ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:173/219)

Muffinki z morelami 148

zakupach wpadły mi w ręce morele w puszce i to morele postanowiłam wykorzystać w tym przepisie. SKŁADNIKI NA MUFFINKI: ILOŚĆ: 6 dużych lub 12 mniejszych 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki masła, czubate 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 3/4 szklanki jagód Wszystkie(...)naprzemiennie z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Dodawanie składników kończymy na dodaniu suchych. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do połowy, kładziemy połówkę moreli i dokładamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min do lekkiego zarumienienia. Inspiracja z bloga ilovebake.pl

Kocham Czekoladę
Babeczki S'MORES 267

wykończeniem. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 6 herbatników 2 opakowania pianek np. JoJo CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy(...)uzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Każdy herbatnik łamiemy na 4 kawałki. Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Wlewamy po jednej łyżce babeczkowej masy, układamy po dwa kawałki herbatników i wlewamy

My Culinary Art
Domowe hamburgery 200

foodem. Na to danie trzeba, niestety, poświęcić trochę więcej czasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam 8 naprawdę sporych sztuk.Składniki:       - 710 g mąki tortowej- 200 g jogurtu greckiego- 60 g  masła- 1 jajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki mleka- 12 g suchych drożdży- na rozczyn 50ml wrzątku, 1łyżeczka cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka(...)się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki

mojewypiekiinietylko
Razowa tarta z jabłkami 229

mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła roztopionego 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w kostę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania

wyzwania kuchenne
Babka cytrynowa 132

Babka albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest

Passions hobbies life
Tort pijak z powidłami śliwkowymi 146

Na urodziny M. zażyczył sobie tort, który robił na swoją osiemnastkę. To podobno łódzki specjał. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Jego tort zasłynął co prawda

Życie zamknięte w smaku
Biało-czarny torcik. 123

jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT BIAŁY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy KREM: 600 ml schłodzonej śmietany 30 lub 36% 3 łyżki kakao słodzonego (takie dla dzieci) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzącej(...)spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe muffinki "Choinki" 161

obsypane cukrem pudrem, imitującym śnieg.  Będą nie tylko smakować Twoim Domownikom i Gościom, ale też pięknie zdobić świąteczny stół. Składniki na 12 sztuk: Muffinki czekoladowe 300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka(...)Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
sernikowy tort z wiśniami i bitą śmietaną 131

owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu. składniki biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła masa tortowa 1 kg twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru 5 płaskich łyżek żelatyny 1 szklanka wody 600 g wiśni ( o tej porze roku mrożonych) 400 ml śmietany 36 procent 4 łyżki(...)cukrem, dodając następnie mąkę ( wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia). Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy je do utartej masy, całość mieszając delikatnie dużą łyżką, uważając aby ciasto nie siadło . Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem i wlewamy do niej biszkoptową masę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie 152

inny - cięższy, bardziej zwarty, ostrzejszy w smaku, ale i tak dobry. I już jest prawie cały zjedzony :) Składniki na dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą: 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 200 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki owsianej 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 3 płaskie łyżeczki soli opakowanie 7 g drożdży suszonych łyżka(...)wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży. Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki

Kuchenne zapiski Edyty
Pączki z marmoladą 191

Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą (przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.)  Składniki: 1 kg mąki tortowej 10 dag drożdży 10-15 dag cukru ok. 1/2 l mleka 7 żółtek 1 jajko sól 10 dag masła 1/3 laski wanilii 1 kieliszek spirytusu sok i skórka z cytryny(...)łyżeczką cukru. Utrzeć jajko i żółtka z pozostałym cukrem, dodać do rozczynu razem z mąką, wanilią, sokiem i startą skórką z cytryny. Wsypać szczyptę soli. Wlać alkohol. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Wlewać po trochę masło, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok 10-15 min.)  Nabierać małe porcje ciasta

Konrad Gotuje
Murzynek 285

przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki.  Inspiracja z  blogu Pani Ewy , który mnie zachwyca, serdecznie polecam tam zajrzeć. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad połowa szklanki cukru jajko 3/4 szklanki oleju szklanka mleka 2 łyżki ciemnego kakao szklanka bakalii 2 łyżki dżemu lub powideł szczypta soli polewa czekoladowa Do jednej(...)posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
Babka piernikowa 173

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do

Ze smakiem i z pasją
NIE-zwykły chleb 155

coś dodać, można ująć, można poeksperymentować. Chleb powszedni jak najbardziej wskazany. Bez chleba...jak bez ręki, żyć trudno. Poszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki 150 g ziaren Słoneczne Pola(...)przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier

Z Kuchni Do Kuchni
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 166

wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej skórka otarta z 1 cytryny (ekologicznej, dobrze wyszorowanej) szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut

Rozpustne gotowanie
Pączki z czekoladą i rodzynkami 158

Bardzo proste i smaczne pączki, które często gościły na moim stole w okresie karnawału. Składniki: Na ok 30 pączków: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 jajko kieliszek spirytusu 8 dkg margaryny 10 dkg cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: ok 100g kremu czekoladowego 5 dkg rodzynek cukier(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem oraz kilka rodzynek, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykrawamy

Kuchnia w czekoladzie
Tort Czekoladowy 332

              Tort mojego autorstwa, przygotowany na wyjątkową okazję, imprezę imieninową mojego męża. Wygląd tortu

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort Honda 209

Męski tort przełożony rewelacyjną masą delikatnie czekoladową, co ważne - niezbyt słodką :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x24 cm): 7 jajek szczypta soli 240 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Masa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania