najmniej dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki mogły połączyć się ze sobą. Składniki na tort o średnicy 22-24 cm: biszkopt 5 jajek (rozmiar l) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki zwykłego cukru 1/4 szklanki oleju 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 400 ml śmietany(...)Następnie dodawać po 1 żółtku. Miksować na niskich obrotach. Pod koniec wlać olej i dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut w 180°C . Studzić w lekko otwartym piekarniku. Następnie zabrać się za przygotowanie
Ugotowaćnależy upiec 3 takie blaty): 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka letniej wody 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobinę mniej) 1/2 szklanki mąki pszennej np. tortowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy(...)połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy
MyCookBook.plJestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie"! Bądźcie czujni!:)) Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek. Składniki: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -30g świeżych drożdży -2 żółtka -3 łyżki cukru trzcinowego -1/3 (8 dag) masła -szklanka mleka -szczypta soli -skórka otarta z jednej cytryny Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia(...)łyżeczki cukru trzcinowego, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru trzcinowego, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki
Smaczne Zdrowemożna zrobić z własnego przepisu, lub skorzystać z poniższego. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru trzcinowego drobnego (może być również cukier zwykły) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody szczypta soli Na krem 2 gorzkie czekolady (2 x 100 g) 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka(...)następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Krem: Czekolady połamać do garnuszka, dodać kakao, mleko i kilka łyżek wody
Passions hobbies lifebędą mogli obejrzeć mego show, (i tak) podlinkuję występ na dniach na Blogu :DDD SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka 160 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 2 tabliczki białej czekolady (każda(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonymąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka(...)stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić
Domowa Cookierenka AgiPrzy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy cukrem(...)nieodzowne. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy do, kształtu i przygotowania według własnej inicjatywy , blaszki. (ja użyłam tym razem zbyt dużej, stąd ciasto nie jest tak wysokie, jakbym sobie życzyła) Wstawiam ciasto do nie do końca nagrzanego, jednak docelowo ustawionego na 150 stopni piekarnika, piekę około 45. minut. Wszystko jednak zależy od kuchenki
Kuchenna Kontrrewolucyaskrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie? Składniki na 15 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 2 jajka M/L 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru 1/2 szklanki oleju 15 średniej wielkości(...)płatków migdałów). Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane
Ze smakiem i z pasjąsmażenia! Składniki na rozczyn: 1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 25 g świeżych drożdży Składniki na 9 pączków: przygotowany rozczyn 250 g mąki tortowej 1 całe jajko 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 30 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu Dodatkowo: dżem, np. truskawkowy(...)masło i spirytus, wyrabiamy bardzo dokładnie przez około 10 minut (masa jest mocno lepiąca i delikatna - taka ma być). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Przy pomocy łyżki wybieramy porcję ciasta, nakładamy na wysmarowaną mąką rękę i formujemy placuszek. Na środek placuszka kładziemy łyżeczkę dżemu i zagniatamy w kulkę. Układamy
My Culinary ArtI już po Wigilii. Człowiek cały rok czeka na ten magiczny wieczór a on tak szybko mija. Ale to nic przed nami jeszcze dwa cudownie wolne
Moje pyszne gotowanieTym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na
Grahamka, weka i kajzerkadrożdżach. Jak się okazało faworki były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Cała rodzinka zachwycona! Ma ktoś ochotę? Zapraszam! Składniki na drożdżowe faworki (chrust): ROZCZYN: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej, słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%) można zastąpić mlekiem RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki masła(...)połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, czyli aż podwoi swoją objętość
Rozpustne gotowanieprostu musi się udać. :) Składniki (na małą tortownicę 21cm średnicy): Sernik: 500g twarogu półtłustego 100g masła 4 jajka, osobno żółtka i białka 1/3 szklanki cukru 2,5 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej naturalny aromat waniliowy - kilka kropel, lub ziarenka z laski wanilii 1/2 szklanki śmietanki 30% Polewa: 1 szklanka śmietanki 30% (ja w sumie wykorzystałam całą śmietankę marki(...)piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka
Anioszek w kuchniWczoraj były urodziny P. w związku z tym wydarzeniem upiekłam tort. Tort niebiesko biały, bo ulubiona drużyna ma takie barwy. Biszkopt upiekłam z przepisu na tort
dom-agi.plTabasco do nich dodać, ale poprzestałam na 1 łyżeczce (na szczęście ;) Muffinki można polać rozpuszczoną czekoladą deserową, będą jeszcze pyszniejsze. Składniki na 12 sztuk : 200g mąki tortowej 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco 80-100g kandyzowanej(...)Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąDo Świąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzyznam, że ten tort jest najładniejszym i najsmaczniejszym tortem jaki zrobiłam w swoim życiu. Nie mam tortowych zapędów i przeważnie piekę je tylko swoim najbliższym. Do tego tortu zabierałam się ochoczo z głową, z konkretnym pomysłem :) Miał być niezbyt słodki, delikatny i dość lekki. Udało się. Kokosowy tort śmietanowy biszkopt (rzucany) o średnicy 20 cm: 5 jajek(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei po żółtku, ciągle ubijając. Mąki przesiewamy i miseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióry