studzenia i była zbyt gorąca, żeby ją pokroić :) Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv. Zapraszam do pieczenia!Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg:550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych1 jajko40 ml mleka80 ml wody60 g masła4 łyżeczki cukruKruszonka:2 łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masła+1 jajko do smarowaniaCZAS(...)dużej miski wsypujemy mąkę, po środku robimy dziurę, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, pokrojone w drobną kostkę masło i przygotowane drożdże. Mieszamy i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.2. Ciasto wykładamy na stolnicę, Formujemy gruby wałek i kroimy go na 5 równych części i formujemy z nich
My Culinary ArtSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/4 szklanki cukier,1/2 łyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 250g mąki tortowej 130g cukru trzcinowego Demerara 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek Nutelli 60g stopionego masła 1 jajko duże 190ml mleka 200g batoników Snickers (pokrojonych w drobną kostkę) Wykonanie Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól przełożyć do misy miksera i wymieszać. Dodać(...)konsystencji mokrego piasku. Mleko, stopione masło i jajko dobrze razem wymieszać, następnie powoli dolewać do masy. Miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać pokrojone batoniki i wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste i nieco ciągnące. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, muffinki pozostawić
Kocham Czekoladęzdjęć, lub cyknęłam je na szybcika, kiedy ukroiłam sobie kawałeczek. Przy każdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie(...)zapisałam niestety w moim przepiśniku adresu bloga. Składniki: (na blaszkę 25x35cm) BISZKOPT: 6 jajek 120g cukru 100g mielonych migdałów 100g siekanych migdałów 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń posiekanych drobniutko KREM: 250g miękkiego masła 750ml mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej PONCZ
Cakes By Kejtprzepis na obłędną kolorową babkę (którą Madzia podejrzała u Doroty z Moje Wypieki ). 250 g masła lub margaryny do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem
Marder&Marder ManufactureDzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest
Oryginalny smakwarzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze zupki ) 3 - 4 łyżek czubatych mąki tortowej sól do smaku ewen. trochę wody 1. Z mięska i jarzyn gotujemy taki lekki rosołek - zajęło to mi z 1 h. Nastawiłam wszystko, przyprawiłam i mogłam w tym czasie zająć(...)garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy. 4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy zupkę jeszcze 5 min. Następnie wykładamy na talerze i zajadamy
Gotowanie...to proste !dużą blaszkę 20-24 kawałki: 140 g ciemnej grubo posiekanej czekolady 115 g masła 300 g cukru 3 jajka 150-180 g piuree miąższu z dyni 140 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 150 g siekanych orzechów pecan 125 dżemu morelowego 7 suszonych moreli Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 180*C a prostokątną blaszkę natłuścić(...)rozpuszczonej czekolady wmieszać cukier. Jajka roztrzepać i połączyć z puree z dyni na gładką masę. Do masy wmieszać teraz mąkę, imbir i sól a na końcu orzechy. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę a następnie na pół godziny do godziny wstawić ją do zamrażalnika. Zmrożenie spodniej warstwy ciasta zapobiegnie temu, że wyłożona na nie warstwa morelowa zacznie zatapiać się
Sztuka gotowania w/g Samiry"Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczęcie słonecznego dnia od zjedzenia posiłku na dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już
Słodkie Przyjemnościpoł szklanki cukru - 5 szklanek mąki tortowej - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1 i 1/2 kostki margaryny i do dzieła :) Przygotowanie: Ubijamy białka na sztywną pianę nastęnie dodajemy cukier i zółtka ciągle mieszając. Jak sie wszystko połączy to dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Potem do ciasta dodajemy śmietanę a na koniec wystudzoną
Zainspirowana w kuchniKażdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem
Kuchnia PROzdrowotnazostał przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser. Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 laska wanilii 125 ml jogurtu kefiru 3-4 łyżki mleka 1 duże jajko 100 g masła(...)miski dodając jajko, kefir i mleko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą. Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki. Uzyskaną kruszonkę przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasła 2 łyżki płynnego miodu szczypta soli szklanka gorącej wody 10 g świeżych drożdży + 3 łyżki ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej ( typ 450 ) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego * * ja zmieliłam 2 łyżki ziaren siemienia lnianego i zużyłam całość Mój sposób wykonania : W jednej większej misce umieszczam płatki owsiane, masło, miód(...)drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać
Niebieski kubek z kawapączki...pieczone w piekarniku..wg przepisu Wioli ...Nadzienie może być dowolne..u mnie nutella..Bułeczko-pączki zrobione w ramach akcji Słodkości z nutellą . 2,5 szkl . mąki tortowej Młynomag + 2 - 3 łyżki na podsypkę 100 ml mleka 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 4 dag drożdży 1 łyżka oleju 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 żółtka(...)płynnej masy wsypać szklankę mąki - wymieszać .Odstawić na 20 minut przykrytą ściereczką miskę. Po 20 u minutach dodać aromat, łyżkę oleju, żółtka i jajko oraz pozostałe mąką. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odstawało od rąk i miski.Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h w ciepłe miejsce. Następnie urywać porcje ciasta, formując okrągły placek. Na środek każdego placka
Moje domowe kucharzenieZostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego mleka, szklanka mąki tortowej, 1 jajko, 2 jabłka, po szczypcie soli oraz sody, 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego, w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka tak 1/4 szkl(...)widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo
Gotowanie...to proste !