ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:165/219)

TORT URODZINOWY 140

Składniki: biszkopt: 8 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1,5l śmietany kremówki 30% 6 opakowań śmietanfix-ów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 puszka brzoskwiń Sposób przyrządzenia: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier(...)będą ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy, pod koniec wlewamy łyżkę octu. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekrawamy wzdłuż na 3 krążki. krem: 500ml

Prosto i Smacznie z Anetą
Choinki z muffinek piernikowych 187

mojprzepisna.pl | Choinki z muffinek piernikowych Dziś mam dla Was przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu(...)mące razowej, więc z dużą zawartością błonnika. Składniki na 18 małych muffinek lub 12 standardowych: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta

moj przepis na
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 154

żółtka, 100 g czekolady gorzkiej, 50 g masła (+ łyżka do smarowania blachy), 200 g cukru pudru (ewentualnie zwykły cukier), 1-2 łyżki kakao w proszku, 200 g mąki tortowej, słoiczek konfitury z czarnej porzeczki, 1 cytryna. Kolejność: Ubijamy mikserem w dużej misce jajka, żółtka i cukier aż powstanie tak gęsta masa, którą będzie można "kłaść" lejące się wolno warstwy(...)należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść

Right Behind The Kitchen
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 162

już je dostać bez problemu, choćby w internecie. Składniki oryginału: - 6 jaj - 1 szklanka cukru - 250g margaryny lub masła - 1 szklanka mąki tortowej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można zastąpić tortową) - 1 mały proszek do pieczenia - dowolny, ulubiony aromat Składniki mojej wersji: - 6 dużych jaj - 3/4 szklanki ksylitolu - 250g masła - 370g mąki orkiszowej typ750 (700 dałabym 340g) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego(...)waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy

Smaczne Zdrowe
Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym 157

" Znowu cały wczorajszy dzień padał śnieg. Robi się cieplej, co oznacza trudne warunki na drodze. Jak ktoś nie musi wychodzić z domu, to niech tego nie

Słodkie Przyjemności
Lekka rolada śliwkowa 197

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej.Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
Zawijane ciasteczka smalcuszki 136

porcję, było nas dużo, a ciastek wystarczało na wszystkie świąteczne dni i nawet dłużej. Wszyscy je lubimy do dzisiaj. Myślę, że wam też posmakują. Przygotujcie: - ok. 750 g maki tortowej + do podsypywania przy wałkowaniu - 400 g smalcu - 12 łyżek gęstej śmietany - 3 jajka - 20 g drożdży  - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu - 3 łyżki cukru(...)śmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki i na koniec ocet. Ze wszystkich składników siekając tworzę jakby kruszonkę. Następnie podsypując stopniowo pozostałą mąką zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formuję w kulę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinny odpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej

I tu będę miała takie te
Czarny chleb na piwie 163

chleb o nietypowym smaku. Na pewno wypiek jeszcze w przyszłości powtórzę! Składniki na 1 średniej wielkości bochenek: 200g mąki żytniej - u mnie typ 720 150g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna, typ 1850 2 łyżeczki suchych drożdży [7g] - płaskie 1 łyżeczka soli 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka kakao(...)dużej miski wsypać wszystkie mąki, sól, mleko w proszku, kakao, kawę oraz kminek. Dołożyć melasę oraz olej, a na końcu wlewać powoli piwo, całość ciągle mieszając.  Wyrabiać ciasto ok.10 minut, aż będzie elastyczne - ja użyłam tu miksera z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami. Na końcu, gdy mikser już się buntował, pomogłam sobie rękoma .   Miskę, w której wyrabiane było ciasto

Grunt to przepis!
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 178

www.youtube.com/malacukierenka     Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5434

/malacukierenka       Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego około 3/4 szklanki migdałów 40-50g polewy z białej czekolady lub samej białej czekolady(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 230

przepis ze strony Słodkie Niebo . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 9 drożdżówek: 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka 350 g śliwek 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej(...)drożdże i dokładnie mieszamy - odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii, roztopione masło. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ciasta około 3/4 - resztę zostawiamy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut - z początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką

