czasie Świąt nie udało się nam zjeść całego piernika. Pomyślałam zatem, by go jakoś odświeżyć i dać mu drugie życie. Początkowo myślałam o zrobieniu piernikowych bajaderek, a potem przyszedł mi do głowy znacznie łatwiejszy i szybszy sposób. Składniki : 600 g piernika słoik (330 ml) marmolady owocowej (u mnie z derenia i pigwowców) 100 g masła 10 suszonych daktyli(...)wymiesza się z marmoladą, a potem zredukuje. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą marmoladę. Przykryć resztą kawałków masy piernikowej. Podpiec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni C. Ciasto wyjąć na kratkę, by ostygło. Przed krojeniem przechować w lodówce ok. 1-2 godzin
Weekendy w domu i ogrodziesię, gdzie powinniśmy przechowywać warzywa i owoce, żeby przedłużyć ich trwałość, mamy bałagan w lodówce, wkładamy do niej wszystko bez zastanowienia. Co marnujemy? Niestety tutaj muszę nawiązać do dzisiejszego święta. Od wielu lat to właśnie Chleb jest tym produktem, który najczęściej ląduje w naszym koszu. Badania realizowane przez Federację Polskich Banków Żywności pokazują, iż 23,7% Polaków przyznała(...)możemy z niego zrobić jedynie bułkę tartą, czy grzanki. To nieprawda. Chleb może być głównym składnikiem wielu smacznych dań. Co możemy zrobić z chleba? Dla miłośników słodkości proponuję ciasta Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na Szarlotkę na chlebowym spodzie . W moim domu to naprawdę hit Z chleba zrobicie także zupę, zapiekankę, pudding, tosty francuskie, knedle, a także
365 dni dookoła kuchniKolejnym niezwykłym miejscem, które mogliśmy zobaczyć podczas pobytu w Grecji, były meteory. Meteory to "zawieszone w powietrzu" klasztory, wzniesione na skalnych ostańcach u podnóża gór Pindos, drugie,po Świętej Górze Athos, najważniejsze centrum prawosławnego monastycyzmu w Grecji oraz zabytek wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Znajdują się w środkowej Grecji na północno-zachodnim krańcu równiny tesalijskiej, w okolicy miasta(...)postaci maleńkich, nieziemsko słodkich porcyjek. Przepyszny smakołyk, ale tylko dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Podpytałam szefa kuchni o tradycyjny przepis, który Wam zdradzam. Składniki: • ½ kg ciasta filio • 4 szklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu
W mojej kuchniWaniliowe ciasteczka z Rudolfem 2016-04-06 12:12:56 Ilość porcji: 50 Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze(...)żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo 50 g czekolady mlecznej groszki czerwone klej spożywczy Instrukcje Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej
Wędrówki po kuchniCzasami wpadam w fazę pieczenia ciasteczek i w krótkim czasie tworzę różne wersje. Przed świętami już pewnie sobie odpuszczę, ale później jeszcze pomyślę nad modyfikacjami, może coś ciekawego znowu z tego wyniknie ;) W tym wpisie przedstawiam kokosowe ciasteczka owsiane, które dodatkową słodycz zawdzięczają kawałkom daktyli. Do kawy i herbaty idealne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka(...)Oliwę z oliwek wymieszać z wodą i syropem klonowym. Wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i daktyle wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut
FitKotświąt pozostało 7 dni, czas zacząć już na serio przygotowania. Ja chyba się Wam dotychczas z tego nie zwierzyłam, ale kocham Marthę Stewart, tą Jej idealnie zorganizowaną kuchnię, ten porządek w szafkach, dekoracje (w wolnej chwili zrecenzuję Wam książki które dotychczas o niej i Jej autorstwa przeczytałam), ja niestety tak idealna nie jestem, ale za to lubię mieć wszystko(...)jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka
greenscarfŚwięta co raz bliżej i bliżej, a ja ze swej strony proponuję zamiast tradycyjnej babki włożyć do koszyka ze święconką małe babeczki, czyli muffiny. Niewielkie, eleganckie i bardzo smaczne. Polecam:) Składniki: 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jaj 2-3 łyżeczki kakao 4 średniej wielkości(...)wymieszany z cukrem waniliowym. Żółtka z octem mieszam razem i dodaję do ubitych białek. Wsypuję pozostałe składniki i ucieram. Następnie wlewam olej, a na koniec do gotowego już ciasta wsypuję pokrojone jabłka. Formę do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na 30 min. Upieczone wyjmuję i zostawiam kilka minut w formie
Ciasteczkowy PotwórPolvorones to ciasteczka, które pochodzą z Hiszpanii i są przygotowywane tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia. Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego "polvo" czyli kurz, ponieważ są tak kruche i delikatne, że łatwo się rozpadają. Pierwszy raz jadłam je dwa lata temu, właśnie w Hiszpanii. Przywiozłam kilka do Polski i znikały w tempie błyskawicznym. Tym razem postanowiłam więc odtworzyć(...)czasu do czasu mieszamy. Mieszankę studzimy.Mąkę i migdały przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cynamon i miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę (jak ciasto kruche) i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość
Zakręcony Widelecswoim utworze Marcin Bielski w 1557r tak napisał : „Nalejcie wosku na wodę , Ujrzycie swoją przygodę Słyszałem od swej macierze Gdy ,która mówi pacierze W wigilię Andrzeja świętego Ujrzy oblubieńca swego…” Ale andrzejki ,to nie tylko wróżby. W niektórych regionach Polski wierzono, że w tę noc schodzą na ziemię dusze potępieńców. By ich odstraszyć rozpalano małe ogniska tzw.” ognie(...)robi się sprawniej.Wcześniej należy przygotować odpowiedni tekst. Najlepiej wydrukować i pociąć na paski 10cmX2cm.30 dag mąki tortowej 8 dag cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka1 żółtko2 łyżki olejui jeżeli ciasto źle się zagniata dodać trochę śmietanyszczypta soli.Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne i smaczne Świąteczne pierniczki, które szybko miękną i są wyjątkowo mocno korzenne. Jedne z moich ulubionych w tym roku! Składniki (na 50 sztuk): 1 kg
Mango PapajaKakaowe nadziewane orzeszki – świąteczne ciasteczka Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam takie orzeszki i nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Ostatnio nabyłam nowy opiekacz do orzeszków (pisałam Wam o tym tutaj , tam znajdziecie też kod rabatowy na taki opiekacz) i teraz co rusz przygotowuję nowe orzeszki Dziś polecam Wam kakaowe nadziewane orzeszki. Są równie proste(...)smaku waniliowym i adwokatowym Kandy Lauretta Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, kakao i masło. Masło siekamy nożem. Na koniec wbijamy całe jajko. Całość szybko zagniatamy, z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Rozgrzewamy opiekacz do orzeszków (lub szykujemy patelnię do orzeszków lub foremki do piekarnika). Ze schłodzonego ciasta robić
Słodkie okruszkiCześć Dziś 19 dzień Adwentu. Do świąt pozostało 9 dni. Od razu przepraszam za zdjęcie. Ciastka mi tak do końca nie wyszły, ale mogę zagwarantować, że smakują dużo lepiej niż wyglądają. Ale trochę za mocno przekombinowałam i dałam troszkę za mało mąki, bo niestety robiłam ciastka z połowy składników (a wszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki(...)mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj zmielone migdały. Ciasto dokładnie zagnieć. Z zagniecionego ciasto uformuj gruby wałek, który podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kolejny wałek, który także podziel na 4 części, a każdą znowu
blog.moje-pasje.infosobie zacytować Maćka) z Bożym Narodzeniem. Zresztą teraz bardziej niż kiedykolwiek. W końcu jesteśmy już na ostatniej prostej przed świętami. Kwestia prezentów zapięta na ostatni guzik. Negocjacje ze Świętym wypadły pomyślnie ;) Jeszcze tylko pomogę mu przy pakowaniu, bo i tak ma dużo na głowie. Z córką przygotowałyśmy dla niego muffinki jabłkowe z dodatkiem masła orzechowego oraz kremu cynamonowego(...)wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno
zadanie-gotowanieWitajcie :) Niedługo święta , zapewne każdy z Was upiecze jakąś babkę , ja mam dzisiaj propozycję babki z marcepanem i polewą krówkową. Babka wyszła pyszna , do jej upieczenia wykorzystałam foremki z kominkiem od PapilArt . Zapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek http://papilart.pl/ . Składniki : 100 g surowego marcepanu 5 jajek 1 szklanka cukru(...)cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki
Sama słodycz i szczypta chiliJuż tylko dwa tygodnie dzielą nas od świąt:)Uwielbiam te święta, magia świec, zapach keksu, ozdoby złociste, zapach choinki....mmmm...ale się rozmarzyłam...dzisiaj razem z moją córeczką piekłyśmy pierniczki:)Wyszły pyszneeee! Pierniczki te nie muszą leżakować...a przepis jej autorstwa mojej mamy z moją modyfikacją;) ok. 1kg mąki 30 dkg cukru 10 dkg masła lub margaryny(...)soli. Chwilę mieszam. Do uzyskanej konsystencji dodaję resztę składników czyli: Przyprawa (chyba najważniejsza w tym wszystkim ;)), cynamon, proszek do pieczenia, przesiewam mąkę i zgniatam na stolnicy na gładkie, lśniące ciasto. Tak uzyskane ciasto rozwałkowuje na 0,5 cm w zależności jaką kto woli grubość i wycinam foremkami różne kształty. Wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem i piekę w termoobiegu
Moje Słodkie Piekiełko