ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:533/679)

Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 225

Marta po urodzeniu ważyła 4 kg. Teraz waży 15 kg.  Ile lat ma Marta? Nie wiem. Nie znam Marty.  Nie wiem czy jest niejadkiem

KUCHARNIA
Kluski śląskie 371

śląskie. Bez nich nie może obejść się żadnej niedzielny i świąteczny obiad na Śląsku. Są tak głęboko wryte w śląską kulinarną tradycję jak choinka na Boże Narodzenie :) A że święta już za pasem to na pewno u wielu z Was pojawią się one na stole :) Nie ma konkretnego przepisu na kluski śląskie. Tak na prawdę robi się(...)górką"). Wbijamy jajko. Jeśli ziemniaki są za mało słone jest to ostatni moment, by je jeszcze posolić. Odstawiamy na chwilę, aby ziemniaki przestygły, ale uwaga (!) nie mogą być zimne. Ciasto najlepiej formuje się, gdy ziemniaki są jeszcze bardzo ciepłe i wtedy należy zagnieść ciasto (zimne zaczyna się kruszyć). Powinno być jednolite, bez grudek i plastyczne. I najlepiej zrobić to ręcznie

My simple kitchen
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 228

rzygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach(...)cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy je do przestudzenia. Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zabieramy się do przygotowywania naszych

Okiem Blondynki by McBlondi
Keks świąteczny 183

wyobrażacie sobie święta bez keksa? Ja nie, bo u mnie to obowiązkowy wypiek. Akurat ten przepis jest wyjątkowo prosty i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszedł. To już próba przedświąteczna ponieważ chciałam wypróbować foremkę do keksów i pasztetów od Tarka i Miarka. Keks zachował idealny kształt i można powiedzieć, że "wyskoczył z foremki". Nie było(...)masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie. Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) 243

Dość dawno temu piekłam ciasteczka „bez wykrawania”, więc uznałam, że czas wrócić i spróbować czegoś nowego. Na święta nie wyobrażam sobie nie użyć orzechów i te ciacha takie właśnie są – z dodatkiem mielonych orzechów włoskich To już ostatni wpis z serii #OlejKonwenense i tym razem nie użyłam do ciastek masła, a spróbowałam zrobić(...)pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów, pestki dyni Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce. Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka

Fitkot
Szybki piernik 188

Naszym domu coraz bardziej czuć klimat świąteczny. Czas również pomyśleć o przysmakach na świąteczny stół. U mnie w tym roku stawiam na szybkie i proste przepisy, by w czasie świąt cieszyć się rodzinną atmosferą, a nie odczuwać trudy wielogodzinnych przygotowań. Pierwsza moja propozycja to ekspresowy piernik. Miękki, wilgotny dzięki dodatkowi powideł, a jego przygotowanie zajmie nie więcej niż(...)olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się

Smak mojej kuchni
Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną i Wisienką Kandyzowaną 229

Klasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka(...)dodać odrobinę domowego ekstraktu waniliowego , ale nie koniecznie DODATKOWO: 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru Wiśnie Kandyzowane   Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi

Blondynka Gotuje
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 229

P ierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i

SzczyptaSmaQ
BLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY 505

BLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała

Słodko-Słony Świat Ilony
Keto bułki sezamowe (Paleo, LowCarb) 202

powyższej kwestii – każdy układa sobie keto jadłospis według własnych upodobań. To tylko tak gwoli wyjaśnienia dlaczego keto pieczywo nie jest u mnie stałym bywalcem… Czy od święta czy na co dzień keto bułki sezamowe stanowią świetną imitację prawdziwego pieczywa. Są pulchne, miękkie i mają zwartą konsystencję. Zresztą sprawdźcie i oceńcie je sami! Keto bułki sezamowe Pyszne(...)przygotowania Wszystkie suche składniki (poza sezamem) wsypać do misy miksera i wymieszać. Dodać jajka oraz białka jaj i przemieszać do połączenia składników. Dalej miksując dodawać powoli wrzącą wodę. Gdy ciasto stanie się jednorodne podzielić je na 6 równych części i uformować kulę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem i słonecznikiem. Lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym

Modern Cave Girl
KETO PRZEKĄSKI NA HALLOWEEN (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 231

Mimo, że święto Halloween budzi kontrowersje to i tak jest coraz bardziej popularne w Polsce. W końcu to doskonała okazja do zabawy, przebieranek i imprez a przecież śmiech to zdrowie zaś na nostalgię i wspomnienia jest czas 1 listopada o czym zawsze pamiętamy. Jeżeli i Wy macie ochotę chociażby zjeść coś w strasznych klimatach to mam dla Was pomysł(...)farszu ułożyć pająka z oliwek. Połówka oliwki przekrojona wzdłuż to odwłok zaś pokrojone plasterki zastąpią odnóża.   Składniki na palce czarownicy na Halloween (8 sztuk):   Składnik i na ciasto kokosowe w wersji bez jajek: 50 g mąki kokosowej 50 g oleju kokosowego 10 g miąższu kokosowego i 50 ml wody lub 60 ml gotowej śmietanki kokosowej odrobina soli himalajskiej

Ola la LCHF
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 250

ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs. Poza tym bardzo się cieszę, że gęsi powoli wracają na nasze stoły i podoba mi się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom(...)zostawić żeby trochę przeschnął, albo przygotować na świeżo. Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy jajko i żółtko, szczyptę kurkumy, aby nadać ładniejszy kolor i szczyptę soli do smaku. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać 1 - 2 łyżki wody), wyrabiamy je przynajmniej 10 minut. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto

Quinoa Raz!
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 267

dwunastki" i naprawdę niełatwo zdecydować co wejdzie do menu, a co będzie musiało poczekać kolejny rok.  Tym razem postawiłam na słodkości i bakalie - bez względu na diety i przyzwyczajenia święta to czas, kiedy po prostu trzeba się rozpieszczać. Wybór podarków okazał się dzięki temu znacznie łatwiejszy, tym bardziej, iż ku mojej wielkiej radości partnerami warsztatów zostały firmy wiodące(...)Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji

KUCHARNIA
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 180

Święta to jeden z moich ulubionych momentów w ciągu całego roku. Chociaż trwają tak krótko, zabierają mnie do innej rzeczywistości i mogę się wreszcie całkowicie odprężyć. Nareszcie mam wolne, do końca roku - jak to wspaniale brzmi! Oj tak, lubię te chwile w domu, przy kominku, z pełnym brzuchem i chęcią zrobienia NIC. Też tak macie(...)kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania