okres i zróbcie je jak już Wam minie… A, że minie to pewne – zawsze mija! Ciasteczka kawowo- pomarańczowe Pachnące kawą i cytrusami ciasteczka- rewelacyjne nie tylko na Święta, ale i poza nimi. Mocno kruche, z dużą ilością kakao. Czego więcej potrzeba do szczęścia...? Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciastka kruche , czekolada , finger food Porcje(...)łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka kawy instant 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kostek czekolady gorzkiej na polewę (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia
Modern Cave Girlksiążce „Zasmakuj w Formie - pomorskie przepisy i formy cukiernicze”, wydanej w ramach swołowskiej serii wydawniczej przez Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Formy wykorzystywane są w warsztatach pieczenia chleba, pierników, ciast czy wyrobu landrynek często organizowanych w gospodarstwie Pani Karoli. Gdy w 2011 roku rozpoczynała swoją przygodę z pieczeniem chleba postanowiła pokazać, jak smakuje klasyczny domowy chleb pieczony od dziesięcioleci(...)Wieloziarnisty chleb na maślance i zakwasie ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, kozieradką, koprem włoskim i czarnuszką. Ten ostatni uznany został za najlepszy chleb domowego wypieku podczas corocznego święta kupców w Gdańsku na Jarmarku św. Dominika. W swojej kolekcji Pani Karola posiada również zbiór 1700 makatek, czyli niewielkich rozmiarów tkanin dekoracyjnych, które w domostwach wieszano na ścianach. Tych już
królestwo garówMagda Czerwień i złoto to niezaprzeczalnie kolory Świąt, dlatego wykorzystałam je w moich świątecznych babeczkach. Czerwień subtelnie się przebija w puszystych, wilgotnych i przepysznych muffinkach, których wierzch zwieńczyłam kremową różą i błyszczącym, złotym i oczywiście jadalnym brokatem. Pięknie się prezentują, ale smakują jeszcze lepiej – długo nie pozostają na stole. Składniki (na 12 muffinek): 1,5 szklanki mąki(...)proszku Na krem: 200g kremowego serka śmietankowego 50g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: posypka do ozdobienia – użyłam złotego brokatu Przygotowujemy ciasto na muffinki – do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz dodajemy sól. Do osobnej dużej miski wybijamy jajko, dodajemy mleko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy oraz cukier biały
Smaczna StronaPonoć nic w życiu nie przychodzi łatwo. Pierwsze razy zwłaszcza. Pierwszą miłość trzeba okupić złamanym sercem, pierwszy milion należy ponoć ukraść, pierwszy naleśnik do wywalenia, niektórzy
ladykitchenrobocie kuchennym i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok. ½ godziny, aby odpoczęło 2. Orzechy włoskie mielimy w blenderze lub drobno siekamy. Dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 mm lekko podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawamy krążki. 4. Nadzienie w ilości ok. ½ łyżeczki umieszczamy w krążkach i sklejamy pierożki. 5. Smarujemy roztopionym(...)Czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka aż 10% zniżki na zakupy produktów AMBITION w sklepie Dajar Rabat obowiązuje do 31.12.2017, możecie więc zaopatrzyć się w niezbędne „gary” na święta, jak i wybrać fajne prezenty Ja już dałam mojemu M. listę pożądanych przeze mnie wynalazków #myAmbition
Kate's KitchenPolecam nie tylko na święta. Potrzebujemy zakwas żurkowy w butelce 0,5 l , 3 l wody, 0,5 kg włoszczyzny, jajka, białą kiełbasę,kilka ziemniaków, sól i pieprz do smaku, liść 4 szt., ziele 4 szt., majeranek 1 łyżkę. W dużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy jajka na twardo. Na gorącej(...)solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie,obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wcześniej upieczone chlebki przygotowujemy do nalania zupy, odcinamy "pokrywki", wybieramy ciasto ze środka, smarujemy wewnątrz rozbitym jajkiem, w celu uszczelnienia. Tak przygotowane chlebki wrzucamy do piekarnika na 8-10 min. w 200 st. C Serwujemy na gorąco, posypane zieleniną
chleba naszegosmaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę czasu, pobawcie się z dziećmi w dekorowanie wielkanocnych babek(...)Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie
Kulinarne Inspiracjesię znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… (hihihihi) to ta babka wielkanocna przypadła mi bardzo(...)eksperymentować i zrobię moją świąteczną karkówkę. Pieczona karkówka Jajka faszerowane – w tym roku mam zamiar spróbować innego nadzienia. Jajka faszerowane – smażone No i coś bez czego święta się nie obejdą – sałatka. W tym roku mam zamiar wypróbować taką właśnie sałatkę warstwową. Sałatka warstwowa I nie będę taka – będzie coś na słodko. Przecudne bezowe gniazdka
Mama z miastasmaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna! Około 40 sztuk: * gorzka czekolada(...)wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć
Kraina Miodem PłynącaŚwiętach ?? U mnie leniwe były, sylwester też w domu, ale tak nam odpowiadało, na spokojnie :) Przed Świętami i w trakcie złapałam mały oddech od wszystkiego, teraz powoli wracam. Czasem potrzeba tak waśnie, człowiek się zresetuje :). Dziś przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Fajna przekąska :)) Składniki: 250 g szpinaku (ja użyłam świeżego) 3 duże jajka 1 łyżeczka(...)reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić. Po upieczeniu studzimy. Ostudzone ciasto smarujemy serkiem, układamy na niego plastry łososia i zwijamy roladę. Roladę najlepiej owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej
kruche babeczkiZimowe gwiazdki 2016-04-06 22:54:49 Ilość porcji: 80 Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru(...)łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta proszku do pieczenia Instrukcje Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce
Wędrówki po kuchniBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące(...)studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wystudzone masło z miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące. Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki
Słodka Stronaduża forma do tarty VARDAGEN o średnicy 32 cm, świetnie się sprawuje, mogę ją myć w zmywarce i przede wszystkim jest na tyle duża, że przygotowane w niej ciasto wystarczy dla wszystkich gości. Jest w kolorze bieli, więc pasuje do każdej zastawy czy wystroju kuchni. Z tej samej serii VARDAGEN znajdziecie również śliczne małe tartinki o średnicy 11 cm. Jeśli(...)bardzo poręczne, nadają się do herbaty i kawy. Rzadko, a praktycznie wcale na moim stole, znajduje się obrus. Wyciągam go z szafy na naprawdę wyjątkowe okazje, jak Święta czy uroczystości rodzinne. Lubię, ba! Uwielbiam nasz stół drewniany z ryflowanym blatem, jest dość mocno surowy, a jednocześnie to "najcieplejszy" stół jaki mieliśmy do tej pory. Kupiłam go ponad
SMYKWKUCHNIKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKochani to już ostatnia chwila żeby przygotować jadalne ozdoby na choinkę i myślę tu oczywiście o piernikach, które Was będą wabić zapachem przez całe Święta, a może nawet dłużej jeśli ich nie zjecie. Uwielbiam je robić, wykrawać, lukrować i co najważniejsze wieszać na Świątecznym Drzewku!. Nie zapomnijcie zrobić dziurki, aby można było przez nią przeciągnąć ozdobną tasiemkę. Składniki(...)podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajka, połączyć z mokrymi składnikami. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki jeśli zbytnio klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny aby odpoczęło, (nie musi być w lodówce). 3. Następnie ciasto wałkujemy na grubość
Apetyczna babeczkaJeszcze tylko tydzień do świąt a u mnie już czuje się ten cudowny klimat. Do kawy upiekłam z Oliwką przepyszne, mięciutkie babeczki dyniowe z dodatkiem kremu z nutelli i pierniczków. Wyszły nieziemsko pyszne, delikatne i puszyste. Nie tylko dzieci się nimi zajadały ale także dorosłym bardzo posmakowały :) Babeczki dyniowe: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Krem: Zimną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem, dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Pierniczki rozkruszyć
Smakołyki AsiDanie węglowodanowe na każdą okazje. Zarówno codziennie jak i z okazji świąt, a święta już nadchodzą... 😄 Składniki na farsz: 0,6-0,7 kg grzybów (mogą być również pieczarki) 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą(...)szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć nad świątecznym menu:) Babka jest obowiązkowa, jednak staram się co roku robić inną. Tutaj na blogu znajdziecie sporo przepisów na babki. Dziś proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki: 150g mąki pszennej(...)cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach, dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja: Wypieki z pasją
Z miłości do słodkościmieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pierniczki-alpejskie/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('ced5b706210a4437566a14919852e134').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: sernik święta sernik boze sernik z rodzynkami na boze narodzenie The post Pierniczki alpejskie appeared first
dom-agi.plŚwięta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy, na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni!Składniki (12 muffinów)1 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao szczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki(...)Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry.Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam żadnej
Kitchens Alphabet