słoiki, kieliszki), i wycinamy z ciasta wszystkie wielkości, najmniejsze kółeczko wycinamy 2 razy na górę i na spód dzwonka. Dodatkowo wycinamy listki lub gwiazdki na górę, w każdym elemencie wycinamy dziurki do przewleczenia sznurka. 4. Pierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Lukier ucieramy bardzo lejący, jest to raczej
Apetyczna babeczkaciasto dodając resztę składników. Ciasto podpiec w piekarniku na różowo. Na podpieczonym i ostudzonym placku rozsmarować konfiturę z płatków róży i zalać masą serową. Wykonanie masy serowej: Ser zmielić na bardzo gładko- odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę z żółtkami i z cukrem. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając. Na koniec ucierania dodać kaszę mannę, sztywno ubitą
Tradycyjna Kuchniapieczenia. Masło z cukrem ucieramy na jasną ,puszystą masę. Dodajemy jajka, wbijamy pierwsze - miksujemy, wbijamy drugie - miksujemy, dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy oraz mak i miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez
apetytnapieczeniezłoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie: Masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i ucieramy
Domowy Smak JedzeniaOdstawiamy na bok. W misce ucieramy przy pomocy miksera masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i sodą. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części
Kolizje SmakówBardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam
Kuchnia domowa Anipieczenia – 1 łyżeczka* olejek do ciast cytrynowy – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* soczyste brzoskwinie – 3 szt* ser biały dwukrotnie mielony – ok. 300 g* cukier puder – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , jajka , mleko sojowe i resztę składników dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.Odkładamy w ciepłe miejsce.NADZIENIE: Ser biały mielony ucieramy z cukrem pudrem ( jego ilość
Ostra na Słodkośmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy. Po prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto! Ciasto: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej(...)najlepiej gdy jest jeszcze gorący. Gdy zaschnie będzie to dużo trudniejsze. Studzimy. Następnie kruszymy lub mielimy w malakserze. Masa: 200g miękkiego masła 1 puszka kajmaku o wadze 400g Masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy kajmak- chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszony słonecznik. Mieszamy szpatułką. Bita śmietana: 330ml śmietanki 30% pół opakowania Śnieżki łyżka cukru pudru łyżka
Czerwona Porzeczkajogurt grecki czy zwykły jogurt. Ciasto bardzo posmakowało mi, synkowi oraz kolegom z pracy, mąż niestety nie był zachwycony. Dlaczego leśny skrzat, ze względu na owoce leśne, dzięki którym ciasto jest leciutko kwaśne, orzeźwiające i delikatnie słodkie, a jednocześnie aksamitne. Przepis na biszkopt wzięty z przepisu na Metrowiec . Składniki na biszkopt (duża blacha): 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)ciepłej wody (o temperaturze 36 – 45 st) 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać cukier, ucierać, aż cukier się rozpuści, można sprawdzić między palcami, jeżeli są kryształki, trzeba nadal miksować na najwyższych obrotach. Cały czas miksując, zmniejszyć obroty, dodać łyżka po łyżce ciepłej wody, dodać łyżka
moj przepis naraczej może czekolady … :D:D Keto batoniki dyniowe „Mumie” – składniki Dynia Bohaterka sezonu. Warzywo, które idealnie sprawdza się jako składnik wszelkich słodkości, w tym keto deserów i ciast . Dodałam ją w formie wcześniej upieczonego purée. W sezonie dyniowym, zawsze gdy włączam piekarnik lądują w nim także kawałki dyni do późniejszego zastosowania… 🙂 Keto batoniki dyniowe Mus kokosowy Jest(...)kokosa . Bardzo bogata w tłuszcz kokosowy, ale lekko słodkawa w smaku. Czasami stosuje się nazwę krem lub pasta kokosowa. Można ją w bardzo prosty sposób uzyskać metodą domową. Wystarczy ucierać wiórki kokosowe w malakserze do uzyskania konsystencji pasty/masła (jeśli masa jest sucha, można dodać odrobinę oleju kokosowego). Tłuszcz W tym przepisie źródeł tłuszczu jest kilka. Po pierwsze jest
Modern Cave Girlinternecie pojawiło się sporo zdjęć tego ciasta i jak to zawsze bywa jednym smakowało i się zachwycali ale były też i negatywne komentarze. Ja zainspirowałam się samym wyglądem i resztę zrobiłam ze swoich wypróbowanych przepisów. Zrobiłam według mnie najlepszą masę na sernik na zimno i upiekłam biszkopt. Muszę powiedzieć, że według mnie wyszło smacznie i bardzo efektownie. Porcelana Bogucice(...)Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (1,5 szkl) i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do masy serowej i dokładnie ale delikatnie by masa pozostała puszysta wymieszać łopatką. Masę serową
Ala piecze i gotujeskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak Jedzeniałyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)gotującego się mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa się zetnie. Ostudzić. Utrzeć masło. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku. Galaretkę rozpuścić w 1/4 - 1/2 szklanki
Sto kolorów kuchniszpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 1 i 1/2 łyżki miodu 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku(...)cukru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła, miękkiego wykonanie: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem z wanilią. Żółtka ucieramy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy
Domowy Smak Jedzenia