ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:498/679)

VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące? 347

zakupem kolejnej maszyny do gofrów (a starą trafił szlag) – gofrownica to osobny obiekt, często niemały, wymaga własnego miejsca w kuchni a robi tylko jedną rzecz – gofry. Takie marnowanie mojej świętej kuchennej przestrzeni absolutnie nie wchodziło w grę. A patelnia do pieczenia gofrów na którą w końcu się zdecydowaliśmy jest malutka – bez problemu mieści się na półce!   Patelnia(...)się i klinuje w rusztowaniu nad palnikiem. Mimo, że aluminium nadaje się do użycia przy indukcji, patelnia do gofrów raczej się na indukcji nie sprawdzi – jest bardzo mocno wyżłobiona. CIASTO NA GOFRY czyli JAK TO DZIAŁA? Do gofrów, które z założenia mają być lekkie i chrupiące, najlepiej nadaje się lekka mąka tortowa . Mocno zmielona, przesiana, delikatna i jasna, w barwie

Karo in the Kitchen
Pizza na bogato 241

Pizza na bogato. Co jakiś czas przygotowujemy wspólnie z mężem domową pizze. U nas wszyscy ją uwielbiają Poza tym gotowanie z mężem, to czysta przyjemność. Nie

Słodkie okruszki
Speculaas - ciasteczka korzenne 203

Speculaas - ciasteczka korzenne Nazywane też ciasteczkami Świętego Mikołaja! W moim domu są one uwielbiane przez wszystkich i mocno kojarzą się ze świętami,  kiedy to wujek przywoził  je nam z Niemiec.  Obecnie można je kupić prawie w każdym sklepie, są coraz to łatwiej dostępne.  Tyle razy miałam okazję je jeść,  a jakoś nigdy(...)pieprzu Przygotowanie: Cukier brązowy najlepiej zmielić, żeby powstał cukier puder. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać przyprawy, szczyptę soli, cukier i przemieszać. Dodać schodzone masło, mleko i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią aluminiową i chłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem

My sweet a life
Pulchne pierniczki 868

rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia.  Serdecznie polecam :)  Składniki: 3 jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej(...)już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można

Krakowskie smaki Ani
MUFFINY Z TRUSKAWKAMI I KROPELKAMI CZEKOLADY 205

Kolejną moją propozycją są Babeczki  z truskawkami i kropelkami z gporzkiej czekolady. Idealne do kawki czy herbaty. Ja  robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest znakomity. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia(...)jasną masę. Do masy dodaję śmietanę, olej rzepakowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam. Na koniec dodaję kropelki czekoladowe. Truskawki myję i kroję w kostkę. Do foremek przekladam ciasto wraz z kropelkami czekalodowymi. Truskawki wkładam w surowe ciasti, posypuję jeszcze kilkoma kropelkami czekoladowymi

Gotowanie Patki
Świąteczne babeczki 158

Zimowe babeczki waniliowe z ukrytą niespodzianką.  Odrobinę pracochłonne, jednak wspaniałe.  Składniki na serowe choinki: 450 g sera białego półtłustego/tłustego 2/3 szkl cukru

Malinowe Pocałunki
Pierogi z Kapustą i Grzybami 221

  Produkty Potrzebne; na około 90 sztuk mąka pszenna typ 650- 1kg letnia woda przegotowana- 500ml sól - 3 łyżeczki jajko- 1 sztuka kapusta kiszona - 600gram grzyby

pichciszto
Wegańskie ciasteczka gryczane 198

Propozycja zamiast pierniczków na Święta...u nas w domu robią furorę.... Składniki; ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej ⅔ szklanki oleju rzepakowego ¼ szklanki mleka migdałowego 1 łyżka mąki z tapioki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1½ szklanki mąki gryczanej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli ½ szklanki orzechów macadamia Wykonanie; 1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją(...)minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać. 4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby: Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i  wykładać na przygotowana blachę Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka

Anioły w kuchni
Świąteczne pierniczki 255

Wielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ(...)oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Następnie przestudzoną płynną masę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto, można to zrobić mikserem. Robimy z ciasta kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około

