nieźle. Z resztą oceńcie sami. Tort z kremem śmietankowym i o smaku owoców leśnych Do przygotowania biszkoptów będziemy potrzebować: 9 jajek 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów(...)upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana z białek może opaść, a biszkopt nie wyrośnie tak ładnie. Niestety już to przerabiałam
Ratunku obiadWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt
Symfonia SmakówPierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie
codojedzeniawypieki nie należą do najlżejszych, ale cóż czasami można sobie na to pozwolić. Przecież my kobiety wiemy o tym najlepiej(; Zapraszamy! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 20g drożdzy 70g zimnego masła 1 jajo 0,5 szklanki startego sera - np. Gouda 1/4 szklanki ciepłego mleka (temp. ok 36stC) + 2 łyżki mąki szczypta kurkumy szczypta(...)rozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając całość. Zaraz po tym w mące robimy dołek wlewamy do niego rozczyn ze startym serem, oraz wbijamy żółtko. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30 minut do delikatnego wyrośnięcia. Po ok.30 minutach ciasto ponownie zagniatamy, następnie wyrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy
Symfonia Smakówświątecznym stole tez będzie prezentował się wspaniale. Składniki : 14 dag cukru, ja dałam puder 10 dag mąki tortowej 5 jaj 3 dag kakao 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao Wsypać stopniowo składniki sypkie i dobrze utrzeć Wlewać po łyżce oleju i ucierać(...)paterze, nasączyłam Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę
Proste Potrawytort orzechowy w towarzystwie czekoladowego kremu! Mielone orzechy, duża ilość jajek, kilka dodatkowych składników i mamy już naszykowany biszkopt orzechowy! Po upieczeniu wyglądał doskonale! I ten smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność(...)przodem i nawet w kolejce do Polskiego Busa tłum się rozszedł i puścił nas przodem! I do dziś dnia jesteśmy wdzięczne kierowcy, który pomógł nam z tym całym tortowym załadunkiem i dzięki niemu właśnie torty dojechały w nienaruszonym stanie! Z całego serca polecamy
Plate of Joysprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy. Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach 260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru 2 łyżki rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać i zetrzeć(...)utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę - do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera) - z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać - ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką
Smakołyki Berenikimojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie
moj przepis natemat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać osobny poradnik. A tymczasem najprostszy przepis dla Ciebie: Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: „Biszkopt”: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka sody(...)pozostałą część śmietanki i delikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj boki tortu. Na koniec najprzyjemniejsza część – dekorowanie. Ozdób tort dowolnymi, wybranymi przez siebie owocami, następnie wstaw do lodówki
Roślinna - blog wegańskijajek 1/2 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(...)budyniowej. Dodatkowo: 300g bez, 1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć
Z miłości do słodkościprzekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki:ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernikamini kluski śląskie: ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta solimarynata: po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa(...)osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą
Symfonia Smakówjako nadzienie! Wszystko zależy od Was, jest to jedynie nasza wersja, ZAPRASZAMY! (; Składniki (na 8 bułeczek) : 25g świeżych drożdży lub 7g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant 500g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu 3/4szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu 60g cukru + 2 łyżeczki do rozczynu ziarenka wydrążone z 1 średniej laski wanilii(...)należy wlewać wszystkiego naraz, ponieważ ciut mniejsza ilość mleka może okazać się wystarczająca). Najpierw mieszamy wszystko łyżką do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi do konsystencji elastycznego, miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której
Symfonia Smakówdzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste. Składniki: na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana), po jednym żółku(...)potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu Pozostawiamy część
Proste PotrawyDzień dobry! Z samego rana kuszę Was bardzo, bardzo mocno! O to i on, mój pierwszy tort ombre, jagodowo- malinowy. Słodki z lekką nutą kwaskowatości. Uwielbiam
SMYKWKUCHNI21 stycznia to Dzień Babci, to dzień kiedy powstał mój blog...ale dla mnie najwazniejsze święto to urodziny mojego starszego syna Krzysia.Jako ze jest wielkim fanem
Z Majeczką w kuchni150g mąki pszennej ( u mnie tortowa typ500) 50g cukru trzcinowego 10g cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżki kakao 1 jajko 60g masła (w dość drobnych kawałkach) szczypta imbiru Sernikowa masa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (wiaderko) 5 jajek ¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Ok.100ml ostudzonej, zaparzonej z 2 torebek herbaty Teekanne ¾ szklanki cukru + odrobina(...)cukrem i odrobiną imbiru, dodać kawałeczki masła rozcierając palcami lub siekając nożem na stolnicy. Po jak najdokładniejszym połączeniu powyższych składników dodać jajko i w miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy
Symfonia Smaków