ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:179/219)

BABECZKI TIRAMISU 375

Wspaniałe babeczki tiramisu, które mogą być naprawdę niezłą konkurencją dla klasycznego deseru :) Puszyste biszkoptowe ciasto w dwóch wersjach: jasnej i z kakao, nasączone kawą z alkoholem, do tego pyszny krem z kremówki i mascarpone, a całość oprószona ciemnym kakao. Babeczki rozpływają się w ustach, świetnie przechowują się w lodówce, a następnego dnia smakują równie dobrze.  Aby krem był sztywny(...)pokochacie je od pierwszego kęsa :) SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 3 łyżki letniego mleka 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao SKŁADNIKI NA KREM: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone cukier puder - do smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowe Pączki z Budyniem 208

proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie Budyniowe(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Słodka Strona
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 148

wypełniony marmoladką a całość oblana pyszną, mleczną czekoladą i obsypana chrupiącymi orzechami. Wprost bajka! Koniecznie wypróbujcie, bo to najlepsze pączki na świecie i przepis idealny! SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate łyżki * cukier waniliowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko 3/2% – 250 ml * sól – 1 szczypta(...)puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę

Ostra na Słodko
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 206

pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.   Składniki: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym

Pyry na Gaz
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 159

popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli Po pierwsze(...)łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyłam z pozostałymi składnikami oraz rozczynem i wyrobiłam ręcznie ciasto. Ojjj trochę roboty było, ale jak już ciasto było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na jakąś 1- 1,5h. Wyrośnięte ciasto uformowałam

bastalena
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 233

przedłużać i nie odrywać Was od coraz to większych i dalszych kęsów słodkości, zapraszamy Was do spróbowania naszego przepisu! (; Składniki (na ok.30sztuk): 1,5 szklanki mąki tortowej 3 jaja ćwiartka łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki przyprawy ze zmielonych kandyzowanych owoców(opcjonalnie) olej do głębokiego smażenia (ok.1,5l) pół szklanki płynnego miodu ulubione posypki lub cukier puder(...)cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy

Symfonia Smaków
Pieczone pączki nadziewane marmoladą 581

okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki:  7 szklanek mąki tortowej,  2 szklanki mleka,  40g świeżych drożdży,  1/2 szklanki cukru,  szczypta soli,  2 jajka,  4 łyżki masła,  ulubiona konfitura.  Wykonanie  Drożdże rozpuścić(...)odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. I po tym czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować

Z miłości do słodkości
PĄCZKI PIECZONE 186

pączków. Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm. Składniki: 100 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 6 jajek 740 g mąki pszennej (do wypieków drożdżowych lub tortowej) plus 2 łyżki do rozczynu 100 g cukru plus 2 łyżeczki cukru do rozczynu 2 płaskie łyżeczki soli 340 g masła oraz 1 jajko do posmarowania pączków po małej łyżeczce(...)mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Rozczyn z drożdży pięknie urósł. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę. Wymieszałam składniki. Stopniowo wbijałam jajka. Mieszałam składniki drewnianą łyżką. Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło  cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki  i zrobi się elastyczne

potrawyregionalne
Chleb gryczany 113

już niedługo zrobię coś ciekawego z tym produktem... i tak czas mija a szafka kuchenna pęka od nadmiaru ... I tak właśnie było z mąką gryczaną, stała tuż obok mąki tortowej i myślę o ciekawe jaki chleb by z niej się udał ... i tak myślałam, myślałam i po dwóch miesiącach wymyśliłam. A szkoda bo chleb wyszedł naprawdę dobry(...)torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut

cucinare
Pączki pieczone 355

smażone..ale dla mnie smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego  tutaj. 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)50 g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170 g masła jajko do posmarowaniamarmolada wieloowocowa twarda OrzechUwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się(...)Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką

Moje domowe kucharzenie
Chleb z twarogiem i rodzynkami 142

resztkę rodzynek , które swoje czasy świetności miały już daleko za sobą. I oto kompozycja chleba gotowa! Składniki na jeden, średniej wielkości, owalny bochenek: 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki żytniej - typ 720 25g świeżych drożdży 240g twarogu - rozkruszyć 220g ciepłego mleka 50g roztopionego masła - sugeruję masło, a nie margarynę czy olej ze wzgl. na walory smakowe(...)obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki.  Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić

