Dzisiaj świętujemy w Szwecji Midsommar. Jest to jedno z najpopularniejszych świąt celebrujących lato. Co prawda szwedzkie lato nie zawsze dopisuje ale nie przeszkadza to świętować z pełną parą. Co jedzą Szwedzi na Midsommar? Powiem krótko, młode ziemniaki i truskawki . Nie ma nic lepszego o tej porze jak soczyste i słodkie truskawki i aromatyczne ziemniaki ugotowane ze skórką, obficie posypane(...)świeżym powietrzu, zapalonych grillowiczów. W tym roku pogoda dopisała w większej części Szwecji. Cieszymy się słońcem i ciepłem w Göteborgu i Sztokholmie. Midsommar krajanka Pinokio to bardzo popularne ciasto tortowe z owocami. Jest to biszkopt pieczony z bezą, przełożony bitą śmietaną i truskawkami. Uwielbiam Midsommar krajankę Pinokio. Piekę to ciasto często i nie tylko na Midsommar! Biszkopt jest puszysty
codojedzeniaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. A ja ciągle szukam, wymyślam i wypiekam, co raz to nowe babki po to, aby na święta wybrać tą idealną. Dziś upiekłam drożdżową. To mój debiut. Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;) Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej(...)mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem). Ponowne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Pieczemy w 180st C przez 45 minut. Jeszcze
Słodki Zakątekgrzeszą urodą Ale zapewniam, że są pyszne. Ja wykonałam wersję mini, ale z powodzeniem możecie przygotować z poniższego przepisu większe pierożki. Na zdjęciach szybki czerwony barszcz, tzw. tygodniowy. Na święta polecam Wam jednak świąteczny barszcz z pieczonych buraków (wychodzi naprawdę pyszny) Rada! Pierogi i uszka (np. z tego przepisu) możecie śmiało przygotować wcześniej i zamrozić(...)suszonych grzybów 1 cebula (u mnie czerwona) 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku niewielka ilość oleju do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 280 ml ciepłej wody Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto z jajkami na mące typ 500 – przepis
Słodkie okruszkifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przyszła pora na Mazurek.. Późna pora patrząc i na godzinę i na czas po Świętach... No ale. OBOWIĄZKI. Mazurek był pierwszy raz na naszym stole. Postawiłam się i powiedziałam, że w końcu ma być ! Trochę poczytałam na temat naszych mazurków. Podobno mają mieć(...)łyżki śmietany – może być gęsta 2 krople aromatu waniliowego Z podanych proporcji może wyjść właśnie około pięć małych mazurków 20x15 cm. Wykonanie : Masło wyciągnąć godzinę przed wykonywaniem ciasta, by było miękkie i łatwe do zagniecenia. Składniki połączyć ze sobą i ugniatać do połączenia się składników. Następnie ciasto musi odpocząć w lodówce około pół godziny. Nastawiamy piekarnik
Justa próbuje gotowaćsame podróżowały choćby na małych dystansach? Dla mnie jako mamy nie lada wyzwaniem okazało się zapanowanie nad własnymi nerwami o Córcię... Ale jest lekarstwo na ukojenie nerwów. CIASTECZKA!!! Do Świąt jeszcze miesiąc ale pora już myśleć o świątecznych wypiekach. W tym roku postanowiłam, że prym będą wiodły ciasteczka. Dlatego też otwieram cykl pt. "ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA". Szukam więc tych(...)łyżeczki cynamonu, kardamonu i mielonych goździków Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, dalej siekamy. Dodajemy sól i mąkę z kakao i przyprawami. Zagniatamy szybko, by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy śmietanę i bardzo szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną stolnicę, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryPierniczki to moja świąteczna tradycja, przygotowuje je zawsze wcześniej aby zmiękły i nabrały charakteru. Całe mieszkanie pachnie świętami i wyraźnie czuć korzenne przyprawy :). Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną(...)sobą , pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto , aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto po zostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po jednym dniu
Łycha smakówDelikatna i puszysta babka z dodatkiem majonezu, aromatyzowana skórką i sokiem z pomarańczy. Można ją przygotować na święta wielkanocne lub na co dzień. Do babki użyłam Majonez Kielecki Społem . Babka podana na Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 1 szkl cukru 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki z pomarańczy(świeża) 5 łyżek majonez kielecki 3/4 szkl mąki(...)chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeoknem ostatnimi dniami zrobiło się dość wiosennie i trudno uwierzyć że to grudzień, przypominają Nam o tym świąteczne wystawy i zapachy. Zapach przyprawy korzennej nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami i postanowiłam przemycić go już nieco wcześniej w placuszkach, które serwowałam na śniadanie. Były bardzo delikatne i przyjemnie słodkie w smaku a do tego bardzo aromatyczne. Placuszki korzenno(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje ciasta. Formuję małe placuszki i smażę z obu stron. W między czasie przygotowuję mus bananowy. Banana obieram ze skórki i rozgniatam dokładnie widelcem. Dodaję pozostałe składniki i mieszam całość. Można
