ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:178/219)

Torcik urodzinowy 203

Dziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt

Passion of Cooking
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki 154

Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy  4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki  Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej  Szczypta Soli Cukier Puder do posypania Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm Olej do posmarowania Sposób wykonania:   • Rozdzielić Jajka na żółtko(...)sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie do Miski z Ubitym masłem dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły.  • Do zmiksowanego ciasta dodajemy lekko ubite białko .Całość mieszamy łyżką.  • Formę (jeśli nie jest silikonowa ) smarujemy pędzelkiem lekko namoczonym w oleju a następnie wylewamy równo ciasto.  • Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy

Gotowanie Patki
Tort kokosowy 181

Tort kokosowy – puszysty, delikatny, lekki i mało słodki. Jeśli nie lubicie ciężkich tortów, ten będzie idealny. Udekorowany kwiatami z ananasa, które są bardzo proste do

Poezja smaku
Fondant au chocolat, czyli ciastko - LAWA 277

Moje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się

Bon Appetit Małgorzaty
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 247

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
Walentynkowe muffiny czekoladowe 187

muffiny pełne miłości. Na pewno radość z takiego prezentu będzie ogromna. A i może Wam się dostanie w przydziela jedna babeczka.... a może dwie ? ;) Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej ( można zamienić na pełnoziarnistą, wówczas zmniejszamy jej ilość do 250 g ) 120 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru ( biały, trzcinowy lub pół na pół ) 2 łyżki ciemnego kakao(...)składników suchych, dodajemy składniki mokre i szybko, przy pomocy widelca mieszamy. Nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko tak, żeby mąka połączyła się z resztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane. Na koniec dodajemy kawałki czekolady, szybko mieszamy i przekładamy ciasto do foremek, formy wyłożonej papilotkami lub kartonowych pojemniczków na muffinki. Ciasto kładziemy do wysokości 3/4 formy/papilotki. Piec w temperaturze

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 140

ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Robi się je w mig! Ostatnio zapakowane w pudełeczko posłużyły mi jako przedświąteczny upominek:)   Składniki na ok 20 drożdżówek 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych 1 słoik Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka Garść orzechów włoskich szczypta przyprawy korzennej (cynamon, wanilia, goździki, kardamon(...)cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić

Kulinarne Inspiracje
Tort śliwkowy piętrowy 159

oleju słonecznikowego lub rzepakowego Na biszkopt o średnicy 22 cm: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na nadzienie śliwkowe, nasączenie i krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta(...)puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka).   Biszkopt 2:   Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać

Passions hobbies life
Lekki tort z pianką i opłatkiem 146

najtrudniejszą rzeczą? Kiedy kroicie tort z wizerunkiem Waszego dziecka i dochodzicie do momentu gdzie jest główka :P ja nie mogłam ciachać więcej ;) TUTAJ możecie sprawdzić jak różnorodną ofertę opłatków tortowych i nie tylko ma sweet_yarco Co najważniejsze opłatek jest bardzo trwały, jak również obrazek który się na nim znajduje. Mimo tego, że namaka, co jest rzeczą jak najbardziej normalną(...)narysowaniu zobaczymy ją jeszcze w całości. Do ubitych jaj przesiewamy resztę suchych składników, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, standardowa prostokątna blacha do pieczenia ciast. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu upuszczamy w foremce z wysokości 50 cm. Odkładamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, ścięłam nierówną

MamaOskarka
Babka z otrębami i orzechami 128

Przepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki pszennej szklanka cukru 6 jaj szklanka otrąb pszennych półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 10-15 dag posiekanych orzechów włoskich cukier waniliowy Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier(...)waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie  części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec ok. 35-40 min w temperaturze 200 stopni ( tak podaje oryginalny przepis ale następnym razem zmniejszę temperaturę

Praktyczna pl
BABKA MAŚLANA WANILIOWO-CZEKOLADOWA ZEBRA 220

różni się znacznie od 700, dlatego podaję różne ilości dla różnych mąk, wszystkie ilości sprawdzane osobiście. Składniki: - 330g mąki orkiszowej typ750 lub 300g mąki orkiszowej typ700 (lub 300g mąki tortowej) - 8 jajek - 300g masła - 200g ksylitolu (lub cukru) - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1-1,5 łyżki kakao - 1-2 łyżki mleka(...)partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej. Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo masłem i wysypanej bułką

Smaczne Zdrowe
Migdałowo-kakaowa babka 174

Składniki:  3 szklanki mąki tortowej  1 szklanka mleka  1 szklanka cukru  1/2 szklanki oleju rzepakowego  opakowanie cukru waniliowego  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  3 jajka  3 łyżki kakao  kilka kropel aromatu migdałowego  masło do wysmarowania formy  Przygotowanie:  Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy(...)stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne, z delikatnym aromatem migdałowym

Moja smaczna kuchnia
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 433

ok.3 minuty (lekko urośnie). Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Całość dobrze zamieszać. Można ręcznie albo na małych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy do formy tortowej, z dnem uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30-35 minut (program bez termoobiegu, tylko góra-dół lub specjalny program(...)suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży 150

Czwartek niech koniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :) Składniki  na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków): 200g mąki tortowej 125g twarogu półtustego (1/2 kostki) 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną) 30g cukru 1 jajko drobno otarta skórka z 1 cytryny 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki(...)1/2l oleju - do smażenia cukier puder - do oprószenia Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć). Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym

Ze smakiem i z pasją
Rolada z galaretką i bananami 221

już galaretką, a nie jeszcze płynem)           BISZKOPT: 5 jajek niepełna szklanka mąki pszennej (więcej niż 3/4, ale też nie czubata szklanka) 2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki cukru szczypta soli Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy do momentu uzyskania sztywnej piany. Gdy już będą dobrze ubite powoli dosypujemy cukier(...)wyjmujemy od razu z piekarnika i przekładamy na lnianą/bawełnianą (czystą!) ściereczkę. Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje

Jedzeniomania
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 127

sposób składniki mojego dzisiejszego chleba mam już zaplanowane! Zabieram się za pieczenie :) Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350 g mąki pszennej   - tortowa, typ 450 1 5 0g mąki żytniej - żurkowa, typ 1 200   1 łyżeczka cukru   25 gramów świeżych drożdży 3 2 0ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli(...)uszonych pomidorów i oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi, bo mąka żytnia ma to do siebie, że jest mocno kleista . Ciasto powinno być elastyczne , ale będzie się trochę kleić się do dłoni - m ożna w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody, dla uzyskania odpow iedniej konsystencji . Jeśli mikser

Grunt to przepis!
BABECZKI TIRAMISU 375

Wspaniałe babeczki tiramisu, które mogą być naprawdę niezłą konkurencją dla klasycznego deseru :) Puszyste biszkoptowe ciasto w dwóch wersjach: jasnej i z kakao, nasączone kawą z alkoholem, do tego pyszny krem z kremówki i mascarpone, a całość oprószona ciemnym kakao. Babeczki rozpływają się w ustach, świetnie przechowują się w lodówce, a następnego dnia smakują równie dobrze.  Aby krem był sztywny(...)pokochacie je od pierwszego kęsa :) SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 3 łyżki letniego mleka 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao SKŁADNIKI NA KREM: 200 g śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone cukier puder - do smaku

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania