wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec w dwóch małych keksówkach. Pieczemy ok. 45 minut do tak zwanego suchego patyczka(...)wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy 15 minut w formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe(...)sitkiem. Możemy użyć również maku zmielonego (ja taki kupiłam w Lidlu), zalać go wrzątkiem do przykrycia i odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka
kruche babeczkiwyłączyć piekarnik, pozostawić w nim biszkopt przy uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta- biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA- z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć- pozostałe mleko zagotować(...)zgęstnienia- ugotowany budyń pozostawić do ostygnięcia- masło do masy musi mieć temperaturę pokojową (nie należy jednak trzymać go za długo poza lodówką, gdyż temperatura masła i budyniu podczas ucierania powinna być podobna)- masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- biszkopt przekroić dużym, ostrym nożem na trzy blaty- kilka
Smakołyki Berenikiotrzymania gładkiej, puszystej konsystencji. Ciasto wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy trójkąty o długich bokach. Każdy płat ciasta smarujemy nadzieniem pozostawiając wolne brzegi i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na min. 40 minut(...)smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości rogali marcińskich) w temperaturze ok. 180 stopni do zrumienienia. Lukier: Gdy rogaliki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy
Słodka Stronadużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestamasło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok(...)upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny, brzoskwinie
Przepisy i porady kulinarnesmażone ciasto parzone. Ciasto przygotowane jak na tradycyjne ptysie jednak usmażone jak klasyczne pączki to połączenie powodujące, że ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Pączki Hiszpańskie to świetna alternatywa zarówno dla pączków jak i ptysi oraz eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować w Ostatki oraz Tłusty Czwartek. Mini Pączki Hiszpańskie - Składniki: Ciasto(...)Pączki Hiszpańskie - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku ok. 8-9 cm i delikatnie smarujemy olejem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego
Słodka StronaSpód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę - z wysokości około 60 cm. Ponownie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami i pozostawiamy tam do wystygnięcia. Ja swoje biszkopty(...)blaty. Masa kokosowa.200 g wirek kokosowych;2 szkl. mleka;150 g masła;1/2 szkl. cukru pudru.Mleko gotujemy, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze chwilę aż lekko zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzone wiórki.Gotową masą przekładamy blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy.Smacznego!!! Świetna również do rolady :) Oooo!!! Ale się rozmarzyłam... Rolada mojej
MiksturownikWielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na drugi dzień jest do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek(...)pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną
Ala piecze i gotujeSernik migdałowy odkryłam trochę przez przypadek, szukając ciasta na święta. Uwielbiam serniki i uwielbiam migdały, więc to połączenie wydawało mi się jak najbardziej na miejscu. I muszę przyznać, że okazało się znakomite. Chyba sernik migdałowy zostanie moim ulubionym sernikiem, a już na pewno będzie w pierwszej trójce. No może zaraz za sernikiem straciatella z malinami Sernik wychodzi raczej zbity i ciężki(...)powinniśmy je wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrami. W misce docelowej ucieramy masło lub po prostu miksujemy. Dodajemy ser i żółtka. całość krótko miksujemy. Następnie dodajemy resztę składników czyli mąkę i migdały. Znów krótko miksujemy. A na końcu dodajemy ubite białka, które
Relaxtimedużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej(...)również pokroić a orzechy posiekać dość cienko. Gdy budyń będzie już wystudzony proponuję go spróbować (jeżeli jest za mało słodki to do masła dodajemy odpowiednią ilość cukru i go ucieramy na jasną puszystą masę), jeżeli jest dobry to w osobnej miseczce miksujemy na puszystą masę dwie kostki masła i stopniowo dodajemy gotowy budyń. Masę budyniową dzielimy na pół, do każdej
Krakowskie smaki Aninajmniejsze kawałki. Masło rozpuszczam w rondlu. Dodaję z ciastek, powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Wykładam na spód tortownicy. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jajka ucieram z cukrem, tak by rozcierając masę pomiędzy palcami nie wyczuwać kryształków. Dodaję twaróg i śmietankę, miksuję do powstania jednolitej masy. wsypuję budyń i ponownie łączę składniki. Na końcu delikatnie wsypuję(...)zakończeniu pieczenia uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam tak do wystudzenia. W rondlu mocno podgrzewam masło i śmietankę, dodaję czekoladę i rozpuszczam ciągle mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Polewam ciasto, ozdabiam zamrożonymi wcześniej malinami. Smacznego
Cook&LoveLekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl(...)Jedną galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę (1,5 szkl) i ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać
Ala piecze i gotujezagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko. Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka(...)cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy, podane składniki miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku