ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:353/500)

CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 174

waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną. Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej

potrawyregionalne
Rafaello na krakersach 713

wlać masę i ugotować budyń. Ostudzić. Ucieramy masło na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Pod koniec dodać 150 g wiórków i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Krem podzielić na trzy części. Na dno formy wyłożyć krakersy, przykryć je krem w ten sposób powstaną 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy wiórkami   kokosowymi, ciasto przykryć folią spożywczą. W stawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Piwne bułeczki 155

posmarowania Drożdże wkruszamy do miski i ucieramy z cukrem. Kiedy staną się płynne dorzucamy dwie łyżki mąki, mieszamy i zalewamy je ciepłą wodą. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu, by ruszyły. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sól i dolewamy do niej piwo, które powinno być w temperaturze pokojowej oraz letnie roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i  miękkie, jeśli

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 179

przepyszny, ni to drożdżowy, ni to ucierany. Jest po prostu bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość. Jak widzicie po tytule, ma kilka nazw, w zależności od miejsca w którym mieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie

CookYourself
Kruche Bezowe Tartaletki z Cytrynowym Kremem 196

minut do lodówki. Po tym czasie ciasto na każdej tartaletce przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut, do zezłocenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem cytrynowy: lemon curd (całość + 2 łyżki do dekoracji) 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki Mascarpone ucieramy z lemon curd. Śmietanę ubijamy na sztywno

Made By Mom And Son
Pierniczki + film 161

godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na formie wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.C. pieczemy około 20 minut. Do miski wlewamy białko, dodajemy cukier puder i sok z cytryny wszystko ucieramy do białości ale nie na sztywno .Tak przygotowanym lukrem

Smakowite Dania
Tarta malinowa 206

składniki wrzucamy do miksera i ucieramy do momentu powstania konsystencji mokrego piasku wykładamy na dno formy do tarty wstawiamy do lodówki Krem śmietankowy: 1 op serka mascarpone- 250g 1 mała puszka  słodzonego  mleka   skondensowanego Przygotowanie: Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta Serek mascarpone i  mleko

Luźna Kuchnia
Biscotti z suszonymi owocami 191

każdego )listki mięty koktajlowejSposób przygotowania:Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy

Słodkie Przyjemności
Babka cytrynowa z lawendą 280

łyżeczki kurkumy      Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy po jednym jajku, dorzucamy też proszek do pieczenia i odrobinę kurkumy, która nada babce piękny, intensywnie żółty kolor. Cytrynę wyparzamy, ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok, które przekładamy do ciasta. Całość doprawiamy 3 łyżkami lawendy, co przełoży

sama złodycz
Migdałowe ciasto z rabarbarem 200

Mogłabym jadać ciasto rabarbarowe na śniadanie, do południowej kawy i popołudniowej herbaty, a jeśliby ktoś pytał to i przed snem, po kryjomu wciągnę chętnie kawałek ;) Rabarbar, inaczej rzewień to warzywo, które jak żadne inne kojarzy mi się z dzieciństwem, z ogródkiem babci, z nielubianym kompotem, ale ciasto z tymi kwaskowatymi łodygami i kruszonką to mój absolutny faworyt. Wersja na mące(...)soli OK 5-6 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki płatków migdałów Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce miksera ucieramy miękkie masło i cukier, kiedy masa podwoi objętość dodajemy jajka, jogurt oraz startą skórkę z cytryny  3. Mąkę migdałową, pszenną, proszek do pieczenia, kardamon i sól mieszamy w misce

Słodki Kompromis
Torcik Cappucino 333

sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po łyżce budyń. Pod koniec dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na nasączony biszkopt i równamy wierzch. Masa

Wędrówki po kuchni
Wielkanocna babka krówkowa 197

Święta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością będę ją powtarzać, nie tylko od święta.  200g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki(...)oleju 1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę. 2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. 3. Masło ucieramy z cukrem na puch. 4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę.  5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą

Szefowa kuchni
Torcik Sachera 179

Przygotowanie: Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej  ( można do czekolady dodać trochę mleka) . Wyjęte wcześniej z lodówki masło kroimy w kostkę i ucieramy z połową cukru na puszysty krem wbijając pojedynczo żółtka, a następnie wlewając roztopiona czekoladę. Ubijamy sztywną pianę z białek dodajemy resztę cukru  mieszamy i dodajemy do czekoladowego kremu. Dodajemy(...)starannie  wymieszamy , by nie było grudek. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką , nagrzewamy piekarnik do temp. 180st.C i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez około 35 minut do 40 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika , zostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy. Nadzienie: do dżemu morelowego dodajemy  2-3 łyżki wody i podgrzewamy

Gorący kąsek
Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 205

Przepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem.   Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)wanilii. Gdy zacznie się gotować wsypujemy dobrze wypłukany ryż i razem gotujemy ok. 40 minut pilnując aby ryż nie przywarł do spodu garnka. Jajka rozdzielamy, białka ubijamy, a żółtka ucieramy z alkoholem jak kogel – mogel. Po ugotowaniu naszej masy ryżowej wyciągamy z niej łupiny z cytryny i wanilię. Dodajemy rodzynki, ubite białka i masę z żółtek, ścieramy na małych oczkach

Apetyczna babeczka