ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:355/500)

BABKA PIASKOWA 179

sztywną pianę. Żółtka ucierać mikserem dodając stopniowo cukier. Do żółtek przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać roztopioną margarynę (schłodzoną) i olejek waniliowy. Wszystko wymieszać mikserem. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Odlać do osobnej miski 1/4 ciasta i wymieszać

Zrób to smacznie
BABKA POMARAŃCZOWA 94

proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Miksujemy 2 minuty po czym dodajemy sok pomarańczowy i suche składniki. Na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

KuchcikoweLove
Kolorowe, kruche ciasteczka 181

mnie od miksera) przełożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem, na średnich obrotach, przez około 3 minuty. Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej

Gospodyni Miejska
Ciasteczka z kolorowymi piegami 122

użyłam tych tańszych )   Wykonanie : Masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym - ja użyłam prawdziwego cukru z wanilią (można miksować). Następnie dodajemy jajo i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą. Następnie wsypujemy ją stopniowo do masła z cukrem i jajkiem. Można miksować albo jak kto woli, można wyrabiać ciasto ręcznie. Gotową masę dajemy do zamrażalki na okres około

W Moim Magicznym Domu
Kruche babeczki z kremem i truskawkami 128

babeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem

Bajeczna Kuchnia
Francuska Fantazja z borówkami 125

wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżkami cukru pudru. Serek Almette z Jagodą i Maliną ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy

Lili w kuchni
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 207

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się

RAROSSA
SERNIK NA ZIMNO 230

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się

RAROSSA
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 104

odstawić na ½ godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie. Wykonanie masy serowej: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier waniliowy i aromat.  Dodać przetarty ser i ucierać wszystkie składniki przez 20 minut. Masę serową ułożyć

Tradycyjna Kuchnia
Tarta migdałowa z gruszkami 120

nawijając ciasto na opruszony mąką wałek. Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy masę migdałową. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, mąkę, mielone migdały

Ciastkozercy
Jogurtowe placuszki z borówkami 144

białości z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania dodać jogurt i rozpuszczone i wystudzone masło.Miksować na najwyższych obrotach około 5 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Od tego momentu, odstawiamy mikser i wszystko mieszamy ręcznie, dzięki czemu uzyskamy puszystą masę. Ciasto ostawić na 15 min w ciepłe miejsce

CookYourself
Smakołyk z kokosem 136

wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy

Smakowite Dania
Co zrobić, aby babka piskowa była puszysta i bez zakalca. 144

mieć temperaturę pokojową. Trzeba go dobrze napowietrzyć, czyli ucierać tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek, dopiero wtedy można stopniowo dodawać cukier. Wskazówka 2 : Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany. Wskazówka

Przepisy i porady kulinarne
Bardzo kruche ciastka z marmoladą 705

mąki1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka marmolada1. Miękką margarynę ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem.2. Dodajemy żółtka i obie rodzaje mąk, miksujemy do powstania gładkiej masy.3. Z masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie pieczone w foremkach do ciastek). Ciasto jest rzadkie, więc co jakiś czas koniecznie maczamy ręce

Szefowa kuchni
Domek Baby Jagi z piernika 200

domu i dwie płaszczyzny dachu. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków ok 1,5 cm x 0,5 cm i udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy  i dekorujemy

Niezły Młynek