ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:372/500)

Jednoporcjowe ciasto kokosowe z jagodami goji 152

pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło genialnie! Mąką ma specyficzny kokosowy smak, więc pozostałe składniki świetnie się komponowały! Składniki: 4 łyżki mąki kokosowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 tabletek słodziku 1 banan 5 łyżek wody gazowanej aromat śmietankowy jagody goji - do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem

Truskawkowa Fiesta
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 157

Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.   Krem: 400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadephia) 250 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g borówek 200 g malin   Śmietanę ubijamy na sztywno. Oddzielnie ucieramy ser z cukrem

Made By Mom And Son
CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA 107

odrobina wody Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wcześniej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec sok i skórkę z cytryny. 1/3 masy odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki wylewamy jasne a następnie ciemne ciasto. Wstawiamy do piekarnika

KuchcikoweLove
Babka marmurkowa 110

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaję po jednym jajku cały czas miksując masę. Na końcu dodaję ekstrakt z wanilii i sól. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Teraz do masy dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko. Miksuję jedynie do wymieszania składników. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ciasto dzielę na dwie

Mango Papaja
Sernik krakowski 176

wierzch. Ja całość ciasta rozwałkowałam i podpiekłam w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam siedleckiego w "kiełbaskach") 8 jajek 100 g masła 250 g cukru 3 łyżki cukru z wanilią (lub ziarenka z jednej laski wanilii) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek Ucieramy masło z cukrami

Cynamonowe szczęście
Tort "Doniczka" 124

pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy każdy na dwa placki. Każdy placek dzielimy na 4 okręgi i zamieniamy kolory, tworząc szachownicę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno

Gotowanie moimi oczami
Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami 209

lodówce. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Babeczki zostawiamy do wystygnięcia. Pomadę przygotowujemy w rondelku, wsypujemy cukier i śmietankę, gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucieramy pomadę drewnianą łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KONFITURA Z RÓŻY 133

Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z  jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie płatki z sokiem ugniatać lub ucierać np. w makutrze

RAROSSA
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 166

gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.       Masło do kremu trzeba wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, żeby doszło do temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem

sama złodycz
czekoladowo- migdałowy but 177

kakao. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Odlewamy z mleka szklankę i resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka zimnego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy  rozpuszczoną mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy. Następnie masę studzimy i w tym samym czasie ucieramy margarynę na biały

ciastkarnia na kruchym spodzie
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 181

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja:  200 ml śmietanki 30%,  3 łyżki serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  cukier błyszczący do posypania,  20g startej czekolady.   Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać

Z miłości do słodkości
Serniczek z nutą kawową 270

sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy biszkopty zanurzone na chwilę w rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta

Zainspirowana w kuchni
Babka 123

kakao Masło ucieramy z cukrem ok 5 minut. Potem dodajemy jajko po jaku i miksujemy aż masa stanie się puszysta. Nie należy się przejmować jeśli masa się lekko zważy to nie mam wpływu na efekt końcowy :) W między czasie mąki i proszek mieszamy  ze sobą i dodajmy do zmiksowanej masy. Wszytko dokładnie mieszamy i 3/4 ciasta wlewamy do blachy

Delicious Titbits
Szampan i maliny - ciasto 455

Szampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia; szczypta soli; Wykonanie: Masło utrzeć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodać 3 żółtka i nadal ucierać. Białka z 4 lub 5 jaj ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodać startą skórkę z limonki, wymieszać. Następnie dodać białka, lekko wymieszać, dodać

In my kitchen
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 142

prostokątną blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić.     2.   Ciasto czekoladowe:  Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie  czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić).  Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną,   proszek(...)energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy. 4.   Napar kawowy:   kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać

Kulinarna (nie)codzienność