"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i
Słodkie Przyjemnościwyobrażam sobie świąt bez pierników! Zawsze są oczywiście tradycyjne pierniki, które razem z mamą ręcznie ozdabiamy. Ale u nas w domu zawsze kombinuje się w kuchni. I nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała też trochę z piernikami 😄 W ten sposób powstały bezglutenowe ciastka korzenne, do których wykorzystałam mąkę owsianą i kukurydzianą. Miejsce miodu zajął ksylitol, więc dodatkowo ograniczyłam trochę(...)kukurydzianej, 150g masła, 100g ksylitolu, 2 żółtka, paczkę przypraw do piernika. 1. Do miski wsyp obie mąki, przyprawę, drobno pokrojone masło i żółtka. 2. Wymieszaj składniki i dokładnie zagnieć ciasto. Możesz zrobić to ręcznie albo ułatwić sobie trochę życie i użyć malaksera (ja tak zrobiłam 😉). 3. Przygotowane ciasto rozwałkuj. Ponieważ ciasto nie zawiera glutenu dość ciężko się wałkuje, możesz więc
Z notatnika dietetykaorkiszowe ciasteczka korzenne. Nie są to typowe pierniczki, chociaż takie też wczoraj piekłam, z mojego ulubionego przepisu na pełnoziarniste pierniczki orkiszowe . Poleżą trochę do świąt i nabiorą jeszcze lepszego smaku. Orkiszowe ciasteczka korzenne to bardzo prosty przepis na chrupiące ciastka z cynamonem i dodatkiem przypraw piernikowych. Są pełnoziarniste, niezbyt(...)erytrytolem). Mąkę orkiszową wymieszać w osobnej misce z mąką ziemniaczaną, przyprawami i kakao. Połączyć z resztą składników, na koniec wlać mleko, aby powstało jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 170 stopniach. Artykuł Orkiszowe ciasteczka
Fitkotświąt zostało już tylko kilkanaście dni, więc najwyższa pora przetestować nowe przepisy. Na pierwszy rzut mam dla Was puszystą babkę drożdżową, wypełnioną rodzynkami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 150 g masła - 120 g cukru pudru - 10 żółtek - 70 g drożdży - 100 g rodzynek - 3 łyżki rumu - szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy połowę mąki, wkruszamy drożdże(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy resztę mąki i zaczyn, zaczynami wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone masło, sól i rum. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wówczas dodajemy rodzynki. Ponownie zagniatamy. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180 C około
Zainspirowana w kuchniPięknie dziękuję wszystkim za nadesłane różną drogą życzenia świąteczne i noworoczne. Święta minęły, Sylwester też już należy do przeszłości. Przed nami karnawał i codzienne obowiązki. A co za tym idzie gotujemy i pieczemy, żeby było smacznie i zdrowo. Na śniadanie najlepsze jest świeże pieczywo z chrupiącą skórką. Takie pieczywo można zrobić bardzo łatwo w domu. Dla tych(...)oliwy z oliwek 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie. Wymieszałam mąkę i sól. Wlałam wodę i oliwę. Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie ciasto, żeby nie kleiło się do miski ani do rąk. Przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 90 minut do wyrośnięcia. Ciasto podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Wyjęłam
Kuchnia u Krysiwidelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec przez kolejne 15 minut w 180 st. C. Gorące ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć. Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki. Smażyć, aż cały płyn(...)Podawać na ciepło. Smacznego! Przede mną wolny weekend - nie macie pojęcia, jak się cieszę! Ostatnio jestem ledwo żywa; praca naprawdę daje mi się we znaki. A za pasem Święta, czyli ruch w interesie będzie coraz większy
Pożeraczka, czyli raz adobrzewprost nie mogłam się oderwać od ciasteczek, które przygotowała Jego Mama. Najbardziej upodobałam sobie ciasteczka Ule. Pozostałam ich fanką do dnia dzisiejszego i od jakiegoś czasu wykonuję je na święta samodzielnie. Ciasteczek tych się nie piecze. Do ich wypełnienia możemy wykorzystać różne rodzaje nadzienia. Ja zwykle wybieram to orzechowe, ale równie dobrze sprawdzi się choćby nutella czy roztopiona(...)rumu Dodatkowo: opłatki/śląskie oblaty/andruty Biszkopty mielimy na pył. Łączymy z cukrem pudrem, kakao (opcjonalnie), masłem i rumem. Wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę masła, rumu lub mleka. Ciasto przekładamy do lekko obsypanej cukrem pudrem foremki (zapobiegnie to przywieraniu ciasta) i dociskamy ciasto do brzegów. Jeżeli posiadamy foremkę z elementem do wydrążania, to dociskamy ją do ciasta, jeśli
