ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:528/679)

Pełnoziarniste biscotti z migdałami i suszoną żurawiną 137

cantuccini, podwójnie pieczone). W tym roku zrobiłam je sama i mam zamiar zrobić z nich słodki dodatek do prezentów (chciałoby się powiedzieć teraz - it's official , muszę przetrwać do świąt...). Mam nadzieję, że posmakują im tak bardzo, jak moim domowym degustatorom :). Ciasteczka są dość suche (z założenia), więc idealnie nadają się do maczania w porannej kawie lub herbacie. źródło(...)suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj najpierw łyżką czy widelcem, potem mokrymi rękami i zagnieć dobrze masę. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Podziel ciasto na 2,3 części i zagnieć je w kształcie półowalu o większej szerokości do 5 cm, mniejszej wysokości i znacznej długości. Piecz ok. 25 minut. Delikatnie ostudź i pokrój

Corner With Recipes
Wspaniały sernik 161

Przepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:) Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek" Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm: 1,5 kg sera białego półtłustego; 13 jajek; 500 g cukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku (nie gotowany); 1 cukier(...)delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: 1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach

In my kitchen
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 171

świętami. Nie dane jej było jednak uroczyste otwarcie i degustowanie. Wybraliśmy  zgodnie i ochoczo domowe wypieki, a zając z podniesionymi uszami dzielnie reprezentował dział wielkanocnych dekoracji. Po świętach pomyślałam jednak, iż należy mu się coś więcej niż tylko czuwanie nad kolorowymi pisankami. Zainspirował mnie przepis znaleziony na stronie Chocolate Shavings . I tak z zająca powstał wspaniały, kuszący(...)która trwała do 10 kwietnia.  Chwilę po jego przygotowaniu i podaniu, dotarła do nas jednak wiadomość o tragedii pod Smoleńskiem...  SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :)  (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady

KUCHARNIA
Pierniczki 163

Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć(...)Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę wsypać do miski i wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia

maniapieczenia
833. Świąteczne migawki. 184

miło było ;) Teraz uciekam pobawić się w gospodarza, a was zostawiam z kilkoma migawkami :)Jakiś dzień przed Wigilią zachciało mi się jednak upiec pierniczki, bo jak to, święta bez pierniczków? Nie ma mowy. Padło na te nadziane, oblane słodkim lukrem. Dobry wybór.  Z racji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej(...)wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna

More food, love and dreams
Muffiny piernikowe renifery 284

Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka przyprawy korzennej(...)jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki

Smakowity Blog Kulinarny
Wigilia , starodawne zwyczaje… 215

było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!!  Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed  II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy.  Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz(...)mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne Warsztaty z E.Wedel 108

Piątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus .  Zostały przetopione kilogramy czekolady, a

Niezły Młynek
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 198

komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: Tortownica 23 cm 6 jaj ½ szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)wsypywać cukier, zmiksować do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka krótko zmiksować, partiami miksując na niskich obrotach wsypywać mąkę z makiem, wymieszać delikatnie aby nie utracić struktury piany. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 40 minut-do suchego patyczka. Wystudzić ciasto, całkiem zimne

Wanilia i Kardamon
Markizy z masą mleczną 144

Witajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam przepis na pyszne ciasteczka markizy z masą mleczną. Są bardzo kruchutkie i  w zamkniętym pojemniku mogą stać nawet

Sama słodycz i szczypta chili
Łatwy do zrobienia tort truskawkowy. 820

Uwielbiam torty i jadam je nie tylko z okazji urodzin, imienin czy innych rodzinnych świąt. Mój mąż doskonale wie o mojej miłości do tortów, więc pewnego dnia postanowił zrobić mi niespodziankę.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem na tort truskawkowy według mojego męża. Biszkopt: 5 jajek - białka osobno 1/2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru Żółtka utrzeć z cukrem(...)szkl. cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka kartoflanki 1 cukier waniliowy Zagotować wszystko na budyń, ostudzić. Po ostudzeniu utrzeć z 200g margaryny. Zajrzyj również tu: 1.  Ciasto "Kubuś" 2.  Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką 3.  Swojski Kopiec Kreta

My World by Dagmara Rek
Piernikowa chatka 145

Zawsze marzyłam, żeby taką zrobić! :D Wszędzie pachnie cudownym aromatem piernika! Okazało się, że to świetna zabawa i sposób na odstresowanie się podczas gorączki świątecznych przygotowań

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik z dynią 198

ponieważ ilość składników podana tam na masę serową była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ). Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki(...)zagotować ). Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy

NiePieprz.pl
Placki ziemniaczane z ziarnami 199

Zrobiłam je już jakiś czas temu, ale gdzieś przy tych świętach wypadło mi, by się nimi podzielić. Niby takie zwykłe, ale dodatek uprażonych nasion nie dość, że daje nam inny, ciekawy aromat, to jeszcze fajnie chrupie w trakcie jedzenia. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, ale dodatkiem może być też surówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych(...)drobniutko posiekana cebulę (możemy ją również zetrzeć), jajko, mąkę, uprażone na małym ogniu bez tłuszczu ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.  Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką

Kuchnia w czekoladzie
Zbożowe tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia. 164

pyszny, chrupki i orzechowy deser. Takie zbożowe tartaletki z nadzieniem orzechowym możecie przygotować do ulubionej popołudniowej kawy lub herbaty, na spotkanie ze znajomymi, a nawet na zbliżające się Święta Wielkanocne. Z takich małych słodkości na pewno ucieszy się każdy, a Wam ich przygotowanie nie sprawi problemu. Spróbujcie. Składniki: (na 3 tartaletki) około 135 g zbożowych ciasteczek(...)mnie z wyjmowanym dnem, co ułatwia późniejsze wyjęcie tartaletek), lekko ugniatając je łyżeczką. Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, gdy masa odpowiednio zgęstnieje tworząc nam kruchą zbożową babeczkę. Na wierzch każdej tartaletki (na środek) wykładamy i rozsmarowujemy łyżeczką masę orzechową z kawałkami orzechów (około 2 czubate łyżeczki

Słodkie okruszki