mamy mają święto właśnie w tym miesiącu. Co prawda to za kilka tygodni, ale warto już teraz pomyśleć o prezencie dla mamy. Sama od siedmiu lat obchodzę to święto, i za każdym razem jest to dla mnie bardzo wyjątkowy dzień. Pamiętam jak kilka lat temu upiekłam mamie sernik w kształcie serca, taki z truskawkami. Myślę, że pudełko trufli(...)rabatu na zakup w e-sklepie. Warto skorzystać, bo przecież dzień mamy mamy tylko raz w roku. A promocja trwa do 30 czerwca. moją mamą kojarzę ciasto babkę pieczoną w starym, choć sprawnym prodiżu rodem z czasów PRL-u. Babka najprostsza z dodatkiem cukru wanilinowego lub kakao czasem z otartą skórką i sokiem z cytryny
vaniliowoczekoladowaDoskonale wiem, że tak jak i ja nigdy nie tracicie ochoty na nowe serniki ! Wręcz przeciwnie – każdy nowy, który pojawi się na blogu robi niesamowitą
Ostra na Słodkozakupem kolejnej maszyny do gofrów (a starą trafił szlag) – gofrownica to osobny obiekt, często niemały, wymaga własnego miejsca w kuchni a robi tylko jedną rzecz – gofry. Takie marnowanie mojej świętej kuchennej przestrzeni absolutnie nie wchodziło w grę. A patelnia do pieczenia gofrów na którą w końcu się zdecydowaliśmy jest malutka – bez problemu mieści się na półce! Patelnia(...)się i klinuje w rusztowaniu nad palnikiem. Mimo, że aluminium nadaje się do użycia przy indukcji, patelnia do gofrów raczej się na indukcji nie sprawdzi – jest bardzo mocno wyżłobiona. CIASTO NA GOFRY czyli JAK TO DZIAŁA? Do gofrów, które z założenia mają być lekkie i chrupiące, najlepiej nadaje się lekka mąka tortowa . Mocno zmielona, przesiana, delikatna i jasna, w barwie
Karo in the KitchenPizza na bogato. Co jakiś czas przygotowujemy wspólnie z mężem domową pizze. U nas wszyscy ją uwielbiają Poza tym gotowanie z mężem, to czysta przyjemność. Nie
Słodkie okruszkiSpeculaas - ciasteczka korzenne Nazywane też ciasteczkami Świętego Mikołaja! W moim domu są one uwielbiane przez wszystkich i mocno kojarzą się ze świętami, kiedy to wujek przywoził je nam z Niemiec. Obecnie można je kupić prawie w każdym sklepie, są coraz to łatwiej dostępne. Tyle razy miałam okazję je jeść, a jakoś nigdy(...)pieprzu Przygotowanie: Cukier brązowy najlepiej zmielić, żeby powstał cukier puder. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać przyprawy, szczyptę soli, cukier i przemieszać. Dodać schodzone masło, mleko i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem
My sweet a liferosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Serdecznie polecam :) Składniki: 3 jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej(...)już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można
Krakowskie smaki AniKolejną moją propozycją są Babeczki z truskawkami i kropelkami z gporzkiej czekolady. Idealne do kawki czy herbaty. Ja robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest znakomity. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia(...)jasną masę. Do masy dodaję śmietanę, olej rzepakowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam. Na koniec dodaję kropelki czekoladowe. Truskawki myję i kroję w kostkę. Do foremek przekladam ciasto wraz z kropelkami czekalodowymi. Truskawki wkładam w surowe ciasti, posypuję jeszcze kilkoma kropelkami czekoladowymi
Gotowanie PatkiSmaczne, pełne miodu i przypraw korzenne pierniczki , które już na drugi dzień zaczynają mięknąć.Polecam. 60 dag.mąki 1 szkl.miodu 1 jajko 20dag.cukru 5dag.masła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZimowe babeczki waniliowe z ukrytą niespodzianką. Odrobinę pracochłonne, jednak wspaniałe. Składniki na serowe choinki: 450 g sera białego półtłustego/tłustego 2/3 szkl cukru
Malinowe PocałunkiProdukty Potrzebne; na około 90 sztuk mąka pszenna typ 650- 1kg letnia woda przegotowana- 500ml sól - 3 łyżeczki jajko- 1 sztuka kapusta kiszona - 600gram grzyby
pichcisztoPropozycja zamiast pierniczków na Święta...u nas w domu robią furorę.... Składniki; ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej ⅔ szklanki oleju rzepakowego ¼ szklanki mleka migdałowego 1 łyżka mąki z tapioki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1½ szklanki mąki gryczanej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ szklanki orzechów macadamia Wykonanie; 1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją(...)minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać. 4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby: Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykładać na przygotowana blachę Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka
Anioły w kuchniWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ(...)oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Następnie przestudzoną płynną masę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto, można to zrobić mikserem. Robimy z ciasta kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około
Smakowity Blog Kulinarnyczasie świąt nadrobiłam słodkie zaległości. Kolejną z wiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki(...)stale ucierając dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pomarańczową masą. Tutaj następuje mój błąd, ponieważ upiekłam ciasto w zbyt ciasnej formie i wyszło zbyt wysokie. Nie przeszkadza to niczemu poza tym, że niezbyt wygodnie się je. ;] Tak więc ciasto przekładamy do odpowiednio przygotowanej formy (u mnie sylikonowa
Kuchenna Kontrrewolucya