Twaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny. Składniki: - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)Zagotowujemy szklankę mleka. Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z kuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy
mojewypiekiinietylkogorące dni. Zresztą sernik na zimno sprawdza się przy każdej pogodzie. Ale teraz, gdy sezon na maliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta(...)przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy
Marder&Marder ManufactureSłodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ! Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis(...)rozmiar L - 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Solony karmel do polania -> przepis tu :) Do dzieła! 1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg, pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę
Sajkofanka smakubardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła. Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 4 łyżki pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaświąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić. Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie maku, lepienie uszek, gdy jeszcze dodatkowo zajmowały się gromadką dzieci i pracą zawodową. Skąd brały te wszystkie produkty, gdy na półkach w sklepie stał tylko ocet? Czy dlatego jemy karpia(...)szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :) I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało
dobra gospodyni dom wesołym czyniIdealne, proste i dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami. Klasyka rządzi, prawda? Lekko mi klapnęło, dlatego rada - wsadzajcie do średnio nagrzanego piekarnika i po upieczeniu zostawcie ciasto chwilę w piekarniku i będzie idealnie! :) Składniki na jedną dużą keksówkę: 130-140 g jogurtu naturalnego (jeden mały) 3 jajka 100 g oleju rzepakowego 100 g erytrolu/ksylitolu 320 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 10 śliwek węgierek Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z erytrolem/ksyiltolem i jogurtem naturalnym. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodajemy do masy. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem metalowej foremki lub do silikonowej. Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na pół. Wstadzamy
Czarnawisienkaszybkie ciasto na ciepłe dni. Składniki: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny Maliny Galaretka malinowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem
Słodki Zakątekmisce, jajka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Natomiast w trzeciej misce mieszamy jogurty z budyniami. Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurty i delitanie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy
Smaki Nataliiwyjmować! Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu. Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić trochę
Grunt to przepis!pałką ucierać na ogniu, aż powstanie gęsta jednolita pulpa i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na gładko. Przełożyć do szprycy. Z brązowego papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 10*10 cm i posmarować pędzelkiem olejem. W garnku rozgrzać olej ( musi go byś około 4 cm głębokości). Na kwadraty z papieru wyciskać szprycą kręgi ciasta (dwa okrążenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymieszać. Przelać ciasto do formy, zamknąć pokrywą i włożyć do garnka z wrzącą wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez 1h i 15 minut. Po tym czasie wyjąć z wody, otworzyć formę. Gy przestygnie wyjąć z foremki. Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania
kawawszklancewcześniej). Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt
vegetanieucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. Rozkładamy ciasto biszkoptowe
Luźna Kuchniaciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder i żółtka ucieramy
Maminek kulinarnynapełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut.Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Całkowicie wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać budyń z mąki i mleka. Ucierać około 5 minut
Świat Ciasta