wiem, do świąt jeszcze daleko, ale takie przepisy warto gromadzić dużo wcześniej, aby móc zaskoczyć bliskich przy świątecznym stole :) Muffinki smakują wyśmienicie w chłodne wieczory z kubkiem ciepłej herbaty. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g suszonej żurawiny 75 ml oleju(...)suche składniki. W drugiej zmiksować mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać szybko widelcem. Dodać żurawinę - wymieszać. Z twarożku ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Do foremek na muffinki nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. W środek każdej muffinki włożyć kulkę serową. Piec 30-40 minut w 175*C. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmalinami i łatwy do transportu, bo nie płynie tak szybko, po wcześniejszym odpowiednim schłodzeniu. Świetnie nadaje się dla osób, które omijają maślane torty i lubią wszamać w swoje święto coś lekkiego. Zapraszam Was na tort malinowy!Składniki na biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę.Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty.Dodatkowo:300 ml śmietanki
Słodkie Przyjemnościmaczamy ich w cukrze.Są pełne zdrowych węglowodanów, zaspokajają potrzebę na słodycze i są pyszną alternatywą. Już jutro Wigilia, dlatego życzę Wam zdrowych, pogodnych, smacznych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia. Nie złośccie się na innych. Uśmiechajcie się więcej i myślcie jeszcze bardziej pozytywnie niż zwykle. Główki do góry, spędźcie jak najlepiej czas w gronie najbliższych. Odpocznijcie od problemów(...)kopiate łyżeczki amoniakuCukier do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę. Posiekać z margaryną. Wymieszać z cukrem, wymieszać z jajami, cukrem, ziarenkami wanilii. Tyle mleka aby dało się zagnieś ciasto, w miare miękkie. Zostawić w chłopnym miejscu na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. kilka mm. Wykrawać, maczać w białku oraz cukrze. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Czarnawisienkabardzo trudne. Jest tyle pysznych chlebów, które już upiekłam a jeszcze tyle czeka przepisów do wypróbowania, że trudno będzie się zdecydować. Jednym z przepisów, które chętnie bym powtórzyła na Święta jest ten przepis na chleb wieloziarnisty. Mięciutki środek z dużą ilością ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam(...)dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji350 g wody5 g drożdży instant680 g mąki chlebowej10 g soli morskiejnamaczankaZalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).Przełożyć ciasto do foremki
UgotujmyTo.plposzukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a do świąt zdążę przetestować pewnie jeszcze kilka przepisów. Pierniczki wyszły wspaniale, wydaje mi się, że to za sprawą karmelu. Polecam gorąco!Składniki:125g masła250g miodu20g przypraw do pierników75g cukru2 jajka500g mąki5g proszku do pieczeniaPrzygotowanie(...)pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem i mieszamy. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki
Smakowity Blog Kulinarnyciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Smakujmy wiedziałam, że muszę je zrobić. Zapach pomarańczy niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon po prostu uwielbiam. Połączenie tych dwóch smaków musiało wyjść rewelacyjnie... I tak właśnie jest. Ciasteczka są kruchutkie, intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą kardamonu(...)kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką dowolne kształty.Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowe pierogi z żółtym serem, cebulą i wędliną. Dziś zapraszam Was na pyszne drożdżowe pierogi, które wspaniale sprawdzą się na przyjęciu lub w formie obiadu. Ja
Słodkie okruszkiNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi. I mam tutaj na myśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To
Passions hobbies lifeDo tej pory kupowałam przyprawę do piernika, ale widząc jak wiele osób na różnych bogach kulinarnych przygotowuje ją samodzielnie, postanowiłam i ja się skusić o jej
IzabelawkuchniDzisiaj coś , bez czego ja nie wyobrażam sobie naszej kolacji wigilijnej, czyli uszka. Po kilku próbach, udało mi się przygotować ich zdrową wersję, czyli bez zbóż
PaleoLifeSkładniki: boczniaki (8 szt. wraz z nóżką) sos sojowy (3 łyżki) rozmaryn (1/2 łyżeczki) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (3 łyżki) woda (1/4 szklanki) sól
Weganka gotujeSkładniki: 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku
Luźna Kuchniabędzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. 2. Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym. Jeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty(...)Zajrzyjcie do przepisu. 5. Ryba po grecku - danie, które składa się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz z dodatkiem papryki i ogórków konserwowych. 7. Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej
Ugotowaćmiodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną. Składniki(...)masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około
Zrób to smacznieRogale Świętomarcińskie to tradycyjny wypiek z okazji imienin Św. Marcina oraz Święta Niepodległości. Najlepsze to te kupione w Poznaniu – to tam jest ich ojczyzna i to właśnie tam robi się te najlepsze. Oczywiście początkiem listopada możemy kupić je praktycznie wszędzie (nie wszędzie będą jednak smaczne :)). Ja do tego roku zawsze kupowałam, bo wydawało mi się, że przygotowanie(...)oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam
365 dni dookoła kuchni