Grunt to przepis!
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 157

sekund do wrzątku. Przelejcie koniecznie zimną wodą, dokładnie osączcie na sicie, skropcie delikatnie oliwą żeby się nie posklejał, zawińcie w worek foliowy do zamrażania z grubej folii i ciasto trzymajcie w lodówce lub zamrażalce. Po odmrożeniu gotujcie go tak jak świeży – około 1-2minut. Ten superświeży makaron nie potrzebuje wykwintnych dodatków. W większym rondlu rozpuśćcie ¼ kostki masła, wrzućcie(...)wymieszajcie, posypcie na talerzach świeżo startym parmezanem lub serem pecorino i jedzcie szybko, zanim wystygnie. Pyszne, proste i świeże. Jak cała włoska kuchnia. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej 400-450 (tortowej), albo specjalnej makaronowej z pszenicy durum, typ 00 + dodatkowo do podsypania, np. takiej KLIK albo KLIK 2 całe jajka i jedno żółtko rozmiaru M, lekko ubite sól- 1/4łyżeczki SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Wielkanocne babeczki - Friandy Garego z MasterChef Australia 129

tych babeczek. Z całego serca polecamy! Są pyszne! Składniki: (7 babeczek - foremki o średnicy ok. 10 cm) 8 białek z dużych jajek, 120 g mielonych migdałów, 120 g mąki tortowej, przesianej, 250 g cukru pudru, przesianego, szczypta soli, 200 g rozpuszczonego masła dodatkowo : masło do natłuszczenia foremek Rodzynki: szklanka rodzynek bursztynowych, szklanka białego słodkiego lub półsłodkiego wina - użyliśmy wina Muscat(...)mąkę oraz cukier puder, wymieszać i zrobić wgłębienie. Do przygotowanego wgłębienia wlać spienione białka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie małym strumieniem wlewać przestudzone roztopione masło, jednocześniej cały czas mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wysmarować foremki masłem, na dno wyłożyć odsączone rodzynki - ok. 1-2 łyżeczek, a na nie wyłożyć

Plate of Joy
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 279

wykorzystaniem ketchupu bez dodatku cukru dla dzieci BIO marki PRIMAECO . Smacznego! :)  Składniki na 9 dużych bułek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 350g mąki pszennej - tortowa typ 450 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 80g cukru szczypta soli  1 żółtko 9 parówek - długich i cienkich kilka plastrów żółtego sera - wąskie, grubo krojone półplastry(...)miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy.   Wszystko razem wymieszać i wyrobić

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 188

podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam. Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane. Składniki na około 45 sztuk: 560 g mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego 2 żółtka opakowanie(...)ciepłe miejsce na około 30 minut. W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową. W miseczce roztarłam widelcem biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam. To teraz ciasto. Najpierw suche składniki. Do dużej misy przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Wlałam rozczyn z drożdży. Wbiłam jaja i wlałam mleko. Na koniec wlałam rozpuszczone masło. Wyrabiałam ciasto

potrawyregionalne
Naleśniki z farszem. 216

świeże papryki (czerwona i żółta), sól, pieprz, 200g startego sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać ten przepis  lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić(...)wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników). Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać (można zmiksować). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, na którym usmażyć pierwszego naleśnika. Do ciasta wlać 2-3 łyżki oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą pękać przy zawijaniu. Kolejne etapy: Przecier pomidorowy wymieszać

W kuchni u Moniki
Pączki pieczone 296

wyszły delikatne, mięciutkie i puszyste jak chmurka. Palce lizać, polecam serdecznie. Składniki (temp. pokojowa) na 16 szt.: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g masła Dodatkowo: jajko do posmarowania ok. 300 g marmolady, smak wg uznania 16 papilotek (jak do muffinek) o średnicy(...)wymieszać. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez ok. 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Na koniec ciasto ma być gładkie.  3. Następnie dodawać po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (ok. 10 minut) lub miksując hakiem (ok. 7 minut).  Na koniec mamy otrzymać elastyczne

Domowa Cookierenka Agi
Tort czekoladowy z truskawkami 152

Nareszcie nadarzyła się okazja, żeby upiec tort z rozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki(...)Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj stygnięcie, chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy.      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy

sama złodycz
Coś pysznego na deszczową niedzielę - kokosowy chlebek. 218

opiekałam go w piekarniku i dałam mniej cukru niż w przepisie, w końcu mój syn nie jada słodyczy :) Kokosowy chlebek. Składniki: 100 g wiórków kokosowych; 2 szklanki mąki tortowej; 1/2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 225 ml mleka; 1 jajko; 120 g stopionego masła; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1/4 szkl. cukru (w książce: 1/2 szkl.); Wiórki kokosowe prażymy(...)Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka, roztopione masło, cukier i cukier waniliowy. Po wymieszaniu dodajemy do suchych składników i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, ja użyłam keksówki 21 x 12 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Studzimy najpierw 10 min. w foremce, a później na kratce. Smacznego

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania