Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 266Tak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmaku
Bożonarodzeniowe warsztaty z firmą Sokołów 165potraw, które przygotowaliśmy z Dominikiem Maskolenko oraz Mateo Brunetti. Matteo opowiadał nam o włoskich potrawach świątecznych, o znanych deserach jak chociażby panettone czy torrone bianco, które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech. Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod przewodnictwem Dominika zajęła(...)wskazówkom tatar smakował wyśmienicie! Polędwicę wołową doprawiłam solą i pieprzem, a następnie obsmażyłam z każdej strony. Zawinęliśmy ją w naleśniki z pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie. Kolejnym daniem były tortellini z bulionem. Pierożki miały ciekawy smak
Obiad gotowy
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 152ciekawy pomysł na przełamanie kuchennej nudy. Rolada wygląda przepięknie i dużym jego atutem jest szybkie i łatwe przygotowanie. Rolada szpinakowa zachwyci na pewno każdego naszego gościa, nawet tradycjonalistę świąt. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego 200 g łososia wędzonego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 duże jajka 1 łyżeczka(...)składnikami w misce. Następnie białka z 3 jajek ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Łączymy ją z masą szpinakową. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia. Ostudzony smarujemy równomiernie serkiem śmietankowym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kakaowe Ciasteczka Wielkanocne 207już ostatni przepis Wielkanocny. Kruche ciasteczka kakaowe, przyozdobione lukrem. Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 całe jajko(...)wraz z cukrem pudrem aby uzyskać gęsty i trwały lukier (na 1 białko, około 200 g cukru pudru i 1 łyżka soku z cytryny) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy leciutko jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość
Gotowanie...to proste !
Babeczki jogurtowo cytrynowe z kremem truflowym 201Czyż nie wyglądają te babeczki pięknie. Oprócz tego, że są piękne to na dodatek są pyszne szczególnie w połączeniu z tym kremem truflowym. Mam nadzieję, że zrobicie takie na święta i zaskoczycie swoich domowników i gości. Do upieczenia babeczek polecam foremki do muffinek Stella . Składniki: Babeczki: 18 szt 3 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2,5 szklanki mąki(...)porcjami wsypywać mąki i miksować na najwolniejszych obrotach. Na końcu wsypać skórkę z cytryny i wlać sok. Formę do wypieku babeczek wyłożyć foremkami do muffinek Stella . Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka około 25-30 minut. Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać pokrojone trufle i czekoladę
Ala piecze i gotuje
Chata z piernika- niebanalna dekoracja świątecznego stołu 211najdłużej i jak najdłużej to ciepło i optymizm zostały z nami. No przynajmniej tak do wiosny, bo potem to maj i rozkwitająca przyroda zrobią swoje Ale wracając do świąt… To dzięki tym rytuałom te zimowe dni przestały być szare, a wieczory przestały tak nieznośnie się dłużyć. Pieczemy, pichcimy, robimy ozdoby na choinkę, stroiki, wianuszki itp., chociaż artyści(...)obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią o tu – bez formy, a szablon narysowałam sobie sama. Trochę go zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja po wyrobieniu ciasta wydawała mi się za jasna i mało aromatyczna i oto co nam wyszło Czego potrzebujesz na zrobienie chatki? Oprócz czasu i chęci oczywiście miodu- najlepiej płynnego, dałam 7 łyżek cukru
Arbuziaki
Domowe uszka z grzybami 306Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi(...)mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta
Słodkie okruszki
Rosół z lanymi kluseczkami 179cierpiałam na migreny weekendowe i ubzdurałam sobie, że to wina właśnie rosołu. Tak więc gdy pojawia się u nas rosół to jest wielkie święto! Prawdziwy rosół musi być przejrzysty i nie za tłusty. Najlepsze gotuje moja Mama i szwagier Irek. Ale mój też jest niczego sobie! Składniki: • 1 kurczak • 3 marchewki(...)pyrkał”. • Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się mętny. • Gotować ok. godziny, po czym rosół odcedzić. • Jajka roztrzepać z mąką, aby powstało gładkie i gęste ciasto, posolić. • Zagotować ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać
To co kocham
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 238orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny nie tylko na urodziny czy imieniny, ale również na święta Bożego Narodzenia, ponieważ w smaku jest piernikowy dzięki przyprawie do piernika, cynamonowi i gałce muszkatołowej. Bardzo polecam ten przepis, bo naprawdę takim tortem można rządzić(...)kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie
Szczęśliwa kuchnia
Babka kawowa 202roku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach :) Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki(...)jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewa czekoladowa
Wędrówki po kuchni
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 242orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny nie tylko na urodziny czy imieniny, ale również na święta Bożego Narodzenia, ponieważ w smaku jest piernikowy dzięki przyprawie do piernika, cynamonowi i gałce muszkatołowej. Bardzo polecam ten przepis, bo naprawdę takim tortem można rządzić(...)kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierniczki czekoladowe 182czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis(...)przesiewamy by pozbyć się grudek.Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną
Słodkie Przyjemności
Ciasteczka korzenne 150Według mnie dzisiejsze ciasteczka korzenne to świetna alternatywa dla pierników. Są chrupiące i delikatne jak kruche ciasteczka, z wyraźnym smakiem aromatycznych przypraw i bardzo łatwo się
Ciastkozercy
Babka parzona 196Święta Wielkanocne to musi być babka :) Jaka babka? Tym razem po raz pierwszy piekłam babkę parzoną. Bardzo prosta w wykonaniu i niezwykle puszysta, to takie stwierdzenie na sam początek. Nie wiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam(...)masła cukier wanilinowy otarta skórka z cytryny 3 łyżki żurawiny suszonej Sposób przygotowania: Zagotować szklankę mleka. Odlać połowę wrzącego mleka i zalać nim pół szklanki mąki i rozetrzeć ( ciasto musi być gładkie) Drożdże rozpuścić w letnim pozostałym mleku, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać
Różne smaki w kuchni
Kutia bożonarodzeniowa 360Kutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem
Poezja smaku