święta, święta i po świętach! jakże mi przykro! ale trzeba jakoś to przeżyć, jakie plany na sylwestra? nie ma planów! w święta nie liczyłam kalorii, ale jadłam fit, jednak w dość sporej ilości, ale o ćwiczeniach nie zapomniałam! ;) od wczoraj wróciłam do kalorycznej normy. Składniki (6 placuszków(...)mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem oliwą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i ziarenkami wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Wcisnąć w masę gruszki, do samego dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Ostudzić, a następnie(...)intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez(...)żeby po upieczeniu były błyszczące. pierniczki po upieczeniu są miękkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, ale wciąż są miękkie. Autorka pisze, żeby pic je minimum dwa tygodnie przed świętami i przechowywać w szczelnym pojemniku, więc będę przechowywać je do Świąt, choć to nie łatwe, bo pierniki smakują cudownie :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeTradycyjne uszka z grzybami Wyobrażacie sobie święta bez tradycyjnych uszek z grzybami, pierogów, czerwonego barszczu i innych pysznych dań? Ja nie. I choć tegoroczne święta będą
Słodkie okruszkiNa świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka. W tym roku przygotuję dla moich bliskich mazurek znaleziony na kwestii smaku. Jest przepyszny, Łączy w sobie to, co
W mojej kuchniZakręcone ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko
Smakołyki BerenikiŻyczenia 2014Kochani!I nadszedł w końcu ten wyczekiwany czas, poprzedzony długimi godzinami w kuchni, sterczeniem w długich jak pociąg towarowy kolejkach, targaniem ciężkich siatek o równowartej
W kuchni Karmel-itkiSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na Słodkociasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. 2. Nadzienie: Wszystkie składniki na nadzienie przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek nadzienia i zlepiamy brzegi formując pierożki. Następnie nakłuwamy je widelcem. 4. Do pieczenia: Pierożki układamy na blaszce wyłożonej(...)podajemy. Smacznego. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki ciasteczek. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Święta z dbałością
IzabelawkuchniBabeczki na święta to podstawa, a przy ich pieczeniu jest super zabawa. Można wg ulubionego przepisu je przygotować, ale na różne sposoby dekorować. Fajne coś dodać, czy w przepisie zakombinować, a babeczki zmienią się nie do poznania, chociaż była niewielka zmiana. Będą wyglądać oryginalnie, i z pewnością smakować niebanalnie. Moje babeczki niespodziankę w sobie mają(...)ukrywają, słodkim ubitym białkiem oraz cukiereczkami ozdobiłam i w piekarniku dodatkowo podsuszyłam. Babeczki można lukrem, czekoladą poozdabiać, lub same, czy posypane cukrem pudrem zajadać . Składniki na 12 szt.: ciasto: 4 małe jaja, 50 ml mleka 2% tłuszczu, 60 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy 16 g, 50 ml oleju rzepakowego, 150 g mąki tortowej, 50 g drobnych wiórek kokosu
Moniki SmakołykiJeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszeć Po upieczeniu raczej twarde. Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ? Składniki : 1 kg mąki 350 g cukru 3 jajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki(...)łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp. 170 *C Po wystudzeniu polukrować wg własnego uznania. Ozdobione pierniczki mogą zawisnąć na choince. przepis
Proste PotrawySposób przygotowania: 1. Do miseczki włożyć serek homogenizowany. 2. Dodać jajko, cukier, mąkę i proszek. Wymieszać rózgą na jednolitą masę. 3. Rozgrzać na patelni olej. 4. Kłaść po łyżce ciasta i smażyć niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron. 5. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać od razu z kleksem powideł śliwkowych. Smacznego. Placuszki usmażyłam na nowej patelni WOLL DIAMOND(...)przy zamówieniu ALEEX15 i cieszyć się 15% rabatem na cały koszyk. Rabat obowiązuje od dziś do 20.12.2017 r. – warto pomyśleć o sprawieniu sobie lub bliskim wspaniałego prezentu na święta
W mojej kuchnibędzie piekła ciasteczka. Ten rok bardzo szybko zleciał i w tym roku już Miśka dzielnie brała czynny udział w wypiekach. Zdanie "pomogę Ci" słyszę na okrągło. Szczególnie teraz, przed Świętami. Nie spodziewałam się nawet, że tak sprawnie poradzi sobie z pełno wymiarowym wałkiem. A szło Jej to naprawdę dobrze. Przygotowałyśmy dwie partie ciasteczek. Na pierwszy rzut ciasteczka maślane(...)tempie - w mig. Składniki: 200 g masła ok 300 g mąki 100 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: wszystkie składniki dobrze wymieszać i ugnieść ciasto - Thermomix czas min /Interwał zawinąć w folie i odłożyć do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka piec w temp
Gotowanie z pasjąChlebek bakaliowy poznałam podczas żydowskiego święta Tu-Bi-Szwat. To dzień, który oznacza koniec zimy i początek opadów. Tak zwany Nowy Rok Drzew, w Izraelu sadzi się wtedy około miliona drzew. Oprócz sadzenia drzew tradycyjnie częstuje się bakaliami i suszonymi owocami. U nas milion drzew się wycina i w zamian za to powinno się częstować kopem w mniej(...)szlachetną część ciała, ale nie będziemy się na blogu kulinarnym pchać w politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe
ladykitchenwiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo przy moim roztrzepaniu mogłabym o nim po prostu zapomnieć 😁 Barszcz przygotowałam na Wigilijny wieczór, ale teraz także możecie ugotować podobny, ale np na wywarze mięsnym. Składniki: Na barszcz: 1 kg buraków ćwikłowych 50g suszonych(...)borowików) 4 ząbki czosnku 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 por 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sok z ½ cytryny 1½l zakwasu buraczanego Ciasto na uszka: 300g mąki 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła
Kuchnia w czekoladzie