Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 219zabytków: zespół klasztorny jezuitów - barokowa Katedra Trójcy Przenajświętszej, klasztor, kolegium; zespół klasztorny franciszkanów – kościół pw. Wniebowzięcia NMP, dzwonnica, klasztor; zespół klasztorny benedyktynek – kościół benedyktynek pw. Wszystkich Świętych, klasztor; Cerkiew św. Mikołaja; kapliczki; grodzisko na górze zamkowej. Na zaproszenie P odlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej , Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, LOT (Lokalna Organizacja Turystyczna) Wielki Gościniec Litewski , LOT Region(...)smaków: malinowe z miętą, szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta i inne wypieki: makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana
królestwo garów
Sernik z białą czekoladą na spodzie z granoli 218Pyszny, kremowy i słodki sernik na spodzie z dyniowej granoli. Idealny do kawy i na weekend. O lekkiej konsystencji, w sam raz na święta lub domowe uroczystości. Składniki (na formę 20 cm x 20 cm): 1 szklanka gotowej granoli 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru(...)stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej. Składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Świąteczne babeczki-choinki 208Dziś Mikołajki! :) Fajnie. Czuć, że Święta tuż-tuż. Bardzo lubię ten przedświąteczny okres, przystrajanie mieszkania, korzenne wypieki, oczekiwanie na Świeta. Co roku wraz z Siostrą wypiekamy babeczki ze światecznymi dokoracjami, np. babeczki-choinki, babeczki-renifery. Dziś chciałabym się z Wami podzielić podpatrzonym w internecie pomysłem na dekorację babeczek. Choinki z wafelków do lodów i lukru. Są po prostu(...)lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Lukier: (Składniki
Zawsze głodna!
Korzenne ciasteczka owsiane 458Ciasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać(...)pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały - margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy
Smakołyki Bereniki
Team tort (owocowy tort z bitą śmietaną) 207jeszcze dłuższych przygotowaniach w głowie się nie mieści, że następny tydzień znów można zacząć od świątecznych wypieków. Dlaczego świątecznych? Otóż w tym tygodniu nasz ŚDS obchodził swoje małe święto- 15 urodziny. Nasz team mimo obaw podjął się ogromnego wyzwania jakim jest URODZINOWY TORT! Szczerze? Do tej pory sami nie możemy uwierzyć, że udało nam się wyczarować takie cudo, zwłaszcza(...)miksujemy tak długo, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Do powstałej masy wrzucamy żółtka delikatnie mieszając, najlepiej łyżką. Dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15-20min. UWAGA! PO UPIECZENIU BISZKOPT UPUSZCZAMY NA PODŁOGĘ! Jeśli nie utachnie
Sprawni w smaku
Domowe pierniczki jak alpejskie 218wykrawamy pierniczki. Aby zrobić nadziewane wykrawamy kółka, na środek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim takim samym kółkiem i mniejszą foremką (w kształcie serca) wykrawamy pierniki (powstałe skrawki ciasta też zużywamy). Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy 7 – 12 minut. Wyjęte z piekarnika studzimy na kratce(...)Mięciutkie już po upieczeniu, bardzo aromatyczne, nie wymagające „odleżenia w zamknięciu”. Te pierniki skradły serca domowników… i nie tylko. Przepis pochodzi od Doroty z Moich Wypieków . Nie czekajcie do świąt, wypróbujcie przepis już dziś… no może jutro, czy pojutrze. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam do odwiedzenia strony z miodami - RawHoney4You. Wydrukuj przepis The post Domowe pierniczki
mojewypiekiinietylko
Raspberry swiss roll 160Coś słodkiego, pysznego i nieskomplikowanego. Przeglądając stronę Food Network UK znalazłam ten przepis i postanowiłam wypróbować. ... Polecam na święta i nie tylko. Składniki 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 30 g cukru pudru + trochę do posypania 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 90 g mąki dżem malinowy Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blaszkę(...)wszystko powoli, ale dokładnie mieszając. Przelewamy całość na blachę i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Pieczemy 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą łopatki podważamy ciasto od spodu tak,żeby odkleiło się od blachy.Posypujemy całość cukrem pudrem i przykrywamy ściereczką. Umieszczamy drugą blachę nad ściereczką i energicznie odwracamy usuwając blachę na której ciasto było pieczone.Usuwamy papier
noteskulinarnyfiga
Jeden czy dwa? Północ - Południe. Tureckie księżyce. 180biały księżyc, a za nim kolejny i następne. Są smaki, które nie powinny być tajemnicą. Teraz i Wy wiecie, jak wyglądają tureckie księżyce, pieczone od święta, gdy Północ spotyka się z Południem. Występują: Północ - Asiejka Południe - Anna Maria, czyli ja Koniecznie wybierzcie się w podróż na Północ, by zobaczyć jak tam (klik ) wyglądają tureckie(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x 38 cm. Piec ok. 15 minut. W tym czasie cukier puder utrzeć z rumem na lukier. Gorące ciasto skropić z wierzchu dodatkowo rumem i jeszcze ciepłe polać z wierzchu lukrem. Gdy lukier zacznie delikatnie się zsiadać, przy pomocy okrągłej foremki lub krawędzią niewielkiego kieliszka wycinać księżyce. * cytat z opowiadania
KUCHARNIA
Pulchne pierniczki świąteczne 344Pulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje pierniczki wychodziły twarde, w tym roku postanowiłem to zmienić. Zawsze marzyłem by były one miękkie i pulchne. Udało się. Zauważyłem że dzień po ich zrobieniu są lekko twardawe ale już(...)momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki
Gotuj Z Muzyką
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 415imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, zachowują świeżość nawet kilka miesięcy. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) przepis znalazłam na stronie White Plate. Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach(...)minut.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.3. Odrywamy niewielkie
My Culinary Art
Piernikowe muffinki w czekoladzie 216Smak świątecznego piernika zamknięty w muffinkach Koniecznie wypróbujcie Wykonanie Rozgrzej piekarnik to temperatury ok. 160 stopni. Przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem i wanilią, by
Eat me! Fit me!
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 212Muffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek
Kolorowy Przepisownik
Muffiny miodowe 208Zapas świeżego miodu z tegorocznych zbiorów jest, więc i muffiny miodowe koniecznie muszą być. Słodkie co nieco do kawy, bez zbędnego krzątania się w kuchni i
Kuchcik gotuje
Domowa pizza z szynką. Prosty przepis na pizze. 293Dziś zapraszam Was na prosty przepis na domową pizze z szynką. Oczywiście składniki na farsz możecie dowolnie komponować, ale nam ostatnio bardzo posmakowało, to połączenie. Pieczarki
Słodkie okruszki
Świąteczne markizy 253Dziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym
Kulinarne przygody Gatity