Witam Kochani, jak to mówią nie samym gotowaniem człowiek żyje. Dziś trochę inny post. Będzie dużo zdjęć. Zapraszam Wczoraj czyli 17.10.2019 byłam na pięknej wycieczce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰 Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów
Kuchnia MagdaLenyPyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół. 300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru
AZgotuj!Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki
kulinarnyswiatdomimuszą mieć w sobie dużo grzybów i nie pieczarek a właśnie suszonych, dających niesamowity aromat i smak. Warto samodzielnie ususzyć trochę grzybów w sezonie jesiennym aby nie przepłacać przed świętami, oczywiście najlepsze są zawsze prawdziwki, borowik szlachetny. Ale jeśli chcecie ograniczyć koszty możecie sięgnąć po podgrzybki lub wymieszać prawdziwki i podgrzybki. Też będzie pysznie. Mój farsz i kapusta musi(...)śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Porcje: 30-40 pierogów Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli – 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli
nietylkopasta.plJeżeli tak, jak ja jesteście fanami wszystkiego, co cynamonowe, zwłaszcza zimową porą, to zapraszam do zapoznania się z przepisami z darmowego ebook’a pt. “Keto & Paleo Święta “ . Znajdują się tam dwie bardzo cynamonowe propozycje, a mianowicie Cinnamon Rolls oraz tort cynamonowy. Zachęcam do wypróbowania, bo oba są obłędnie cynamonowe! Cynamonowe płatki śniadaniowe Obłędnie cynamonowe(...)czubata łyżka erytrytolu ewentualnie ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka kokosowego Sposób przygotowania Wszystkie składniki zblendować i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąką kokosową. Wycinać niewielkie kwadraty. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Ostudzić. Szklankę mleka kokosowego podgrzać i zalać płatki. Pozostałe
Modern Cave GirlPlacek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie. Dzień dobry moi drodzy, jak samopoczucia i brzuszki po świętach? Ja dziś polecam Wam ciut lżejsze śniadanie. Pyszny i prosty w przygotowaniu placek bananowy z jagodami w żelu. Oczywiście dodatki z jakimi podacie ten placek mogą być inne. Ja jednak miałam dziś ochotę na właśnie takie połączenie i polecam(...)puder Przygotowanie: Do miski przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem. Wbijamy 1 jajko, dodajemy łyżkę mleka i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki i sodę, mieszamy dodając resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy małą patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Po czym obracamy nasz placek przy pomocy
Słodkie okruszkiKruche, korzenne ciasteczka są rewelacyjne. Podczas pieczenia w całym domu czuć zapach świąt. Przepis jest bardzo prosty, ciastka niewiele rosną podczas pieczenia i idealnie nadają się do wyciskania wzorków. Wyciskanie i pieczenie ciastek to również doskonała okazja do zabawy i wspólnego spędzenia czasu z dzieckiem (my z córką bawiłyśmy się świetnie, kocham te nasze wspólne pichcenia ❤). Przechowywać je można(...)wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wycinać ciasteczka. Blachę
Zrób to smacznieBliny, naleśniki, racuchy w każdej postaci – tak w Rosji wygląda Maslenica, czyli ostatkowy tydzień przed Wielkim Postem. W czasach pogańskich maslenica była świętem żegnania zimy i witania wiosny, okrągłe bliny symbolizowały słońce i ludzkie życie. W tym roku Malsenica zaczyna się 12 lutego, może więc skusicie się na przygotowanie prawdziwych rosyjskich blinów?;) Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno(...)szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta
Obiad gotowyKochani polecam wam przepis na szybkie i miękkie pierniczki. Niektórzy nie maja czasu i robią je przed samymi świętami.Te są miękkie i pyszne. Można od razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki: 7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki(...)zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy. Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy
Różowa kuchniaMuszę się przyznać, że sernik pomarańczowy skradł moje serce. Ponieważ kocham pomarańcze, szczególnie w czasie zimy i Świąt, to ten konkretny sernik, musiał mi przypaść do gustu. Z resztą nie tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu(...)kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować
Calzonella.comPrzyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć(...)raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta
Kuchnia od dwojgamałe mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, dzięki czemu będziecie mogli go poświęcić w pełni na rodzinne świętowanie. Spróbujcie. Takie mazurki nadają się idealnie na Święta, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych słodkości. Składniki: (na 6 małych mazurków 10 cm) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami
Słodkie okruszkiKrokiety, które gościły na moim stole w święta. Dopiero dzisiaj dokopałam się do ich zdjęć i uznałam, że pora na publikację przepisu. Lekkie, bo z mąki ryżowej, i pożywne dzięki soczewicy. Do ich przygotowania nie użyłam grama tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą zajadać się nimi osoby dbające o linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe(...)łyżka sosu sojowego przyprawy: czarnuszka,curry, pieprz ziołowy + MARCHEWKA WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę zmielone płatki dokładnie mieszamy z mąką, wodą i mlekiem na rozgrzaną patelnię teflonową wylewamy ciasto, smażymy z każdej strony do zarumienienia grzyby mun wraz z posiekaną cebulą gotujemy ok 10 min, nast. szatkujemy grzyby na drobniutkie kawałeczki soczewicę gotujemy ok 15 min, po czym dokładnie
healthy dreamsktórym pisałam tutaj ) jednak jedyne co pozostało z książkowego przepisu to proporcje mąki, reszta została zmodyfikowana (książkowy przepis nie był wegański). Mam nadzieje, że moje pierniczki sprawią, że Wasze święta będą chociaż odrobine zdrowsze! ; ) PS. Niebawem podzielę się z Wami polewą karobową! Muszę ją jeszcze nieco dopracować ; ). Składniki 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki skrobii z tapioki szczypta(...)Cukier, stewię, olej i mleko łączymy ze sobą mikserem lub trzepaczką. Dodajemy mąkę i resztę składników. Dokładnie zagniatamy, formujemy kulkę i wsadzamy do zamrażarki na 10-15 minut. Wyciągamy ciasto partiami, tak by reszta, nieużywana część ciasta była w zimnym miejscu (ciasto bardzo szybko się rozpuszcza). Rozwałkowujemy ciasto, wykrajamy wzory (najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia bo ciasto
Fill The Bowl