Cukierenka
Tort z małych pączków z dziurką 183

momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta. Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało. Ciasto rozwałkować

Mama Gotuje
Babka ucierana na Wielkanoc 252

łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
Włoskie migdałowe ciasteczka 165

skórki) lub połamanych płatków migdałowych Ok. ½ szklanki cukru pudru Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół

Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe z borówkami 169

posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie(...)łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między czasie resztę mleka zagrzać, dodać margarynę, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut

pink envelope
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe 134

dużego czerwonego grejpfrutaSposób przygotowania:Do robota kuchennego wrzucamy masło dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Następniewlewamy śmietanę i dodajemy żółtka, dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę dużego grejpfruta i świeżo zmielony kardamon (przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Pierniczki 458

powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy do leżakowania na noc.Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek.Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem. Odcinamy

Made By Mom And Son
Babka ucierana na Wielkanoc 462

łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie;Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik  nagrzewamy do 180 stopni

Anioły w kuchni
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 174

czas upiec:) Przepis dostarczyła Dona...teraz czekam tylko jeszcze na jej zdjęcie;) Ciasto OK;) Dzięki:)Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie;Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu

Anioły w kuchni
Walentynkowe magdalenki 206

pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki

Kulinarne przygody Gatity
Biszkopt kakaowy - przepis 221

Wami podzielić przepisem na biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Jest on podstawą do wielu ciast. Przygotowanie nie jest zbyt trudne.składniki:6 jajek1,5 szkl. cukru1 szklanki mąki1/3 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakaoBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy przesianą mąkę

SMYKWKUCHNI
Pomarańczowe kwadraciki 167

proszku do pieczenia- 2 łyżki miodu- 3 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Masło ucieramy z miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte skórki z owoców. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone

Zainspirowana w kuchni