kilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :). Czas(...)jabłkowego olej cukier puder do posypania Wszystkie składniki wykładamy na blat i wyrabiamy z nich jednolitą masę. Przed rozpoczęciem ugniatania obsypujemy ręce mąką, unikniemy w ten sposób lepienia ciasta do ręki. Kiedy masa jest już gotowa dzielimy ją na mniejsze partie i wałkujemy (nie za cienko, bo chcemy by nasze chruściki ładnie urosły). Następnie kroimy ciasto na prostokąty
Kolizje SmakówPyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre. Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie(...)mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie:Marcepan rozkruszamy.Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. Wycinamy dowolne kształty ciastek.Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu dekorujemy
Ze smakiem i z pasjączas radośnie w rodzinnym gronie. Tym, którzy jeszcze nie upiekli żadnych ciasteczek polecam dzisiejszy przepis a jeśli macie jeszcze coś pilniejszego do zrobienia, zachęcam do wypróbowania go po świętach! U mnie już praktycznie wszystko dopięte na ostatni guzik :) Składniki na 40 ciasteczek różnej wielkości: 250 g mąki 1 łyżka płynnego miodu 70 g cukru pudru 80 g masła(...)imbiru 2 torebki dowolnej herbaty Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać masło z miodem i jajko. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik
Ze smakiem i z pasjąPiernikowe bajaderki Lubicie szybkie desery? Szukacie czegoś na przyjęcie lub sylwestra? A może po prostu macie ochotę na coś słodkiego? Jeśli tak polecam Wam prosty przepis
Słodkie okruszkiCiasteczkowy potwór Ciasteczka dla dzieci to coś, co sprawdza się zawsze. Możesz postawić je na stole, a małe rączki z łatwością po nie sięgną, kiedy najdzie
MamaOskarkaJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony
CiastkozercyWeekendowa pizza – przepis na domową pizze. Weekend, chwila wolnego czasu. Część z Was spędza te dni w gronie najbliższych, część zapewne spotyka się z przyjaciółmi
Słodkie okruszkiJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy
Chop w kuchni"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i
Słodkie Przyjemnościwyobrażam sobie świąt bez pierników! Zawsze są oczywiście tradycyjne pierniki, które razem z mamą ręcznie ozdabiamy. Ale u nas w domu zawsze kombinuje się w kuchni. I nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała też trochę z piernikami 😄 W ten sposób powstały bezglutenowe ciastka korzenne, do których wykorzystałam mąkę owsianą i kukurydzianą. Miejsce miodu zajął ksylitol, więc dodatkowo ograniczyłam trochę(...)kukurydzianej, 150g masła, 100g ksylitolu, 2 żółtka, paczkę przypraw do piernika. 1. Do miski wsyp obie mąki, przyprawę, drobno pokrojone masło i żółtka. 2. Wymieszaj składniki i dokładnie zagnieć ciasto. Możesz zrobić to ręcznie albo ułatwić sobie trochę życie i użyć malaksera (ja tak zrobiłam 😉). 3. Przygotowane ciasto rozwałkuj. Ponieważ ciasto nie zawiera glutenu dość ciężko się wałkuje, możesz więc
Z notatnika dietetykaorkiszowe ciasteczka korzenne. Nie są to typowe pierniczki, chociaż takie też wczoraj piekłam, z mojego ulubionego przepisu na pełnoziarniste pierniczki orkiszowe . Poleżą trochę do świąt i nabiorą jeszcze lepszego smaku. Orkiszowe ciasteczka korzenne to bardzo prosty przepis na chrupiące ciastka z cynamonem i dodatkiem przypraw piernikowych. Są pełnoziarniste, niezbyt(...)erytrytolem). Mąkę orkiszową wymieszać w osobnej misce z mąką ziemniaczaną, przyprawami i kakao. Połączyć z resztą składników, na koniec wlać mleko, aby powstało jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 170 stopniach. Artykuł Orkiszowe ciasteczka
Fitkotświąt zostało już tylko kilkanaście dni, więc najwyższa pora przetestować nowe przepisy. Na pierwszy rzut mam dla Was puszystą babkę drożdżową, wypełnioną rodzynkami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 150 g masła - 120 g cukru pudru - 10 żółtek - 70 g drożdży - 100 g rodzynek - 3 łyżki rumu - szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy połowę mąki, wkruszamy drożdże(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki i zaczyn, zaczynami wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 C około
Zainspirowana w kuchniPięknie dziękuję wszystkim za nadesłane różną drogą życzenia świąteczne i noworoczne. Święta minęły, Sylwester też już należy do przeszłości. Przed nami karnawał i codzienne obowiązki. A co za tym idzie gotujemy i pieczemy, żeby było smacznie i zdrowo. Na śniadanie najlepsze jest świeże pieczywo z chrupiącą skórką. Takie pieczywo można zrobić bardzo łatwo w domu. Dla tych(...)oliwy z oliwek 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie. Wymieszałam mąkę i sól. Wlałam wodę i oliwę. Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie ciasto, żeby nie kleiło się do miski ani do rąk. Przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 90 minut do wyrośnięcia. Ciasto podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Wyjęłam
Kuchnia u Krysiwidelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec przez kolejne 15 minut w 180 st. C. Gorące ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć. Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki. Smażyć, aż cały płyn(...)Podawać na ciepło. Smacznego! Przede mną wolny weekend - nie macie pojęcia, jak się cieszę! Ostatnio jestem ledwo żywa; praca naprawdę daje mi się we znaki. A za pasem Święta, czyli ruch w interesie będzie coraz większy
Pożeraczka, czyli raz adobrze