Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie
kulinarnyJaucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy espresso i ciągle mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto
Słodkie Przyjemnościlyzeczki cynamonuMiod mozna zastapic stewia,ale wtedy dodajmy wiecej mleka,by powstala masa dajaca sie latwo rozsmarowac.Wszystkie skladniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na gladka ,nie za gesta mase.Mozemy rowniez uzyc gestej marmolady.Dodatkowo: 1 zoltko +1 lyzka mleka-do posmarowania bulek,ewentualnie 1 lyzke platkow(...)posypaniaWykonanie:Mleko podgrzewamy w rondelku.Rozpuszczamy maslo.Jesli uzywamy swiezych drozdzy robimy rozczyn.Wszystkie skladniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na jednolita,gladka ,lsniaca mase.Trwa to okolo 10 minut.Przykrywamy mise z ciastem folia i ustawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.Gdy wyrosnie wyrzucamy je na blat i jeszcze raz,tym razem recznie-troche je dopieszczajac(lubi cieplo rak) wyrabiamy ,zeby pozbyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki:1 kg sera zmielonego w wiaderku,4 jajka,1,5 szklanki cukru,1 cukier wanilinowy,1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 margaryny
Aga w kuchniupartość :D Pozostawiam Wam przepis na Oczy carycy i uciekam. Zapisujcie sobie, bo dodatkowych przepisów na ciasta typowo wielkanocne, raczej nie będzie ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm Ciasto jasne: 6 białek 220g drobnego cukru 80ml oleju 1 łyżka octu 160g mąki ziemniaczanej Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 90g drobnego cukru 80ml oleju 100g mąki tortowej 2 łyżki kakao(...)delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto jasne: Białka ubijamy mikserem, dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Dolewamy olej i mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką, dodajemy ocet, a na końcu przesianą mąkę ziemniaczaną. Ciasto mieszamy szpatułką krótko, ale dokładnie. Ciasto nakładamy naprzemiennie z ciemnym na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy
Kuchnia w czekoladziefiliżanką herbaty... Zachęcam do konkursu, bo wygrana jest apetyczna i zdrowa. Proszę o przesyłanie przepisów kulinarnych. Im prostsze tym lepiej. Mogą to być przepisy na ciasta, ciasteczka, napoje, drinki i ... kto co apetycznego wymyśli , a podzieli się z nami swoim pomysłem może wziąć udział w KONKURSIE. Nie trzeba mieć bloga by przesłać swój(...)lepiej nie gotujmy go ! Środek babeczek smarujemy rozpuszczoną w łaźni wodnej-czekoladą Dalszy tok zaczynamy jak napar z żelatyną zacznie lekko tężeć Białka oddzielamy od żółtek i żółtka ucieramy z cukrem Śmietanę ubijamy, białka ubijamy na pianę Łączymy: utarte żółtka z ubitą śmietaną i z pianą oraz z tężejącym naparem herbacianym - delikatnie ucierając Krem gotowy, jesli mamy specjalną szprycę
Proste Potrawymojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć(...)nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy na wysokich obrotach miksera. Po dodaniu wszystkich jajek, miksujemy jeszcze kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszamy
Smakowy Rajbudyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut aby spęczniała i wystygła. Kremówkę ubijamy(...)warstwą masy budyniowej i ponownie układamy warstwę krakersów. Na krakersy wylewamy kajmak, a następnie kajmak przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe ciasto na min. 2-3 godziny należy odstawić do lodówki
Apetyczna babeczkaRobię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam(...)cukru 8 jajek L 3/4 szklanki cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce. 2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy
Szefowa kuchniciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt
Cynamonowe szczęścieucierać na najwyższych obrotach miksera przez minimum 5-6 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać mleko oraz skórkę z pomarańczy i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Wsypać żurawinę ( mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać ) i wymieszać. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto
Opowieści z piekarnikaucieramy razem z cukrem przez kilka minut, do czasu aż powstanie puszysta i jasna masa. Gdy to nastąpi dodajemy do masy przestudzony, płynny kajmak oraz olej, miksujemy. Obie mąki przesiewamy razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy ubite białka z przygotowanym wcześniej ciastem. Całość
Smaki Na Talerzuucieramy na jednolitą masę. Podzielić na dwie części( jedną mniejszą), do mniejszej dodać kakao. Herbatniki moczymy w ciepłym mleku. Na foli aluminiowej układamy w poprzek 3 herbatniki, natomiast wzdłuż tyle ile chcemy(od tego zależy jakiej długości będzie nasza chatka). Na herbatniki układamy biały ser a na niego na środku ciemny ser. Złożyć ciastka aby utworzyły stożek. Polać ciasto polewą
Olga Piecze i Gotujedelikatnie . wymieszać . najlepiej . łyżką. . Ciasto . wylać . do . formy . wyłożonej . papierem . do . pieczenia, . boki . zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec . w . temperaturze . 160 . -170 . C . około . 40 . minut. . Bezpośrednio . po . upieczeniu . ciasto . w . formie . spuścić . z . wysokości . około . 50 . cm . na . podłogę, . pozostawić . do . wystudzenia, . i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. . Krem(...)mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który
RAROSSAciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem. Płatki myjemy i ucieramy
Pyry na Gaz