przygotowałam jagodzianki z serem, które kojarzą mi się ze szlakami górskimi, słońcem i brakiem zmartwień, nigdzie indziej sama nie zbierałam jagód, zawsze je kupuję. Składniki: – 250 g mąki tortowej; – 250 g mąki pszennej typ 650; – 100 ml oleju; – 1 szklanka mleka; – 1 jajko; – 1/2 szklanki cukru; – 8 g cukru wanilinowego(...)rozczyn zacznie pracować. Wymieszać ciepłe mleko, olej, twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut
dom-agi.plpolecam!!! Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką na 32 sztuki ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/4 kostki masła szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania powidła śliwkowe(...)ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut) . W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy masło, aby miało czas przestygnąć
Rozpustne gotowanieniż imporotwane. I do słodkiego biszkoptu z kremem z mascarpone są idealne, takie jakie są, czyli lekko kwaśne. Składniki Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z mascarpone: * 500 g serka mascarpone * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2/3 szklanki cukru pudru(...)Obie mąki wymieszać, dodając proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przesianą przez drobne sito mąkę - delikatnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 24 cm przelać ciasto. Biszkopt piec w 170 stopniach C przez około 25 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić na kilka minut do przestygnięcia i wyjąć z formy. Zupełnie ostygnięty biszkopt przekroić
kolorowotorcikowoSą takie szczególne dni w roku, kiedy na stole musi pojawić się ciastko tortowe.Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami.Musimy zacząć
Maminek kulinarnymąki TORTOWEJ 4 żółtka niecała butelka piwa jasnego - około 250 ml 1 łyżka śmietany 30 % łyżka masła- miękkiego szczypta soli tłuszcz do smażenia - najlepszy będzie smalec Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na stolnicę i wybijamy do niej żółtka, dajemy szczyptę soli Wpierw łączymy energicznie nożem, dodajemy masło i śmietanę - łączymy Stopniowo wlewamy piwo i wyrabiamy rękoma (mokrymi) Konsystencja ciasta
Proste Potrawyteż tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Do dekoracji: 1/3 puszki kajmaku gotowego mielone orzechy gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe kolorowe pisaki lub lukier inne - wedle uznania Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto
kolorowotorcikowomaki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest
Magiczne Życie Martyświeżymi owocami. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 100 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2 łodygi rabarbaru(...)zimnego, ale płynnego masła dodać jajka i mleko - rozmieszać widelcem. Obie mąki połączyć z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Do składników suchych dodać składniki mokre - wymieszać ciasto. Ciasto przekładać do foremek na muffiny, do wysokości nieco ponad połowę. Na cieście ułożyć kawałki rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoPyszna babka jogurtowa w bakaliami świetnie sprawdzi się na świąteczny stół i nie tylko. Będzie również smacznym dodatkiem do kawy. Piekłam w formie keksowej o wymiarach
Passions hobbies lifeSkładniki na 2 omlety: 3 jajka klasy M 1,5 płaskiej łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół łyżeczki masła 100 ml śmietanki 30% + 1 łyżeczka cukru pudru lub cukru szklanka mrożonych owoców leśnych + parę łyżek wody i 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Owoce wrzuć do garnuszka, zalej wodą i wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, często(...)solą. Łyżkę piany dodaj żółtek i ręcznie wymieszaj trzepaczką, delikatnie. Dodawaj partiami resztę piany z białek do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię, rozpuść masło. Wlej połowę ciasta. Smaż do zrumienienia (ok 2 minuty) z obu stron, nie ruszaj w międzyczasie patelnią. Mimo moich starań oba omlet opadły - pierwszy jeszcze na patelni, natomiast drugi zaraz po zdjęciu
Anioszek w kuchniwiele - niech przykładem będzie zupa cebulowo serowa, zapiekana w chlebkach. Z poniższych proporcji wyjdą 2 chlebki do zupy i dodatkowo 1 prostokątny bochenek. Składniki na chlebki: - 600g mąki tortowej- 350g mąki żytniej (chlebowa typ 720)- 21g drożdży suchych (+ 1 łyżeczka cukru, 50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn)- 400ml ciepłej wody- 3 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki soli(...)wsypałam suche drożdże – dokładanie wymieszałam) odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Obie mąki przesiałam do miski, dodałam sól, wyrośnięty rozczyn, olej, 2 białka i ciepłą wodę. Zagniotłam ciasto. Posypałam lekko mąką, przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto kilka razy zagniotłam, aby odgazować i uformowałam 2 okrągłe chlebki
mojewypiekiinietylkoOstatnio zrobiłam się strasznie leniwa... i wyręczam się automatem do chleba...super sprawa..wystarczy wrzucić składniki , ustawić program ..i gotowe..tylko czekać.Przepis na drożdżówkę znalazłam