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioraz cytryną to moje ulubione połączenie, jednak w czasie Świąt w swojej herbacie wyczuwam również nutę cynamonu wraz z anyżem. Zapach ten roznosi się też po wszystkich zakątkach domu, bo zapomniałam dodać,że korzenne pierniczki właśnie są w piekarniku." ~Konkurs SmakSwiat na blogu www.relishforlife.com~Ostatni weekend przed Świętami dla wielu z nas oznacza wielkie sprzątanie całego domu(...)pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości
Chocolate Stop Temptingwalczysz z ochotą zastrzelenia ich wszystkich, łącznie z psem. Zamiast radości świąt mamy myśli mordercze i samobójcze. Oczywiście są kobiety, które mają wszystko poukładane jak w zegarku i święta przechodzą bezboleśnie. Tym zazdroszczę prawdziwie.Musimy pamiętać, że oprócz tego, że przy stole siadają francuskie pieski, to jeszcze mamy osoby, które czegoś nie jedzą, bo nie mogą, bo uczulenie(...)przedstawięPIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMICiasto na pierogi:1kg przesianej mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka cynamonu2 łyżki olejumocno ciepła wodaDo tego nadzienia ciasto musi być grubsze. Inaczej ostre orzechy przerwą ciasto i będzie dziura :) Wbrew zabobonom dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje, ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie
ladykitchenoknami szaro i pada… nic właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba(...)łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maśle z dodatkiem cukru i tymianku. Jak już zacznie się robić miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą
UgotujmyTo.plalpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić z połowy porcji - wyobrażałam sobie, że z kilograma mąki wyjdzie mi ich cała masa! Okazało się, że wyszło nieco ponad pięćdziesiąt(...)Boże Narodzenie, tym razem w wersji przyjaznej dla jego siostry, nad czym muszę popracować. Reasumując - pierniczki są idealne, i zróbcie je koniecznie. A potem schowajcie głęboko aż do Świąt, inaczej nie mają najmniejszych szans na przetrwanie...Pierniczki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na 50-60 sztuk)1 kg mąki pszennej2 jajka150 g masła300 g cukru250 g miodu4 łyżki kakao3 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokres i zróbcie je jak już Wam minie… A, że minie to pewne – zawsze mija! Ciasteczka kawowo- pomarańczowe Pachnące kawą i cytrusami ciasteczka- rewelacyjne nie tylko na Święta, ale i poza nimi. Mocno kruche, z dużą ilością kakao. Czego więcej potrzeba do szczęścia...? Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciastka kruche , czekolada , finger food Porcje(...)łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka kawy instant 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kostek czekolady gorzkiej na polewę (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia
Modern Cave Girlksiążce „Zasmakuj w Formie - pomorskie przepisy i formy cukiernicze”, wydanej w ramach swołowskiej serii wydawniczej przez Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Formy wykorzystywane są w warsztatach pieczenia chleba, pierników, ciast czy wyrobu landrynek często organizowanych w gospodarstwie Pani Karoli. Gdy w 2011 roku rozpoczynała swoją przygodę z pieczeniem chleba postanowiła pokazać, jak smakuje klasyczny domowy chleb pieczony od dziesięcioleci(...)Wieloziarnisty chleb na maślance i zakwasie ze słonecznikiem, siemieniem lnianym, kozieradką, koprem włoskim i czarnuszką. Ten ostatni uznany został za najlepszy chleb domowego wypieku podczas corocznego święta kupców w Gdańsku na Jarmarku św. Dominika. W swojej kolekcji Pani Karola posiada również zbiór 1700 makatek, czyli niewielkich rozmiarów tkanin dekoracyjnych, które w domostwach wieszano na ścianach. Tych już
królestwo garówMagda Czerwień i złoto to niezaprzeczalnie kolory Świąt, dlatego wykorzystałam je w moich świątecznych babeczkach. Czerwień subtelnie się przebija w puszystych, wilgotnych i przepysznych muffinkach, których wierzch zwieńczyłam kremową różą i błyszczącym, złotym i oczywiście jadalnym brokatem. Pięknie się prezentują, ale smakują jeszcze lepiej – długo nie pozostają na stole. Składniki (na 12 muffinek): 1,5 szklanki mąki(...)proszku Na krem: 200g kremowego serka śmietankowego 50g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: posypka do ozdobienia – użyłam złotego brokatu Przygotowujemy ciasto na muffinki – do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz dodajemy sól. Do osobnej dużej miski wybijamy jajko, dodajemy mleko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy oraz cukier biały
Smaczna StronaPonoć nic w życiu nie przychodzi łatwo. Pierwsze razy zwłaszcza. Pierwszą miłość trzeba okupić złamanym sercem, pierwszy milion należy ponoć ukraść, pierwszy naleśnik do wywalenia, niektórzy
ladykitchenrobocie kuchennym i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok. ½ godziny, aby odpoczęło 2. Orzechy włoskie mielimy w blenderze lub drobno siekamy. Dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 mm lekko podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawamy krążki. 4. Nadzienie w ilości ok. ½ łyżeczki umieszczamy w krążkach i sklejamy pierożki. 5. Smarujemy roztopionym(...)Czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka aż 10% zniżki na zakupy produktów AMBITION w sklepie Dajar Rabat obowiązuje do 31.12.2017, możecie więc zaopatrzyć się w niezbędne „gary” na święta, jak i wybrać fajne prezenty Ja już dałam mojemu M. listę pożądanych przeze mnie wynalazków #myAmbition
Kate's KitchenPolecam nie tylko na święta. Potrzebujemy zakwas żurkowy w butelce 0,5 l , 3 l wody, 0,5 kg włoszczyzny, jajka, białą kiełbasę,kilka ziemniaków, sól i pieprz do smaku, liść 4 szt., ziele 4 szt., majeranek 1 łyżkę. W dużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy jajka na twardo. Na gorącej(...)solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie,obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wcześniej upieczone chlebki przygotowujemy do nalania zupy, odcinamy "pokrywki", wybieramy ciasto ze środka, smarujemy wewnątrz rozbitym jajkiem, w celu uszczelnienia. Tak przygotowane chlebki wrzucamy do piekarnika na 8-10 min. w 200 st. C Serwujemy na gorąco, posypane zieleniną
chleba naszegosmaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę czasu, pobawcie się z dziećmi w dekorowanie wielkanocnych babek(...)Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płynne, ale przestudzone masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie
Kulinarne Inspiracjesię znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… (hihihihi) to ta babka wielkanocna przypadła mi bardzo(...)eksperymentować i zrobię moją świąteczną karkówkę. Pieczona karkówka Jajka faszerowane – w tym roku mam zamiar spróbować innego nadzienia. Jajka faszerowane – smażone No i coś bez czego święta się nie obejdą – sałatka. W tym roku mam zamiar wypróbować taką właśnie sałatkę warstwową. Sałatka warstwowa I nie będę taka – będzie coś na słodko. Przecudne bezowe gniazdka
Mama z miastasmaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna! Około 40 sztuk: * gorzka czekolada(...)wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć
Kraina Miodem PłynącaŚwiętach ?? U mnie leniwe były, sylwester też w domu, ale tak nam odpowiadało, na spokojnie :) Przed Świętami i w trakcie złapałam mały oddech od wszystkiego, teraz powoli wracam. Czasem potrzeba tak waśnie, człowiek się zresetuje :). Dziś przepis na roladki ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Fajna przekąska :)) Składniki: 250 g szpinaku (ja użyłam świeżego) 3 duże jajka 1 łyżeczka(...)reszty i mieszamy. Na dużą blaszce z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy na niego masę szpinakową i równomiernie rozkładamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut. Ciasto ma się nam troszkę zarumienić. Po upieczeniu studzimy. Ostudzone ciasto smarujemy serkiem, układamy na niego plastry łososia i zwijamy roladę. Roladę najlepiej owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej
kruche babeczkiZimowe gwiazdki 2016-04-06 22:54:49 Ilość porcji: 80 Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru(...)łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta proszku do pieczenia Instrukcje Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce
Wędrówki po kuchniBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące(...)studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wystudzone masło z miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące. Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki
Słodka Strona