ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:516/679)

Ostre ciasteczka korzenne. 166

było pieczenia przed świętami! W związku z tym, ze w tym roku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj. Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam nożem. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich odstępach

Brzuszki Łakomczuszki
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 347

Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru szczypta soli 2 żółtka otarta skórka z 1 pomarańczy 50 g gorzkiej czekolady(...)mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka

Blondynka Gotuje
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 148

Wigilia zbliża się wielkimi susami-ani się obejrzymy a będzie 23 grudnia- wtedy nie wiadomo za co najpierw się zabrać. Chcąc oszczędzić Wam nerwów-proponuję już

Kopystką po garach
Ciasteczka czekoladowo-owsiane dla świętego Mikołaja 214

Mikołajkowe czekoladowo-owsiane ciasteczka zostały pożarte (sic!) zanim przyszedł Mikołaj.Najwidoczniej ktoś tu lubi mocno czekoladowe i pełne zdrowia ciasteczka, więc na zdrowie!Cykl wypieków słodzonych

Czarnawisienka
Ptysie z kremem budyniowym 147

marca jest świętowany jako dzień Taty (Festa del papà).Dzień ten jest jednocześnie dniem Świętego Józefa (San Giuseppe) – opiekuna Jezusa i patrona wszystkich ojców.Na Dzień Taty i dzień Świętego Józefa zgodnie z włoską tradycją przygotowuje się zeppole di San Giuseppe. Są to ptysie nadziewane kremem budyniowym z pyszną wisienką na górze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI NA PTYSIE(...)garnku zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i odrobinką aromatu waniliowego. Zdjąć z palnika. Wrzucić na raz całą mąkę 00 (150g) i mieszać energicznie aż do uzyskania kuli z ciasta,będzie odchodzić od ścianek garnka. Do mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki. Przełożyć do miski i odczekać aż zrobi się letnie. Roztrzepać 4 jajka, dodawać je stopniowo do letniego ciasta

zielonacukinka
Krokiety z kapustą i grzybami 316

typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez tego dania święta nie mogą się obejść. Kiszona kapusta i suszone grzyby są najbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku. Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej(...)patelnia Nature firmy Ambition , z nieprzywierającą powłoką i dobrze wyprofilowaną rączką nieślizgającą się w dłoni. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na krokiety z kapustą i grzybami: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka szklanka wody gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz do krokietów: 500 g kapusty kiszonej 10 g suszonych grzybów

Kuchcik gotuje
DOMEK Z PIERNIKA 97

Domek z piernika to idealna przekąska na święta lub przepiękna dekoracja domu. Jest to mój pierwszy domek z piernika ale nie wyszedł najgorzej. Bałam się, że nie wyjdzie mi klejenie podstaw domku, ale nie było t takie trudne. Mąż mi pomagał bo na początku trzęsły mi się ręce. Składniki: DOMEK: 600 g mąki pszennej 1 jajko(...)cukrem. Wystudzić, dodać jajko i wymieszać. Przesianą mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać masę miodową i zagnieść. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować ciasto na ok 6 mm na blasze wysypanej mąką. Z ciasta na blasze na której będziemy piekli domek wycinamy ściany, dach oraz dekorację. Wycinamy okna i drzwi. Trzeba tak wycinać aby ściany

Kuchnia w oparach
Babeczki z fetą i oliwkami 120

Babeczki z fetą i oliwkami Święta, świętami, ale zaraz po nich nadejdzie Sylwester, czas imprez, zabaw i prywatek, a na nich przecież także trzeba coś jeść. Na tego typu przyjęciach najlepiej sprawdza się jedzenie typu finger food, czyli takie, która można wziąć w rękę i zjeść na stojąco, nie przerywając zabawy ;) Dlatego właśnie dziś postanowiłam zaproponować(...)fetą i oliwkami, z dodatekim za'ataru są niezwykle smaczne i z pewnością zasmakują Waszym gościom. Gorąco polecam!  Babeczki z fetą i oliwkami Składniki:  opakowanie gotowego kruchego ciasta ser feta 1 jajko pół szklanki śmietany 2 łyżeczki przyprawy za'atar* czarne oliwki pieprz Przygotowanie:  Do przygotowania babeczek będzie potrzebna blacha z (12) zagłębieniami. Zagłębienia lekko natłuścić. Ciasto

Codzienne Gotowanie
Babka czekoladowa z likierem 129

Wkrótce święta i na pewno będziecie szukać nowych przepisów. Mam dla was propozycję na czekoladową babkę z dodatkiem likieru czekoladowego. Babka jest wilgotna z wyczuwalną nutą likieru. Z pewnością zaskoczycie nią gości lub domowników. Do babki wykorzystałam likier chocotella Dalkowski. Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)łyżki mąki, dodać kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian mąkę i olej. Na końcu wlać likier czekoladowy i chwilkę miksować. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Zimną babkę z wierzchu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać ozdobnymi kuleczkami

Ala piecze i gotuje
Kolakakor - szwedzkie ciasteczka 200

świąteczne przygotowania. Jeżeli szukacie ciekawych pomysłów na święta Bożego Narodzenia - to spokojnie mogę polecić przepis na Szwedzkie Karmelowe ciasteczka. Dobre nie tylko od święta, jednak zimową porą smakują najlepiej. Święty Mikołaj nie może się mylić :) Składniki na kolakakor: 200g masła 150g cukru trzcinowego (najlepiej cukru pudru) 50g cukru musavado 300g mąki 1,5 łyżki golden syropu(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przygotowane rulony i lekko zgniatamy tworząc charakterystyczny wzór. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170`C i pieczemy około 14 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki, tworząc tym samym małe ciasteczka. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka drożdżowa 80

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru(...)pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego

Wielki apetyt
Jak zrobić Kluski z makiem? 263

makiem to idealny deser wigilijny. Przepis na kluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Kluski z makiem są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie(...)przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy  mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie. Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste,  wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 70004

zachwyci Waszych Bliskich i Przyjaciół na każdej uroczystości. A pasuje na wiele okazji, czy to na urodziny, imieniny, rocznicę, chrzciny, a nawet na zbliżające się Święta lub po prostu, do niedzielnego obiadu :) Ja swój przygotowałam z okazji urodzin Siostry i po Jej reakcji wnioskuję, że niespodzianka się udała :D  Ze spraw "technicznych" dodać(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 99

Rolada szpinakowa to genialna przekąska, która sprawdzi się niemal zawsze. Świetnie sprawdzi się na święta (zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc), ale równie dobrze będzie pasować na imieniny czy zwykłe spotkanie ze znajomymi. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - przepis Do przygotowania rolady będziesz potrzebować: opakowania mrożonego szpinaku, 250g wędzonego łososia, 250g serka śmietankowego, łyżkę chrzanu(...)odparowania wody. 3. Do przestudzonego szpinaku dodaj żółtka, mąkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. 6. Na dużą blachę wyłóż papier do pieczenia, na to wylej ciasto, rozsmaruj, aby powierzchnia była w miarę równa i włóż do piekarnika na 15 minut

Z notatnika dietetyka