będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. 2. Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym. Jeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty(...)Zajrzyjcie do przepisu. 5. Ryba po grecku - danie, które składa się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz z dodatkiem papryki i ogórków konserwowych. 7. Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej
Ugotowaćmiodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną. Składniki(...)masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około
Zrób to smacznieRogale Świętomarcińskie to tradycyjny wypiek z okazji imienin Św. Marcina oraz Święta Niepodległości. Najlepsze to te kupione w Poznaniu – to tam jest ich ojczyzna i to właśnie tam robi się te najlepsze. Oczywiście początkiem listopada możemy kupić je praktycznie wszędzie (nie wszędzie będą jednak smaczne :)). Ja do tego roku zawsze kupowałam, bo wydawało mi się, że przygotowanie(...)oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam
365 dni dookoła kuchniRogale Świętomarcińskie to tradycyjny wypiek z okazji imienin Św. Marcina oraz Święta Niepodległości. Najlepsze to te kupione w Poznaniu – to tam jest ich ojczyzna i to właśnie tam robi się te najlepsze. Oczywiście początkiem listopada możemy kupić je praktycznie wszędzie (nie wszędzie będą jednak smaczne :)). Ja do tego roku zawsze kupowałam, bo wydawało mi się, że przygotowanie(...)oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam
365 dni dookoła kuchnicoś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To już ostatni wpis przed Świętami, dlatego chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, radosnych i oczywiście smacznych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Składniki: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/2 szklanki(...)kawałkami orzeszków cukier puder Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, masło orzechowe, cynamon, sodę oczyszczoną oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt luźne można dodać odrobinę więcej mąki. 2) Ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki
Fitsweet.mecoś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To już ostatni wpis przed Świętami, dlatego chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, radosnych i oczywiście smacznych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Składniki: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/2 szklanki(...)kawałkami orzeszków cukier puder Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, masło orzechowe, cynamon, sodę oczyszczoną oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt luźne można dodać odrobinę więcej mąki. 2) Ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki
Fitsweet.meblogu mam już sporą kolekcje pierniczków, ale zawsze przed świętami kusi mnie żeby zrobić jeszcze jakieś nowe. Te z melasą i pieprzem są wyjątkowo aromatyczne i nieco pikantne!. Składniki: - 60 dag mąki pszennej - 15 dag masła - 3/4 szklanki melasy - 1/2 szklanka cukru - 1/3 szklanka mleka - 1 jajko - 1 opakowanie przyprawy do pierników - 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczki(...)masło z cukrem i melasą do momentu rozpuszczenia tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 2-3 godziny aby odpoczęło, nie musi być w lodówce. 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierniczki i pieczemy w 170 C. przez ok. 7-10 minut. Gdy wystygną
Apetyczna babeczkacić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne i niezapomniane. Pierniczki Zbliżają się święta, więc czas już piec pierniczki. Pierniczki Składniki na około 40 sztuk: 250g masła 500g miodu 2 paczki przyprawy do piernika 150g cukru 4 jajka 1 kg mąki 1 torebka(...)ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości ½ cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy
Pomysłowa kuchniajakiś czas temu otrzymałam pyszny zestaw herbatek ziołowych POSTI, to właśnie na bazie jednej z nich robiłam miętowo-czekoladowe brownie, dzięki którym wygrałam konkurs, podczas wydarzeń BlogerChefa. Przepis na ciasto możecie znaleźć [ tutaj ]. A relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta z cytryną(...)Miętowy smak. :) Melisa jest znakomita po ciężkim i stresującym dniu w pracy, wycisza i uspokaja. Do tego kocyk i dobra książka i jest doskonale... Mięta znakomicie sprawdziła się podczas Świąt, kiedy co chwilę się je i je... :) Wtedy Mięta dobrze działa na żołądek... Mięta z jabłkiem i cynamonem smakuje świątecznie, więc również idealnie sprawdziła się w świątecznym okresie. Latem
Trufelkowoświętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :) Na 16 małych bułeczek. Składniki : · 500 g mąki pszennej 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml letniego mleka łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę(...)mleka. Odstawić na 15 min. W tym czasie rozpuścić masło, przestudzić Do rozczynu dodać pozostałe mleko i jajko, zagnieść. Dodać sól, powoli wlewać mleko Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce
Proste Potrawyjeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej. A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz(...)trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody
Posadzone i zjedzonejuż wszystko do Świąt przygotowane i zaczynacie słodkie, leniwe świętowanie! Życzę Wam, aby te Święta były pełne radości, ciepła rodzinnego oraz stołów pełnych pysznych potraw. Wesołych Świąt! Składniki: 300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella ), 3 żółtka, 30g świeżych drożdży, 65g cukru, 125ml mleka, 50g masła, 20g wiórków(...)mąki przesiać do miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny
Z miłości do słodkościpewnością po świętach zostało Wam w lodówkach sporo jedzenia. Mam dla was propozycję na wykorzystanie wędlin i sera. Takimi bułeczkami ala pizza z pewnością zaskoczycie domowników i na pewno zjedzą z apetytem. Na Sylwestra też się nadają. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)sera żółtego 3-4 plasterki szynki Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości. Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około
Ala piecze i gotujeSmażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu. Najlepsze do tego są pomarańcze z grubą skórką. Ideałem byłoby gdyby były też z uprawy ekologicznej. Ale i te z supermarketu też(...)200ml. Do jednych wkładam pokrojoną w drobna kostkę, do drugich pokrojoną w paseczki, a jeszcze do innych całe kawałki. W zależności od tego czy potrzebuję dodać ją do ciasta czy też użyć jej do dekoracji otwieram odpowiedni słoiczek. Syrop, którym jest zalana też można wykorzystać np. do aromatyzowania ciasta. W ten sam sposób można przygotować również skórkę cytrynową. Skórki pomarańczowe
Wiem co jemNadszedł grudzień, a to znaczy, że już prawie święta 🎄 Czas więc zastanowić się nad tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Postanowiłam więc przygotować dla Was małą ściągę ze świątecznymi przepisami, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim 😊 COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO(...)kaszą bulgur i warzywami Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Bezglutenowe pierniczki Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Sernik z aronią INNE Zimowy koktajl z cynamonem
Z notatnika dietetykaŚwięta, święta i po świętach Czas wracać na zdrowe tory i pozbyć się nadprogramowych kilogramów, dlatego na śniadanie proponuję przyrządzić pyszny i bardzo pożywny placko-naleśnik z zieleniną i camembertem. Naleśnik ten jest bardzo sycący, smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: – 2 jajka – 50ml kefiru – 30g mąki(...)zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, kurkuma) Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać kefir, mąkę, zieleninę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na suchą, mocno rozgrzaną, nieprzywierającą patelnie, zmniejszyć ognień i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 5 minut na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę naleśnika
Smaki ArmineŚwięta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Najbardziej smakują tradycyjne potrawy, na które czekamy przez cały rok. Do takich typowo świątecznych potraw zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami. Ja jednak dzisiaj proponuję pierogi świąteczne w słodkiej wersji. Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym mogą stanowić świetny deser. Przy okazji(...)znajdziecie mnóstwo inspiracji na świąteczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie pięknie prezentowała się na świątecznych stołach . PIEROGI z MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (24 szt.) pierogi: ciasto: 2 szkl mąki 3/4 szkl gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 300 g masy makowej 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sos: 3 łyżki cukru 1/2 szkl soku pomarańczowego
Bon appetit mon amieDomowe pierniczki (bez leżakowania) Uwielbiamy pierniczki. Moje dzieci zawsze ochoczo pomagają przy ich pieczeniu. Każdy maluch ma swoje ulubione foremki i zaczyna się zabawa… Polecam
Słodkie okruszkiktóre zwiastuje wiosnę i święta. Kruche, pyszne i zarówno dzieci jak i dorośli nie oprą się nim. Nic wielkiego a ile radości przy ich robieniu. Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę każdemu z osobna radości, słońca, pogody ducha, odpoczynku, zdrowi i miłości. Niech ten czas będzie dla was chwilą wytchnienia, i da wam dużo siły. Wesołego Alleluja(...)śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej dekoracją: 2 kiwi 1 puszka mandarynek winogrono zielone jajka kolorowe jajka kolorowe Koszyczki: Składniki ciasta kruchego przekładam do miski, i kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą
wesoła kuchniaLekki, zdrowy, wegański pudding połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPRZEPISY NA WIELKANOC WYTRAWNE BABECZKI Z WIOSENNĄ SAŁATKĄ Święta Wielkanocne co raz bliżej, dlatego też tworzę nowe, pyszne przepisy, które znajdą zastosowanie w każdej kuchni. W trakcie Świąt spotykamy się zawsze w licznym gronie rodzinnym, na stole nie może zabraknąć wiosennej i pysznej sałatki, którą bazę stanowi gotowany na parze brokuł, duża ilość kaparów - które nadają bardzo(...)serwowanie różnych dań, wtedy kiedy, przy stole zasiada dużo osób, są już gotowe porcje, wcześniej przez Nas przygotowane. I właśnie tak powstał pomysł na pyszne wytrawne babeczki na cieście kruchym z lekką, smaczną sałatką wielkanocną. Babeczki znikają w oka mgnieniu, bardzo smakują dzieciom, nie tylko dzięki formie podania, ale również dzięki temu, że dzieciaki lubią jak coś chrupie. A idealnie
SMYKWKUCHNIJuż jutro Tłusty Czwartek. Dlatego dziś zapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego
Słodkie okruszkiPyszne, kruche ciasteczka o smaku cynamonowym. Idealne na jesienne, długie wieczory do herbaty lub kawy. Bardzo proste w przygotowaniu, w zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na
Mango PapajaBezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE SKŁADNIKI: 120 g mąki ryżowej np. Nutrifree 200 g mąki gryczanej np. Nutrifree 100 g mąki kukurydzianej drobnej np. Nutrifree 75 g masła 100 g miodu(...)czas mieszając. Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź. W misce wymieszaj mąki z sodą i dodaj zawartość garnuszka. Wymieszaj. Dodaj jajka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto zawiń w folie spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj nawy sypanym mąką stole na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj pierniczki
Kuchnia bezglutenowawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Bea w kuchni. Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku. Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. (około(...)Masło utrzeć na puch i dokładnie połączyć z cukrem pudrem oraz mlekiem. Wsypać posiekane pistacje, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę - a na końcu mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 20-30 minut. (Przed zawinięciem można posmarować białkiem i obtoczyć w pistacjach.) Po tym czasie
Di gotujeokazji na moim blogu konkurs , w którym do wygrania są 2 egzemplarze książki. Tym razem autorka kusi słodkimi pysznościami. Książka pt. "Pyszne na słodko" to zbiór 88 przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, zapiekanki, desery. Znajdziecie tam również przepisy na słodkie przetwory, szybkie naleśniki i placuszki. W książce nie brakuje klasyków, takich jak brownie, pavlova czy makowiec. Każdy łasuch, zarówno(...)Przepisy napisane są w sposób jasny, przejrzysty, łatwy do zrozumienia. Składniki - niewyszukane, takie, które z łatwością dostaniecie w każdym większym sklepie. W książce znajdziecie przepisy na różne okazje: święta, urodziny, przyjęcie w gronie przyjaciół. Są pączki, są pierniczki... Na końcu książki znajdziecie porady, jakże przydatne podczas pieczenia i gotowania. A tuż za nimi, puste stronice na własne zapiski
kolorowotorcikowoLussekatter to drożdżowe bułeczki pieczone w Szwecji, gdzie obchodzi się święto Świętej Łucji. Dlaczego akurat oczy? Dlatego, że Święta Łucja męczennica wydłubała je sobie a w chwili męczeńskiej śmierci zostały jej one cudownie przywrócone. Ta historia jest bardzo ciekawa, możecie przeczytać ją na blogu Śnieżki- zachęcam. A bułeczki są bardzo puszyste i dzięki dodatkowi szafranu żółciutkie(...)cukru 2 g szafranu rodzynki szczypta soli Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić drożdże a w reszcie masło. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S. W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym rodzynku. Odstawić na kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokaźna. Postaram się to naprawić ;) Teraz czas, który najbardziej lubię - grudniowy, przedświąteczny. Trochę żałuję, że nie jest odrobinę biało, bo kolejny rok z rzędu zapowiada się mało zimowy na święta... A teraz do rzeczy - przepis :) Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady Składniki na 12 sztuk: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody spożywczej 1/2 szklanki kakao(...)szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować wszystkie składniki. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. inspiracja
FitKotJest to podstawowy przepis na kruche ciasteczka Z którego piekę różne ciasteczka Składniki - 400 g masła - 4 żółtka - 1,5 szkl cukru pudru - 4 szklanki
W królestwie smaków Beaty