Smakowity Blog Kulinarny
Mazurek pomarańczowy 179

czasie świąt nadrobiłam słodkie zaległości. Kolejną z wiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki(...)stale ucierając dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pomarańczową masą. Tutaj następuje mój błąd, ponieważ upiekłam ciasto w zbyt ciasnej formie i wyszło zbyt wysokie. Nie przeszkadza to niczemu poza tym, że niezbyt wygodnie się je. ;] Tak więc ciasto przekładamy do odpowiednio przygotowanej formy (u mnie sylikonowa

Kuchenna Kontrrewolucya
Muffiny kawowo-kakaowe 168

Pozwólcie, że dzisiaj na chwile porzucę korzenno-piernikowe klimaty. Przed świętami miałam ochotę na coś lekkiego i aromatycznego, coś co zaspokoi moją ochotę na słodycze i pozwoli na chwilę oderwać się od świątecznych przygotowań. Wybrałam połączenie aromatycznej kawy, likieru kokosowego i kakao.  Po pierwszym kęsie byłam w niebie... Muffiny kawowo-kakaowe 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki(...)drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jadłam jeszcze ciepłe, nie mogąc się od nich oderwać chłonęłam cudowny aromat, który wypełniał moją małą

Zapiski Młodej Żony
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 195

mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny one poleżakować by na święta były miękkie. Składniki:400 gram mąki orkiszowej typ 20003/4 łyżeczki cynamonu1 łyżka przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki(...)pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder

Mango Papaja
Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem trzcinowym 192

święta ciasteczka obowiązkowo robimy, wspólnie z dziećmi dekorować je lubimy.  Każdy ozdabia według swoich umiejętności, dążąc powoli do doskonałości. Dzieci i tak są zadowolone, bo to ich ciasteczka ulubione. Małe, kruche, zabawne, świąteczne, dla nich to są ciasteczka „bajeczne”.   Składniki : ok. 80 szt. 400 g mąki tortowej, 200 g mąki krupczatki, 150 g cukru pudru trzcinowego(...)pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, którą rozkruszamy. Możemy też szybko, krótko zmiksować. Dodajemy cukier puder, jajko i całość wyrabiamy (ręcznie lub w malakserze) do uzuskania gładkiej masy.  Z ciasta formułujemy wałek i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na  grubość maksymalnie 5 mm, wycinamy wzory np. choinki, gwiazdki, bałwanki

Moniki Smakołyki
Rolada buraczkowa ze śledziem 3327

Śledź w zupełnie innej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje  i równie pysznie smakuje-polecam Inne pomysły na śledzika znajdziecie  tutaj Składniki: na roladę buraczkowa: 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól na nadzienie: 300 g serka kremowego śmietankowego(...)delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia  ( 35×22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek

Swojskie jedzonko
Bułeczki figowe 202

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. To dla nas czas rodzinny, z pysznym jedzeniem i prezentami. Co roku nie mogę się go doczekać. Remont dobiega końca i wreszcie mogę zacząć planować co przygotuję dla swoich bliskich.  Na liście potraw do wypróbowania pojawiły się między innymi bułeczki. Nie ma w nich dziwnych składników, niepokojących dodatków. Ni to słodkie drożdżówki(...)najlepiej błyskawicznych 100 g mąki orkiszowej 300 ml letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży W misce łączymy wodę, z drożdżami i pozostałymi składnikami (oprócz owoców). Ciasto wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy kolejne 50 g mąki. Powinno być gładkie. Figi zalewamy gorąca wodą. Moczymy 3 minut a następnie odcedzamy, drobno kroimy i dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paluchy wiedźmy 187

modę na Halloween. W sklepach już bez problemu możemy dostać straszne dekoracje, przebrania, czy też słodycze i przekąski na Halloeenową imprezę. Ja sama mam raczej sceptyczny stosunek do tego ,,święta”. Nie do końca podoba mi się sama idea tego dnia, ale rozumiem, że skoro jest pretekst do zabawy to czemu z niego nie skorzystać Ja sama(...)miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko, tak aby powstało gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Po 30 minutach ciasto

365 dni dookoła kuchni
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 165

nasze mamy były bardzo kontente z takiego podarku. Był czas (mój nastoletni) że bojkotowało się to święto bo przecież komunistyczne.... Ale dziewczyny, czy nie jest cudnie mieć swoje święto? Bojkotować nie mam zamiaru bo i kobietą przecież jestem i goździki uwielbiam ( M zapomniał ;)) Powracam jednak do meritum ... Odwiedziły mnie dziś kobietki i tak cudnie się zdarzyło, że trzy pokolenia zasiadły(...)blogu. Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania -jak to mufinki..... a że uwielbiam połączenie cytryny i maku wiec taki właśnie mają smak. Pomysł zaczerpnięty z blogu "Moje Wypieki": Ciasto na muffiny 150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka  sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
BABECZKI JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI 176

Kolejną moją propozycją są Babeczki jogurtowe z truskawkami. Idealne do kawki czy herbaty. Ja również robię je w święta Wielkanocne. Robi się je szybko a smak jest wyborny. Jeśli nie mamy truskawek możemy użyć innych owoców również mrożonych. Polecam . Jeśli podobają się Wam moje przepisy, mój blog zapraszam do odwiedzenia i polubienia  FP  GOTOWANIE PATKI(...)białą masę. Dodaję jogurt naturalny oraz roztopione masło. Na koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Składniki łącze ze sobą dokładnie. Truskawki myję, a następnie kroję w drobną kostkę. Ciasto przekładam do foremek silikonowych na ok 3/4 wysokości. Truskawki wkładam do surowego ciasta. Piekę ok 25 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 205

Wyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz(...)kakao  W rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut.  Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH

SMYKWKUCHNI
Wigilijne uszka z farszem grzybowym..i grosik 257

mieć finansowe szczęście przez kolejny rok. Nie wiem czy to prawda, bo jeszcze nie udało mi się trafić, ale może w tym roku.. Kto wie. Najważniejsze, że Święta spędzamy razem, w gronie rodzinnym:) To już nie zanudzam podaję przepis :) Farsz : 150 g. suszonych grzybów średnia cebula ( drobno posiekana) 2 łyżki masła pieprz i sól Wykonanie : Grzyby należy(...)pewnie jak wiele z Was na co dzień pracuję pomyślałam, że przygotuję część potraw wcześniej. Korzystając z wolnej chwili, która głównie zdarza się wieczorami, siadłam i zabrałam się za ciasto. Wielokrotnie korzystałam z poniższego przepisu. Ciasto jest elastyczne, łatwe do formowania, nie obsycha. Niestety zbyt cienko rozwałkowane ze zbyt dużą ilością farszu rozrywa się, więc warto rozwałkować je nieco grubiej

Niebieski kubek z kawa
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 182

zwykle przerwa okazała się dłuższa, niż przypuszczałam. Święta w tym roku chyba będą znów bardziej podobne do tych grudniowych(u mnie właśnie pada śnieg :D). Powoli układam sobie w głowie plany dotyczące wypieków świątecznych, a dziś zapraszam na chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc(...)razową) zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie

FitKot
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę, czyli pierniczki "last minute" 179

Pierniczki "last minute" Nie jestem w stanie powiedzieć ile w tym roku upiekłam już pierniczków, ale okazuje się, że ciągle za mało... Czasu do Świąt też już mało, więc tym razem musiałam skorzystać z przepisu na szybkie pierniczki, które nie wymagają dojrzewania i są mięciutkie po upieczeniu. Dobrze też zachowują swój kształt,przez co świetnie nadają się do dekorowania(...)jaja 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąki wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika. Dodać cukier, miód, jaja, masło i rozpuszczoną w mleku sodę. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, o konsystencji plasteliny. Można użyć od razu, ale gdy w mieszkaniu jest bardzo ciepło lepiej ciasto trochę schłodzić w lodówce. Rozwałkować na ok. 6 mm (nie podsypywać mąką

Pełny talerz