Święta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania1/2 szklanki mąki kukurydzianej1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu1/2 szklanki mleka 1 żółtko1 jajkoSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy(...)przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, lekko schładzamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajko i oddzielone żółtko. Wszystko powoli mieszamy i dolewamy stopniowo mleko. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, rozwałkowujemy
Truskawkowa FiestaDziś święto chleba...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi.. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka(...)przypadku młodego zakwasu opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania Do miski wsypać mąki,drożdże,sól i cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto[można ręcznie lub w maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.Ułożyć na blaszce
Moje domowe kucharzeniestyczniu poczułam nagle drożdżowy zew , i nie mogę się od niego opędzić. Przewertowałam więc magazyn, znalazłam odpowiednią stronę, i zabrałam się do dzieła. Znów zapachniało u nas Świętami... Ale czy to źle...? Dopiero niedawno poprószył śnieg, przysypując park i las cienką warstwą białego puchu. Choinki już dawno nie ma, dekoracje powędrowały do piwnicy w wielkich pudłach, ale światełka(...)przestudzić. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy Wielkanoc kojarzy Wam się z marcepanem? W moim przypadku jest to powracające każdego roku wspomnienie z dzieciństwa. W ramach upominku dzieciaki dostawały czekoladowe jajeczka, króliczki
Słodki sentymentTo nie jest przepis, raczej pomysł moich wspaniałych koleżanek z pracy, który realizowałyśmy razem z naszymi dziećmi już w tamtym roku. Owieczki wielkanocne to zabawne ciasteczka
W mojej kuchniByły babeczki na słono więc teraz na słodko. Jednak zostaje w klimatach świątecznych i tym razem zaproponuje jako główny składnik mak. Nie wiem dlaczego w ciągu
Kubki smakuDlaczego niebiańskie? Bo smakują niebiańsko :) Są po prostu najlepsze! Delikatne, mięciutkie, aromatyczne, w środku kryją nadzienie będące mieszanką kwaskowych powideł śliwkowych i słodkiej marmolady truskawkowej, z
DefinicjaSmakuCoraz bliżej Święta... Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale to już najwyższy czas, aby pomysleć nad świątecznym menu. Wraz z marką Lubella przygotowałam dwa słodkie przepisy, które umilą ten magiczny czas, przepisy pachnące przyprawą korzenną- bo czyż to nie jest zapach, który kojarzy Nam się głównie ze Świętami? Krucha tarta nadziana powidłami oraz kremem piernikowym(...)płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika słoik powideł śliwkowych Łowicz opcjonalnie cukrowe gwiazdki i świeża żurawina do dekoracji tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Spód wypełnić 3 łyżkami
Kraina Miodem Płynącawiększości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Duńczycy również lubują się w pierniczkach, które smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o miesiącu leżakowania. Składniki: 400g miodu (płynnego) 450g maki pszennej 4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej) 2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku(...)Wykonanie: Sypkie składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać. Jeśli miód skrystalizował (jest w formie stałej) należy podgrzać go w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie kleiste i dość miękkie. Misę owijamy folia spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce, aby nabrało odpowiedniej konsystencji przed
Pyry na Gazkształty za pomocą foremek. Ten sposób przygotowania ciastek jest szybki i prosty, a dodatkowo jest świetną zabawą dla dzieci. Gotowe wypieki są miękkie i puszyste, a cały dom pachnie świętami :) Składniki na korzenne ciasteczka 15 dag miękkiego masła 15 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 łyżek kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej 4 jaja 1 płaska łyżeczka proszku(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być zbyt grube. Pieczemy
Gotujemy i jemymnie znów chleb na zakwasie. Ostatnio czasu bardzo mało, więc nie mogę sobie pozwolić na zabawę z formą, dlatego piekę chleby bez specjalnego wyrabiania. Ten chleb planuję upiec na Święta. Dodam do niego wtedy aromatycznych przypraw i nasion, a uformuję go w karpia, podobnie do przepisu na Vörtbröd dwa lata temu. Składniki : 100 g razowej mąki orkiszowej typu(...)tego ciepła woda) 150 ml wody łyżka pestek dyni Do dużej miski wsypać mąki i sól. Dodać aktywny zakwas oraz kawę i melasę z wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dolać wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kwadrans do autolizy. Nie przejmować się, że ciasto jest w plamy. Po kwadransie ciasto wymieszać ponownie drewnianą łyżką. Teraz łatwiej będzie
Weekendy w domu i ogrodziesiebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga ich leżakowania. Możecie przygotować je nawet w przeddzień Świąt, a mimo to nikt sobie na nich zębów nie połamie. Zatem do dzieła! Składniki: 300 g mąki pszennej, przesianej przez sitko 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej, przesianej przez sitko(...)sody oczyszczonej lukier: woda, cukier puder, do ozdobienia: barwniki spożywcze, jadalne ozdoby w postaci drobnych i grubszych koralików, kolorowe posypki Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość klejące jednak nie podsypujemy go dodatkowo mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem
Życie ze smakiemwierzę, że już marzec. Za chwilę kolejne święta. Ostatni tydzień znowu należał do tych z serii ciężkich. Jak wracałam do domu to miałam chwilę na zabawę z Miśką i zmęczenie brało górę. Synchronizacja pełna z Młodą :-) A dzisiaj tradycyjnie słodkie śniadanko. Dziecię zażyczyło sobie naleśniczków czekoladowych :) Banany były, masło czekoladowe też to i naleśniki kakaowe powstały. Młoda(...)jaja 500 ml mleka szczypta soli 180-200 g mąki 1-2 łyżki kakao ew łyżeczka cukru masło czekoladowe i banan do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (Thermomix czas 2 min / obr 5) smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju przez ok minutkę na każdej ze stron posmarować
Gotowanie z pasjąwierzę, że już marzec. Za chwilę kolejne święta. Ostatni tydzień znowu należał do tych z serii ciężkich. Jak wracałam do domu to miałam chwilę na zabawę z Miśką i zmęczenie brało górę. Synchronizacja pełna z Młodą :-) A dzisiaj tradycyjnie słodkie śniadanko. Dziecię zażyczyło sobie naleśniczków czekoladowych :) Banany były, masło czekoladowe też to i naleśniki kakaowe powstały. Młoda(...)jaja 500 ml mleka szczypta soli 180-200 g mąki 1-2 łyżki kakao ew łyżeczka cukru masło czekoladowe i banan do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (Thermomix czas 2 min / obr 5) smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju przez ok minutkę na każdej ze stron posmarować
Gotowanie z pasją