Moje domowe kucharzeniekruchym spodzie, z dodatkiem aromatycznych suszonych ziół. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Ósmy kolor tęczy . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód do formy 20x30cm: 350 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 całe jajko 2 żółtka 200 g zimnego masła, posiekanego Składniki na farsz: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko, żółtka i posiekane zimne masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Na dużej patelni
My Culinary ArtDawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)ostygną. Ostygnięte dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę
MarciochaKucharzyrobię ich zbyt często z uwagi na kaloryczność, ale dzień taki jak dziś do czegoś zobowiązuje. Zapraszam zatem na pączusie. Składniki na około 20 pączków 3 szklanki mąki pszennej tortowej 5 żółtek 2 łyżki cukru 50 g masła 50 g drożdży 175 ml letniego mleka 80 ml jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wódki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, żółtka i jogurt. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione schłodzone masło i wódkę. Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować
Gosia gotujeCzas całkowity 2 hr 20 min Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 203 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt cappuccino 7 jajek 120 g mąki tortowej 203 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 45 g cappuccino w proszku szczypta soli Krem cappuccino 600 ml śmietany kremówki 36 % 500 g białej czekolady 45 g cappuccino w proszku(...)sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez
Wędrówki po kuchniSkładniki: biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz(...)Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym
Prosto i Smacznie z Anetątortu. Upieczenie biszkoptu odgrywa podstawową jak nie najważniejszą rolę w procesie tworzenia tortu. Jeśli to nam się uda pozostaje tylko puścić wodze fantazji przy dekoracji ;) Ja nasz biszkopt tortowy przygotowałam z przepisu mojej Mamy. Wyszedł, a to był mój pierwszy biszkopt, więc ze spokojnym sumieniem polecam ten przepis ;) Składniki (na dużą tortownicę): 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki(...)łyżki łączymy z ubitą masą . Cały sekret w tym by zrobić to bardzo delikatnie i powoli, ale dokładnie. Chodzi o to by zbyt silnym i gwałtownym mieszaniem nie pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości
Kuchnia po mojemuSkładniki na 10-12 naleśników: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 średnie jajka 1/3 szklanki cukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj(...)chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj
Anioszek w kuchniosób którym znudziły się te tradycyjne z cukierni. Zamiast smażenia mamy pieczenie, zamiast drożdży jest proszek, a jako bonus dodałam pestki granatu, które nadają pączkom miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Powinno się je piec w specjalnej formie(...)granatu. Co do polewy - piękny, intensywny kolor to zasługa soku z buraka. Ale nie martwcie się, w ogóle go nie czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej jasnej) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu, nie takiego
Powiedz dietom nielistonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40g świeżych drożdży 1 szkl mleka (200 ml) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg) 0,5kg mąki tortowej łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 100g masła (roztopić lub wyjąć z lodówki na parę godzin wcześniej) 18 śliwek (po 1,5 na bułkę) 1 gruszka (pokroić na ćwiartki(...)skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok. Krok 2 Wsypać do miski mąkę, wlać rozpuszczone masło i wbić jajko i żółtka. Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5 śliwki
CoolinarniePLprzepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :) Składniki na 12 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 275 ml letniej wody 2 łyżki mleka w proszku (niebieskiego) 2 łyżki masła 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki maku jajko 1 łyżka mleka(...)blat i wyrabiać około 10 minut. Masa musi być plastyczna i nie może kleić się do blatu. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dosypać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to podzielić ją na 2 części. Każda część wyrobić na podłużny
Ugotowaćdnia. Babeczki mimo swojej prostoty i szybkości w przygotowaniu są bardzo smaczne i z pewnością warto je włączyć w menu domowych słodkości. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli ziarenka z jednej(...)zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą Formę do pieczenia muffinków wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 przez ok. 20-25 minut do zrumienienia. Moje posty
Słodka StronaBabeczki te wykonałam na imprezę kulinarną w OpoluŻarłostacja 2 - wydanie jesienne. około 50 muffinek rozeszło się w 20 minut! I zostały tylko miłe wspomnienia
Bon Appetit MałgorzatyBrownie brownie brownie …Chodziło za mną już od kilkunastu dni , aż wkońcu mu ulegałam.I to tak uległam bezgranicznie , bo całą blachę ja opędzlowałam nie
Ostra na Słodko