My Culinary Art
Bułki pszenne, jak z piekarni. 195

domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody 25 ml oleju 1 łyżeczka soli GLANC: płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml zimnej wody szczypta(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na około 10 minut, by drożdże podrosły. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy wodę, olej, sól i dobrze wyrabiamy ciasto (około 8-10 minut). Wyrobione, gładkie ciasto posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i znów odkładamy ciasto w ciepłe miejsce, tym razem jednak na co najmniej godzinę (ma podwoić swoją objętość

Rozpustne gotowanie
Babeczki leśny mech 141

Zielono mi!!! Czyli leśny mech w wersji mini :D Rozmiar mini, maksimum smaku! Składniki  (12 sztuk) : Babeczki : szklanka mąki pszennej tortowej  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki oleju  2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 gramów szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionego Krem:  500 ml śmietanki kremówki  1 śmietan-fix konfitura jagodowa /1 łyżka cukru(...)zmiksować. Dodać rozmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Masę zmiksować pod koniec za pomocą blendera, by uzyskać głębszy kolor babeczek. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 30 minut. Ostudzić i ściąć góry  babeczek, pokruszyć. Krem: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix, 2 łyżki konfitury

Malinowo w kuchni
babka z nutą piernika z jabłkiem i marcepanem i polewą czekoladową... 167

Składniki: cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2,5 szklanki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, jabłka 3 sztuki/starte, mleko 1 szklanka, marcepan 150 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie/biała, do ozdoby: 1 opakowanie/czekoladki stopioną i wystudzoną margarynę wlać do miski(...)piernika, cukier, starte jabłka na grubszych oczkach tarki i mikserem z 3-4 minuty miksować na większych obrotach foremka babkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę wyłożyć na talerz opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić

W Mojej Kuchni Lubię
CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA 110

babka: 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 350 g mąki pszennej, tortowej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao w proszku sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier: 100 g cukru pudru  1 łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka(...)skórkę z cytryny. 1/3 masy odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników. Do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki wylewamy jasne a następnie ciemne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe. Studzimy. Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania gęstej masy. W razie

KuchcikoweLove
Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną 115

nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk: 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa 30 dag dowolnego musli – u mnie truskawkowe 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki płynnego miodu 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiałam(...)oleju, miód świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym przepisie ciasto miało się

Kuchenne zapiski Edyty
Pierniczki na choinkę i nie tylko 160

weekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka(...)rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.  Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami

MarciochaKucharzy
Bułki maślane 113

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru 80 g masła 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej mleko do posmarowania bułek Wykonanie: Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka,cukier puder,roztopione i przestudzone masło, letnie mleko, sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść. Zrobić kulkę z ciasta i odstawić pod przykryciem w  ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować z ciasta wałek. Pociąć na równe 12 części. Uformować bułeczki i ułożyć

O kuchni z uczuciem
Pulchne pierniczki świąteczne 291

lekko twardawe ale już po trzech dniach w opakowaniu zmiękły ;) Polecam serdecznie do zrobienia właśnie takich pierniczków ;)Składniki: (na ok. 70-80 sztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu -  8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki

Gotuj Z Muzyką
Łazankowo 118

zamrażarki i ugotować ;) 1,5 szklanki mąki tortowej (lub pół na pół z krupczatką) 1 całe jajko i 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli letnia woda (mi wyszły dosłownie 3-4 łyżki) Mąkę przesiałam, zrobiłam wgłębienie, w które wbiłam jajko i żółtko. Dodałam olej. Posoliłam. Dodawałam wodę i zagniatałam ciasto. Powinno być ono dość twarde. Gotowe ciasto zostawiłam

bastalena

Proponowane wyszukiwania