ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:376/500)

Ciasteczka cytrynowe - pyszne 144

drobnego cukru 3 jajka  3 łyżki soku z cytryny Limmi 2 łyżeczki pasty waniliowej 4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z erytrolem/cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. 2. Następnie dodajemy sok z cytryny i pastę waniliową. Miksujemy. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)razy) dodajemy naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni opcja góra - dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ręce oprószamy mąką (ciasto jest dość klejące), łyżką nabieramy porcję ciasta i w rękach formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na papierze leciutko spłaszczając. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka dość rosną

kruche babeczki
Malinowa rozkosz 235

mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.  Ciasto wylewamy na dużą blachę  i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.  Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń  i doprowadzamy do ponownego zagotowania  w celu uzyskania jednolitej masy.  Studzimy.  Margarynę ucieramy na puszystą masę.  Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia

Pyszności Słodkości
pyszne ciasto z masą serową i kokosem 447

stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 śmietana śnieżka 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z masą kajmakową 167

rąk. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut. Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia(...)Rozpoczynamy od tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.   Na końcu dodać spirytus i wymieszać dokładnie. Stężałą galaretkę kroimy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kruche mini ciasteczka 174

oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną.  Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę. Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów. Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.  Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem(...)temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia. Część ciastek możemy przełożyć masą. Podaję jak zrobić masę chałwową. Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Malinowa rozkosz 200

szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia

Salonik smaków
Knoppers 193

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry!     Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego(...)łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy

paapilotkaa
Mini Pączki dla Dzieci 196

dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy pączki (można je od razu nadziać konfiturą, lub zrobić to dopiero po upieczeniu(...)odpowiednią końcówką). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów pączków

Słodka Strona
Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-) 188

objętość. Po 10 minutach wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pod sam koniec dodać stopione w rondelku masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na stolnicy na duży prostokąt. Na całym prostokącie rozsmarować nadzienie. Rolujemy prostokąt. Po otrzymaniu "wałka" , kroimy na tzw. ślimaki, odcinamy nożem  nasze bułeczki. Układamy(...)minut w temp. 220 stopni C. Smacznego! Pozdrawiam ;-) Buziaki! Możecie polać lukrem Przepis na lukier cytrynowy 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego 1-2 łyżki soku z cytryny Ucieramy w miseczce, polewamy bułki

SMYKWKUCHNI
„Wuzetka” z kremem jogurtowym i wiśniami („W-Z Cake” with yoghurt creem and cherries) 257

version of W-Z Cake with yoghurt creem and cherries. Składniki (I ngredients ) podane składniki na blaszkę o wymiarach ok. 24x20cm (given measer is for a 24x20cm baking tray) Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe (sponge cake) 150g masła (150g of unsalted butter) 3/4 szklanki cukru pudru (3/4 glass of icing sugar) cukier waniliowy (vanilla sugar) 3 jajka (3 eggs) szklanka mąki(...)sugar) Przygotowanie ( Recipe ) Wiśnie zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Put cherries in a bowl and add sugar and a bit of vodka (or any chosen alcohol) Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku dokładnie ucierając masę. Cream the butter together with vanilla sugar and icing sugar

Jacob Tastes
Czekoladowy brzoskwiniowiec 115

Czekoladowy Brzoskwiniowiec – DomoweTorty.com Czekoladowy Brzoskwiniowiec Czekoladowy brzoskwiniowiec to pyszne, wilgotne, podzielne ciacho – idealne gdy spodziewamy się gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, które(...)margaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce pół tabliczki ciemnej czekolady (na zdobienia czekoladowe) 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby) Wykonanie Ciasta: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce

Domowe Torty
Trociniak przekładany 356

Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty(...)zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. 3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka cytrynowo – pomarańczowa 175

przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach(...)pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę. Udekorować według uznania. Thermomix – do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, utrzeć czas 1 minuta, obroty 5 – ucierać, 2 minuty obroty 5 – dodawać co jakiś czas po 1 jajku – dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zmielone migdały, sok z cytryny i pomarańczy, rum ,czas

Kuchnia Pokoleń