zrobię coś nie tak, to z Podlasia wyruszy krucjata i będą mnie włóczyć końmi, albo zważą na wadze z gęsią i wrzucą do stawu, jak sławetną czarownicę ze „Świętego Graala” Monty Phyton’a. W internetach też co jeden to lepszy przepis. Nadszedł nowy rok, rozpoczęły się ferie i na Podhalu spod Suwałk pojawili się Ula i Grzesiek, cudowne małżeństwo(...)wersje z rybami i móżdżkiem. Co dom to inaczej. Ula robi tylko z mięsem i koniec. Kocham taką kulinarną stanowczość! Przepisy w internetach napomykały o mące i jajkach do ciasta na kartacze. To wywołało lekki bezdech u Ulki i potężną bulwersację. Żadne jajka, żadnej mąki, jak ktoś jest leniwą bułą, to niech sobie kupi gotowe kartacze od kogoś, kto umie
ladykitchenŚwięta są już tuż tuż. Niektórzy pewnie mają już coś przygotowane i zamrożone, domy wysprzątane ... Inni tak jak ja dopiero zabierają się do roboty, bo jakoś wcześniej się nie udało. Paszteciki wigilijne, na które przepis za chwilę Wam podam, przygotować można wcześniej i zamrozić lub jak ktoś woli zrobić je na ostatnią chwilę. Oczywiście przepis ten wykorzystać(...)kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie w sam raz) 2 cebule duże sól, pieprz jajko bułka tarta Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szkl. śmietany żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru kilka łyżek ciepłego mleka if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions
Co w głowie piszczymiesiącu swoje święto mają "Muffinki" więc i u mnie nie mogło zabraknąć tych uroczych babeczek :) Moja propozycja mocno czekoladowa dodatkowo przełożona dżemem z wiśni, ale można przełożyć je również kremem czekoladowym ! Wilgotne w środku, rozpływające się w ustach a w smaku ... przekonajcie się sami ! SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 450) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając. 4. Wlewamy stopniowo mleko. 5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. 6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych) 7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp
Marcepanowa kuchniapojawiały z małym opóźnieniem. A co na Wielkanoc przygotowywałam? Między innymi babkę advocaat - genialną, mocno wilgotną, idealnie słodką i pięknie wyrośniętą. Ja na pewno nie będę czekać do kolejnych Świąt, by ją upiec. Przepis na bazie receptury od przyjaciółki mojej Mamy, której serdecznie dziękuję i pozdrawiam! :) Składniki 200 g masła 100 ml oleju 1,5 szklanki cukru(...)szklanki odlać na polewę. Do reszty masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować wszystko mikserem. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Przelać do przygotowanej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 min. (do "suchego patyczka"). Wystudzić, wyjąć z foremki i polać odłożoną polewą
Słodkie inspiracjeŚwięta świętami,przygotowania przygotowaniami... ale dzieci też upominają się o coś dobrego tylko dla nich. Przygotowałam więc pizzę. Pyszną, z serowym rantem. podałam ją na wspaniałej desce, którą otrzymałam od GRACIARNI - koniecznie zajrzyjcie do tej strony z duszą, rzeczy przepiękne! Składniki: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka(...)oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na brzegi pizzy wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi. *Na pozostałe ciasto wykładamy kilka łyżek przecieru, rozsmarowujemy. Układamy plastry żółtego sera, obok plastry mozzarelli, pomiędzy
Z Majeczką w kuchniWszędzie dookoła nas widać, że zbliżają się święta. W witrynach sklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych(...)gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią i wkładamy na mniej więcej godzinkę do lodówki. Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta i rolujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kolizje SmakówZapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki robię przez cały rok. Oczywiście, że szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek . Na niedzielę idealne! Szafranowe bułeczki Składniki: 24 bułeczki 500 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko + 1 jajko, rozmącone(...)perłowy cukier do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj
codojedzeniaKochani, przede wszystkim chciałabym Wam życzyć wesołych, zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas upłynie Wam w spokoju i w rodzinnej atmosferze :) U mnie wszystko już przygotowane, można zaczynać świętowanie. Przed chwilą skończyłam wraz z siostrą dekorować ostatnia partię pierniczków. Robiłyśmy je na ostatnią chwilę, ale wyszły świetnie, więc chaiałabym się z wami podzielić przepisem na ekspresowe(...)naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto na grubość om 0,4-0,5mm. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Studzimy na kratce, po ostudzeniu dekorujemy
Zawsze głodna!Tradycyjne bułeczki, które goszczą na szwedzkich stołach przy każdej możliwej okazji i są spożywane w ogromnych ilościach. Ślimaczki są tak bardzo popularne, że doczekały się swojego święta Kanelbullens dag, które obchodzone jest 4 października.Tradycja świętowania tego dnia liczy tylko 13 lat, ale idealnie wpasowała się w szwedzką kulturę. Bułeczki często podawane są z zimnym mlekiem(...)Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia” nr 11-2008r. Je st rewelacyjny, ja tylko dodaję dużo więcej cynamonu. Ciasto: 300 ml mleka, 4-5 g drożdży, 10 dag cukru, 75 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 12 dag masła Nadzienie: 10 dag stopionego masła, 4-5 dag cukru, 1-2 łyżki cynamonu (proponuję
noteskulinarnyfigaDzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy statyw (nie będzie więcej wymówek, teraz zdjęcia muszą być ostre jak brzytwa!). Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa(...)nadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia.1. Grzanki śródziemnomorskieSerowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest)Potrawa(...)łyżki cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy
Kolizje Smakówskoro ktoś coś gotuje, to znaczy, że można popatrzeć. I tak jedna z pań przygotowała rybę z australijskim nadzieniem świątecznym: cytryną, pietruszką i pistacjami. Hmm... Z naszymi polskimi Świętami nijak mi się to kojarzy, ale połączenie smaków przemówiło do mojej kulinarnej wyobraźni. Czym prędzej więc ruszyłam do kuchni wcielać plan w życie. A plan był prosty - wykorzystać takie nadzienie(...)pietruszkidodatkowo:3 łyżki mlekaDrożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenierozpuszczonej w kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie(...)ostatni blat. Na tym kremie układamy herbatniki. A na nich resztę kremu nr.2. Następnie posypujemy pokruszonymi herbatnikami, przyozdabiamy kremem czekoladowym. Pozdrawiam Was cieplutko! Co raz bliżej Święta ;-) Zapraszam
SMYKWKUCHNIMałe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak
Dieta bez mleka