wprost nie mogłam się oderwać od ciasteczek, które przygotowała Jego Mama. Najbardziej upodobałam sobie ciasteczka Ule. Pozostałam ich fanką do dnia dzisiejszego i od jakiegoś czasu wykonuję je na święta samodzielnie. Ciasteczek tych się nie piecze. Do ich wypełnienia możemy wykorzystać różne rodzaje nadzienia. Ja zwykle wybieram to orzechowe, ale równie dobrze sprawdzi się choćby nutella czy roztopiona(...)rumu Dodatkowo: opłatki/śląskie oblaty/andruty Biszkopty mielimy na pył. Łączymy z cukrem pudrem, kakao (opcjonalnie), masłem i rumem. Wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę masła, rumu lub mleka. Ciasto przekładamy do lekko obsypanej cukrem pudrem foremki (zapobiegnie to przywieraniu ciasta) i dociskamy ciasto do brzegów. Jeżeli posiadamy foremkę z elementem do wydrążania, to dociskamy ją do ciasta, jeśli
Smaki Na Talerzusuper! Mamy też na deser czekoladowe muffinki z pysznym malinowym kremem. Zniknęły błyskawicznie. Słodkie babeczki z owocowym musem tworzą harmonijną całość. Czekolada już niebawem, bo 12 kwietnia, ma swoje święto. Myślałam nawet o czekoladowym haśle tygodnia. Co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 3 łyżki masła(...)pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu
zadanie-gotowaniechciałyśmy Wam, nasi drodzy czytelnicy życzyć przede wszystkim zdrowia, radości w gronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym oraz samych pysznych dań i wypieków. Zdrowych i spokojnych świąt życzą Dorota i Magda :) Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki SKŁADNIKI : suche 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry(...)przyprawę do piernika i kakao - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRano jedząc babeczki, myślałam o świętach Wielkanocnych.. Już niedługo będą! Kurcze, ten czas tak szybko mija.. Nawet nie zauważymy, a będą już wakacje. Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki, babeczki, ciasteczka i inne drobne wypieki. Wyglądają bardzo uroczo. Niżej przedstawiam Wam przepis na bardzo, bardzo, baaardzo dobre, wiosenne muffinki. Ktoś chętny do spróbowania? :) :) Przepis na 12 muffinek(...)waniliowego Delecta 1 łyżka stewii Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę oraz proszek i zmiksować. Wlać aromat oraz wsypać stewię. Wrzucić owoce i wymieszać. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sylikonowych, od papierowych bardzo słabo odchodzą) i piec ok. 25-30 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkaracji tego, że oddałam laptopa do serwisu na zdjęcia owsianeczki trzeba będzie chwilkę poczekać... Mam nadzieję, że uda mi się odzyskać go jeszcze przed świętami... A tymczasem postanowiłam podzielić się przepisem na mega pyszne muffinki z karobem i nutellą :)Składniki:0,5 kostki margarynyPół szklanki cukru pudru1,5 szklanki mąki pszennej0,5 łyżeczki sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1(...)łączymy ze sobą (margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy jajeczka, mleczko, ew. ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie wszystko delikatnie łączymy i mieszamy. Gęstość ciasta regulujemy mąką. Najlepiej jak wszystkie mokre składniki były w temperaturze pokojowej.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Ja korzystałam z silikonowej formy do pieczenia muffinków razem z papilotkami.Do papilotek wkładamy łyżkę
Emcia PichciNastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia.Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam(...)deserowa do dekoracjicukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie:- mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz.- schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło
Smakołyki Berenikikońcu urodziny. Koniec kwietnia zmotywował mnie również to pokazania Wam ostatniego wielkanocnego przepisu. Zapodziała się gdzieś ta babeczka między innymi zdjęciami... Szczerze mówiąc, przygotowałam ją już po Świętach, gdy wybierałam się do koleżanki z wizytą. Zaopatrzona byłam w duże, czekoladowe jajka dla jej pociech; pomyślałam też, że miło by było zjeść coś jeszcze w wielkanocnych klimatach do kawki (najlepsza(...)ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni tydzień przed Świętami rozpoczynamy na słodko. Choć tak naprawdę te ciasteczka cynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można(...)wersji fit, ale także te tradycyjne, bo przecież trochę przyjemności w tym czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych
365 dni dookoła kuchniChleb na zakwasie z piernikiem, z dodatkiem śliwek i orzechów. Polecam bo jest dobry, pachnie świętami.Domowy pieczywem z aromatem piernika, na pewno zaskoczymy naszą rodzinę. 1 szklanka zaczynu aktywnego na zakwasie 10 dkg śliwek suszonych 100 g pierników 1/2 szklanki orzechów włoskich 50 dkg mąki pszennej typ 650 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy(...)kawałki. Pierniki rozkruszam w malakserze, tak żeby miały konsystencję mąki. Do miski przekładam zaczyn aktywny, dodaje przesianą mąkę, pierniki, sól rozpuszczoną w wodzie, miód, przyprawę do piernika, i wyrabiam ciasto mikserem końcówką hak. Dodaję w między czasie śliwki, orzechy i dalej wyrabiam około pięć minut. Ciasto odstawiam pod przykryciem na cztery godziny. Po dwóch godzinach ciasto wyrabiam ponowie mikserem
wesoła kuchniaPierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła(...)cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka. 4. Wymieszaj wszystko dokładnie. 5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki 6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty. 7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez
Zasmakuj KuchniCiasteczka wyciskane Ciasteczka prześlicznie prezentują się na stole. Mnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdyż od kiedy pamiętam zawsze gościły na świątecznym stole. Jednak ciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom, np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok. Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru. Głównym problemem(...)marmolada wieloowocowa 0,5 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukry, żółtka, parę kropel aromatu i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i chłodzić 1-2 godz w lodówce (ciasto można także pozostawić na całą noc). Odrywać po kawału ciasta, formować w dłoniach grube wałeczki, które
My sweet a lifejeden nie dopowie, drugi zinterpretuje po swojemu. Czyli takie życiowe te ciasteczka ;) Ile razy sami dokładamy do błahych rzeczy, które urastają później do rangi wielkiego problemu. Sama nie jestem święta i wiem, że też potrafię dołożyć... coś usłyszę, nie do końca wiem o co dokładnie chodziło, ale swoje w głowie dodam i później chodzę i myślę, czemu ktoś(...)tymi ciastkami. Obiecałam, że upiekę i zrobię zdjęcie. Dla kogoś. Dostałam przepis na kartce i informację, że pyszne są. Tylko w wykonaniu zabrakło szczegółowej instrukcji. O ile z ciastem nie problem, bo wiadomo, że trzeba zagnieść z podanych składników, tak z tzw. polewą... hmmm... ubić białka z cukrem? czy tylko wymieszać? Bardziej pasowało mi to pierwsze, ubiłam i wyłożyłam
bistro mamaZnów coś słodkiego, muszę pomyśleć w końcu nad dodaniem czegoś ”na słono”, ale jak na razie nie opuszcza mnie jak Ja to nazywam ”
madamekuchnia.wordpress.comrazem postawiłam na zwykły pszenny chleb, ale z niezwykłymi nasionami szałwii hiszpańskiej, popularnie zwanych chia. Upiekłam go na święta wielkanocne i z pewnością jeszcze nie raz zrobię. Mięciutki, smakowy i świeży przez długi czas. Zdecydowanie to mój faworyt w chlebach pieczonych przeze mnie ;) Z tymi od Mamy nie będę konkurować ;) Składniki: Na dwie malutkie keksówki 40g świeżych drożdży(...)wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez ok 7 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (olejem) formy, wygładzamy namoczoną w ciepłej wodzie dłonią i posypujemy
Kuchnia w czekoladzie