Smaki Na Talerzusuper! Mamy też na deser czekoladowe muffinki z pysznym malinowym kremem. Zniknęły błyskawicznie. Słodkie babeczki z owocowym musem tworzą harmonijną całość. Czekolada już niebawem, bo 12 kwietnia, ma swoje święto. Myślałam nawet o czekoladowym haśle tygodnia. Co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 3 łyżki masła(...)pieczenia. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia,. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu
zadanie-gotowaniechciałyśmy Wam, nasi drodzy czytelnicy życzyć przede wszystkim zdrowia, radości w gronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym oraz samych pysznych dań i wypieków. Zdrowych i spokojnych świąt życzą Dorota i Magda :) Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki SKŁADNIKI : suche 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry(...)przyprawę do piernika i kakao - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRano jedząc babeczki, myślałam o świętach Wielkanocnych.. Już niedługo będą! Kurcze, ten czas tak szybko mija.. Nawet nie zauważymy, a będą już wakacje. Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki, babeczki, ciasteczka i inne drobne wypieki. Wyglądają bardzo uroczo. Niżej przedstawiam Wam przepis na bardzo, bardzo, baaardzo dobre, wiosenne muffinki. Ktoś chętny do spróbowania? :) :) Przepis na 12 muffinek(...)waniliowego Delecta 1 łyżka stewii Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać mąkę oraz proszek i zmiksować. Wlać aromat oraz wsypać stewię. Wrzucić owoce i wymieszać. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sylikonowych, od papierowych bardzo słabo odchodzą) i piec ok. 25-30 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkaracji tego, że oddałam laptopa do serwisu na zdjęcia owsianeczki trzeba będzie chwilkę poczekać... Mam nadzieję, że uda mi się odzyskać go jeszcze przed świętami... A tymczasem postanowiłam podzielić się przepisem na mega pyszne muffinki z karobem i nutellą :)Składniki:0,5 kostki margarynyPół szklanki cukru pudru1,5 szklanki mąki pszennej0,5 łyżeczki sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1(...)łączymy ze sobą (margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy jajeczka, mleczko, ew. ekstrakt) i tak samo łączymy składniki "suche". Następnie wszystko delikatnie łączymy i mieszamy. Gęstość ciasta regulujemy mąką. Najlepiej jak wszystkie mokre składniki były w temperaturze pokojowej.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Ja korzystałam z silikonowej formy do pieczenia muffinków razem z papilotkami.Do papilotek wkładamy łyżkę
Emcia PichciNastał grudzień, więc już całkiem "legalnie" można zająć się przygotowaniami do świąt, a przynajmniej planowaniem, co i kiedy zamierzamy przyrządzić, żeby okres przedświąteczny nie stał się gonitwą z czasem, a przyjemnymi chwilami, które wprowadzą nas w atmosferę Bożego Narodzenia.Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam(...)deserowa do dekoracjicukier puder i białko do wykonania lukru Wykonanie:- mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz.- schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło
Smakołyki Berenikikońcu urodziny. Koniec kwietnia zmotywował mnie również to pokazania Wam ostatniego wielkanocnego przepisu. Zapodziała się gdzieś ta babeczka między innymi zdjęciami... Szczerze mówiąc, przygotowałam ją już po Świętach, gdy wybierałam się do koleżanki z wizytą. Zaopatrzona byłam w duże, czekoladowe jajka dla jej pociech; pomyślałam też, że miło by było zjeść coś jeszcze w wielkanocnych klimatach do kawki (najlepsza(...)ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni tydzień przed Świętami rozpoczynamy na słodko. Choć tak naprawdę te ciasteczka cynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można(...)wersji fit, ale także te tradycyjne, bo przecież trochę przyjemności w tym czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych
365 dni dookoła kuchni