Uwielbiam Święta, jeżeli mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i nie wymagającym pośpiechu. Odpychają mnie strasznie gigantyczne kolejki w sklepach i ludzie, którzy się przepychają nie zauważając innych. Chcąc uniknąć takiej gonitwy i szukania rano chlebka do święconki postanowiłam sama je upiec(...)Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe chlebki. U mnie wyszło 5 i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić
dom-agi.plwszystkich królują pączki my przedstawiamy, najprostszą chyba z możliwych propozycję na Walentynki. Przecież na to Święto musi pojawić się coś słodkiego, a że to ostatnia środa przed Walentynkami, tym samym u Nas ostatnia okazja w tym tygodniu na słodkość. W tym roku jakoś nie mamy weny twórczej do wymyślnych walentynkowych deserów, w związku z czym proponujemy zwykłe maślane ciasteczka(...)łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKochani! Karmel-itka ujawnia swą artystyczną duszę, natchniona zapachem korzennych przypraw i świątecznych piosenek, śle Wam życzenia prosto z serca: Niech uśmiech nie schodzi z
W kuchni Karmel-itkiBożego Narodzenia obchodzone są nieco inaczej. Czy polska i brytyjska tradycja świąteczna mają wspólne punkty? A jeśli tak, to jakie? Na pierwszy rzut oka w obu krajach Święta obchodzi się zgoła odmiennie. O ile w Polsce w zasadzie najważniejsza jest Wigilia, która jest postna, i w czasie której nie je się żadnego mięsa ani produktów odzwierzęcych(...)powinno się pracować. Jeden z brytyjskich zwyczajów związany z 12 dniami świątecznymi mówi o tym, że jeśli w czasie każdego dnia tych celebracji zje się kawałek specjalnego, mięsnego ciasta zwanego Mince Pie, to szczęście uśmiechnie się do nas w każdym miesiącu kolejnego roku. Mince Pie oczywiście najlepiej smakuje z herbatą. Zwłaszcza tradycyjną Lord Grey - najsłynniejszą angielską mieszanką herbat wzmocnioną aromatyczną
Poezja Smaków - blog kulinarnypoczątku do końca samodzielnie, po za zdjęciem. No cóż rośnie mi konkurencja:) Muffinki są pyszne z dużymi kawałkami czekolady o smaku bananów. Zniknęły bardzo szybko i krótko przed świętami pojawią się znów:) Polecam i zapraszam do przepisu. Składniki 3 dojrzałe banany 225 ml oleju 2 jajka 250 g przesianej mąki 7 łyżek cukru 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)dodać masę bananową i kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej, do 3/4 wysokości nałożyć ciasta. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł Muffinki bananowo-czekoladowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąchwilę przed świętami mam dla Was super wiosenny przepis! Do cake pops miałam już kilka podejść, część z nich mogliście zobaczyć na blogu. I choć dobrze się bawiłam przy ich przygotowaniu, w smaku były ok, to jednak daleko było im do tego idealnego wyglądu podpatrzonego na Pintereście czy Instagramie. Z dzisiejszych jestem dużo bardziej zadowolona i czuję, że polubimy(...)moich popsów wykorzystałam proste babeczki waniliowe . Można upiec je nawet 2 dni wcześniej albo wykorzystać kilka, które zostanie po deserze ;) Z wniosków mogę się z Wami podzielić kilkoma radami: Ciasto na popsy warto zmiksować blenderem, kruszenie w rękach nie daje takich dobrych efektów. Ciasto pokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą
CiastkozercyKarnawał tradycyjnie rozpoczyna się po Nowym Roku od Święta Trzech Króli i kończy się środą popielcową. W tym roku czasu na różnego rodzaju zabawy a tym samym kulinarne wariacje będzie sporo, gdyż karnawał potrwa równe dwa miesiące. Środę popielcową bezpośrednio poprzedza tzw. śledzik, a także tłusty czwartek.Już teraz na blogu pojawiają się nowości pączkowe, a tuż przez(...)jajko 100 g śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia u mnie ok 800 ml smalcu Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Jak już cisto przestaje być mokre, dokładnie wyrabiamy ręcznie. Wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Wycinamy ringiem
Życie zaczyna się w kuchniroku nie będzie babki na święta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie. No dobra,będą małe cudne i pyszne babeczki - do święconki idealne. Uwielbiam je bo są wilgotne i cytrynowe - polecam a z pewnością też je pokochacie jak ja. Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 75 g roztopionego masła 2 jajka skórka(...)przestudzone masło,jogurt,jajka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie rozkłócić. W drugiej miseczce wymieszać cukier,szczyptę soli,sodę oczyszczoną oraz przesianą mąkę - wymieszać dokładnie z mokrymi składnikami. Ciastem napełniać foremki na minibabki - jeśli nie macie takich mogą być na muffinki. Piec ok 20-25 min w 180 st.C.. lekko przestudzić,wyjąć z foremek i położyć górą do dołu
Niespełnione zdolności kulinarnenasze toruńskie :) Lebkuchen są miękkie i aromatyczne. Owszem, po upieczeniu twardnieją, ale po lukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach. Idealne do dekorowania. Przygotujcie je kilka dni przed Świętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka(...)odstawcie, aby lekko przestudzić. Do misy wsypcie pozostałe (suche) składniki, wymieszajcie je dokładnie. Dodajcie przestudzone masło z miodem, łyżką lub mikserem wszystko połączcie. Powstanie lekko "ciągnąca" (w miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej) formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie
OliveandThymesię z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie jak chcę, ale i tak zawsze nam smakują i zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu(...)łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy
Gotowanie...to proste !Pierniczki to jeden z wielu świątecznych przysmaków, które warto przygotować wcześniej, chociaż nie daje to gwarancji, że nie zostaną zjedzone przed świętami :) Z podanych składników wyszło około 45 pierniczków. Na blogu znajdźcie przepis na domową przyprawę do pierników , którą warto przygotować, ponieważ jest świetnym dodatkiem do kawy :) Składniki: 275 g mąki pszennej 50 g cukru pudru(...)kakao i sodę. Do suchych składników dolewam masło i miód, wbijam jajko. Łącze ze sobą składniki za pomocą łyżki. Masę przekładam na stolnicę i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wycinam kształty. Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 8- 10 minut
KukuleczkiŁukasza ..Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie wcześniej przed świętami, aby zamknięte w puszce zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków,.Moje schowane już do puszki...a przed świętami polukruję i jakoś ozdobię.. 80 g masła 80 g cukru pudru 200 g naturalnego miodu (ok. 3/5 szklanki) 3 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao (jeżeli dodajemy) i solą..Do wymieszanej mąki dodać masło z miodem, lekko wymieszać i wbić jajko. Zagniatać za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji.Piekarnik
Moje domowe kucharzeniemieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka chwil, ale smakują naprawdę bardzo dobrze z różnymi dodatkami. Ja podałam je z dżemem wiśniowym(...)sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić
W mojej kuchniwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama. Składniki; 10 dkg świeżych drożdży 1 szklanka cukru 8 żółtek 1,5 szklanki mleka, lekko ciepłego 200g masła 1 kg mąki 1 cukier waniliowy 1 kieliszek rumu duża garść rodzynek szczypta soli Wykonanie; Cukier i żółtka utrzyj(...)zalej je mlekiem z masłem. Dodaj wszystkie składniki i UWAGA – nie mieszaj ich, ale przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób gładkie ciasto i odstaw pod przykrycie na 30 min, żeby urosło. Przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20-30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik
Anioły w kuchniOdzwyczaiłam się od jedzenia pieczywa. Do piekarni wchodzę bardzo rzadko, właściwie od Święta jeśli już mnie zmusi do tego sytuacja. Jeśli jemy pieczywo jest to zazwyczaj domowe, często na zakwasie a czasem z maszyny do chleba z różnymi dodatkami. Bułki piekę zazwyczaj z odpowiednim przeznaczeniem: do hamburgerów lub właśnie ciekawych kanapek. Ten przepis testowałam już kilkakrotnie i zawsze(...)łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka soli 280-300 ml letniej wody Bajgle: Mąkę przesiewamy do misy, następnie dodajemy drożdże cukier i sól i powoli wlewamy letnią wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy, chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie formujemy z ciasta 6 małych kulek, spłaszczamy je i wycinamy (np. kieliszkiem) dziurkę
Mango Papaja