ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:169/219)

Słodkie środy - Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką 209

został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser.   Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką  SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru   1 laska wanilii  125 ml jogurtu kefiru 3-4 łyżki mleka  1 duże jajko   100 g masła(...)miski dodając jajko,   kefir i mleko - mieszamy.  Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia.    Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą.  Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki.  Uzyskaną kruszonkę przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 190

masła 2 łyżki płynnego miodu szczypta soli szklanka gorącej wody 10 g świeżych drożdży + 3 łyżki ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej ( typ 450 ) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego * * ja zmieliłam 2 łyżki ziaren siemienia lnianego i zużyłam całość Mój sposób wykonania : W jednej większej misce umieszczam płatki owsiane, masło, miód(...)drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać

Niebieski kubek z kawa
Pączki pieczone -z nutellą 171

pączki...pieczone w piekarniku..wg przepisu Wioli ...Nadzienie może być dowolne..u mnie nutella..Bułeczko-pączki zrobione w ramach akcji  Słodkości z nutellą . 2,5 szkl . mąki tortowej Młynomag + 2 - 3 łyżki na podsypkę 100 ml mleka 1 łyżka masła  3 łyżki cukru 4 dag drożdży  1 łyżka oleju 1 łyżka kwaśnej śmietany  2 żółtka(...)płynnej masy wsypać szklankę mąki - wymieszać .Odstawić na 20 minut przykrytą ściereczką miskę. Po 20 u minutach dodać aromat, łyżkę oleju, żółtka i jajko oraz pozostałe mąką. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odstawało od rąk i miski.Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h w ciepłe miejsce. Następnie urywać porcje ciasta, formując okrągły placek. Na środek każdego placka

Moje domowe kucharzenie
Racuszki na zsiadłym mleku z jabłkami. 167

Zostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego mleka, szklanka mąki tortowej, 1 jajko, 2 jabłka, po szczypcie soli oraz sody, 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego, w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka tak 1/4 szkl(...)widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo

Gotowanie...to proste !
Pierogi drożdżowe gotowane 181

Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine…  naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji.    Składniki:                     - 1 kg mąki tortowej- 25g suchych drożdży- 50ml wrzątku + 1 łyżeczka cukru + 100ml zimnej wody (do zrobienia rozczynu) - niepełne 2 szklanki mleka (odjęłam 150ml – zastąpione wodą do rozczynu))- 10 łyżek cukru- 2 jajka(...)minut. Po tym czasie, gotowy rozczyn dodałam do przesianej mąki z dodatkiem cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam

mojewypiekiinietylko
krokiety z kaszą i kapustą z pieczarkami... 188

Składniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk(...)kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić na 30 minut patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu

W Mojej Kuchni Lubię
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 216

pomagając sobie obwodem okrągłej formy tortowej - wtedy na pewno nie wyjdziemy również na boki.   Kolejnym krokiem jest wyłożenie na powierzchnię tortu wyrobionego lukru plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na  kruche rogaliki - ponieważ

Symfonia Smaków
Kokosowe buchty z agrestowym dżemem. 146

połączeniu? Marzą mi się bułeczki kokosowe z nadzieniem ananasowym, z taką konfiturą ananasową, co Wy na to? Piszcie :) Składniki na kokosowe buchty z agrestowym dżemem: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego 2 jajka 100 g roztopionego, ciepłego masła(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenno-orkiszowe 162

środkiem. Pycha :) Poniższe bułki są naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis.  Składniki na 9 bułek: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka miodu sól do posmarowania 1 białko + odrobina mleka(...)miski, dodać szczyptę soli, roztopioną (ostudzoną) margarynę i miód. Do podrośniętego rozczynu wlać wodę i całość przelać do miski z mąką. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Następnie z ciasta uformować wałek i wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu

Ugotować
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 151

piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki):   na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Bułeczki z twarogiem 180

przepisie. 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 100 g masła, bardzo miękkiego 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka 350 g mąki tortowej Młynomag  [ u mnie coś około 500 g] 1/2 łyżeczki soli 500 g gęstego twarogu 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka(...)minut.Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać  żółtka , masło i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto

Moje domowe kucharzenie
Babeczki kakaowe z likierem czekoladowym i kremem toffi. 175

Posypka i dekoracje od firmy Sempre . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 20 g kakao gorzkiego 125 ml  likieru czekoladowego 200 g  mąki tortowej Młynomag 1 łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody 40 g wiórków z czekolady 120 g miękkiego masła Krem : 100 ml mleka 100 ml  likieru waniliowego 1 krem(...)cukrem waniliowym, likierem czekoladowym i masłem na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę.Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać mikserem. Do papilotek nakładać po kopiastej łyżce ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni około 25/30 minut do suchego patyczka. Do wysokiego naczynia wlać mleko i likier waniliowy, następnie dodać krem toffi i ubijać mikserem aż dobrze zgęstnieje. Rękaw

Sama słodycz i szczypta chili
Rumowe Kakałko ze śmietanką 137

Składniki na biszkopt 5 jajek szklanka drobnego cukru do wypieków szklanka pszennej mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 2-3 łyżki dobrej jakości kakao 2 łyżki oleju 5 ml zapachu rumowego Przygotowanie biszkoptu Włączamy piekarnik na 160-170 stopni, góra-dół.  Mąki przesiewamy i łączymy razem z kakao i proszkiem(...)lśniąca, zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy po kolei żółtka. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Uważamy jednak by nie zniszczyć struktury piany. Na koniec dodajemy olej i zapach rumowy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm, której dno wyłożyliśmy papierem. Ważne by biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania suchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika

Karczma Honorietty
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 184

bardzo smaczny, nie za słodki, z wyczuwalną pomarańczową nutą. Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru(...)ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowa babka kakaowa 148

Przepis na babkę kakaową - łatwy i dość szybki w wykonaniu. Babka jest pulchna, wilgotnawa i nie za słodka. Polecam :) Zawsze wychodzi SKŁADNIKI 1 szklanka mleka  

Moje Kuchenne Rewelacje
Torcik jogurtowo- czekoladowy 194

Torcik jogurtowo - czekoladowyDzisiaj postanowiłam upiec  torcik , dzieci zażyczyły sobie że ma być koniecznie z jakimś kremem :) Zrobiłam więc kremy jogurtowy i czekoladowo - toffi , jeśli

Sama słodycz i szczypta chili
Półkruche serduszka z dżemem 115

200g * 700 g mąki pszennej tortowej * 3 łyżki zimnej wody * 3 łyżki cukru trzcinowego * dżem do przełożenia ciasteczek * roztrzepane żółtko jajka * cukier do posypania Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w wodzie i cukrze, odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, dodać drożdże i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Cienko rozwałkować, podsypując blat mąką. Z ciasta wykroić serduszka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka maślano-migdałowe z białą czekoladą i krokantem 169

mąki tortowej 80 g mielonych migdałów  200 g masła  4 łyżki cukru pudru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Na polewę:  tabliczka białej czekolady  2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka  krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki).  Ciasto włożyć

Ze smakiem i z pasją
Oponki bez sera - kwiatuszki 139

szklanki mąki tortowej * 1 jajko * 1 żółtko * łyżka masła * 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu  * olej lub smalec do smażenia * kolorowy lukier  Przygotowanie : Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania