ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:492/679)

Rogale Świętomarcińskie 175

Rogale Świętomarcińskie to tradycyjny wypiek z okazji imienin Św. Marcina oraz Święta Niepodległości. Najlepsze to te kupione w Poznaniu – to tam jest ich ojczyzna i to właśnie tam robi się te najlepsze. Oczywiście początkiem listopada możemy kupić je praktycznie wszędzie (nie wszędzie będą jednak smaczne :)). Ja do tego roku zawsze kupowałam, bo wydawało mi się, że przygotowanie(...)oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam

365 dni dookoła kuchni
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym ★ 150

coś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To już ostatni wpis przed Świętami, dlatego chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, radosnych i oczywiście smacznych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Składniki: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/2 szklanki(...)kawałkami orzeszków cukier puder Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, masło orzechowe, cynamon, sodę oczyszczoną oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt luźne można dodać odrobinę więcej mąki. 2) Ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki

Fitsweet.me
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym ★ 152

coś dla wielbicieli masła orzechowego i świątecznego desingu Nieziemsko kruche, bardzo orzechowe, bezlitośnie wciągające ciasteczka z gwiazdką. Koniecznie spróbujcie. Pozostałe świąteczne inspiracje znajdziecie TUTAJ To już ostatni wpis przed Świętami, dlatego chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych, radosnych i oczywiście smacznych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Składniki: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/2 szklanki(...)kawałkami orzeszków cukier puder Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, masło orzechowe, cynamon, sodę oczyszczoną oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. Jeżeli ciasto wyszło zbyt luźne można dodać odrobinę więcej mąki. 2) Ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki

Fitsweet.me
Pierniki z melasą i pieprzem 151

blogu mam już sporą kolekcje pierniczków, ale zawsze przed świętami kusi mnie żeby zrobić jeszcze jakieś nowe. Te z melasą i pieprzem są wyjątkowo aromatyczne i nieco pikantne!. Składniki: - 60 dag mąki pszennej - 15 dag masła - 3/4 szklanki melasy - 1/2 szklanka cukru - 1/3 szklanka mleka - 1 jajko - 1 opakowanie przyprawy do pierników - 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczki(...)masło z cukrem i melasą do momentu rozpuszczenia tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.  2. W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 2-3 godziny aby odpoczęło, nie musi być w lodówce.  3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierniczki i pieczemy w 170 C. przez ok. 7-10 minut. Gdy wystygną

Apetyczna babeczka
Pierniczki 116

cić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne i niezapomniane. Pierniczki Zbliżają się święta, więc czas już piec pierniczki. Pierniczki Składniki na około 40 sztuk: 250g masła 500g miodu 2 paczki przyprawy do piernika 150g cukru 4 jajka 1 kg mąki 1 torebka(...)ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości ½ cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy

Pomysłowa kuchnia
Herbatki ziołowe POSTI 154

jakiś czas temu otrzymałam pyszny zestaw herbatek ziołowych POSTI, to właśnie na bazie jednej z nich robiłam miętowo-czekoladowe brownie, dzięki którym wygrałam konkurs, podczas wydarzeń BlogerChefa. Przepis na ciasto możecie znaleźć [ tutaj ]. A relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę duży: Mięta, Mięta z cytryną(...)Miętowy smak. :) Melisa jest znakomita po ciężkim i stresującym dniu w pracy, wycisza i uspokaja. Do tego kocyk i dobra książka i jest doskonale... Mięta znakomicie sprawdziła się podczas Świąt, kiedy co chwilę się je i je... :) Wtedy Mięta dobrze działa na żołądek... Mięta z jabłkiem i cynamonem smakuje świątecznie, więc również idealnie sprawdziła się w świątecznym okresie. Latem

Trufelkowo
Maślane bułeczki 144

świętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki.  Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :) Na 16 małych bułeczek. Składniki : ·     500 g mąki pszennej  75 g masła 25 g świeżych drożdży  1 jajko 250 ml letniego mleka  łyżka cukru 1 łyżeczka soli    Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę(...)mleka. Odstawić na 15 min. W tym czasie rozpuścić masło, przestudzić Do rozczynu dodać pozostałe mleko i jajko, zagnieść. Dodać sól, powoli wlewać mleko Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce

Proste Potrawy
Pierogi z kapustą i grzybami 146

jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej. A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz(...)trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody

Posadzone i zjedzone
Drożdżowa babka parzona i życzenia wielkanocne 155

już wszystko do Świąt przygotowane i zaczynacie słodkie, leniwe świętowanie! Życzę Wam, aby te Święta były pełne radości, ciepła rodzinnego oraz stołów pełnych pysznych potraw. Wesołych Świąt!    Składniki:    300g mąki pszennej tortowej (użyłam Lubella ),  3 żółtka,  30g świeżych drożdży, 65g cukru,  125ml mleka,  50g masła,  20g wiórków(...)mąki przesiać do miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny

Z miłości do słodkości
Bułeczki skręcane ala pizza 408

pewnością po świętach zostało Wam w lodówkach sporo jedzenia. Mam dla was propozycję na wykorzystanie wędlin i sera. Takimi bułeczkami ala pizza z pewnością zaskoczycie domowników i na pewno zjedzą z apetytem. Na Sylwestra też się nadają.   Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)sera żółtego  3-4 plasterki szynki Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości. Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około

Ala piecze i gotuje
Skórka pomarańczowa 130

Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu. Najlepsze do tego są pomarańcze z grubą skórką. Ideałem byłoby gdyby były też z uprawy ekologicznej. Ale i te z supermarketu też(...)200ml. Do jednych wkładam pokrojoną w drobna kostkę, do drugich pokrojoną w paseczki, a jeszcze do innych całe kawałki. W zależności od tego czy potrzebuję dodać ją do ciasta czy też użyć jej do dekoracji otwieram odpowiedni słoiczek. Syrop, którym jest zalana też można wykorzystać np. do aromatyzowania ciasta. W ten sam sposób można przygotować również skórkę cytrynową. Skórki pomarańczowe

Wiem co jem
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 191

Zawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru(...)zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie

Czerwień i błękit
Przepisy na Boże Narodzenie 112

Nadszedł grudzień, a to znaczy, że już prawie święta 🎄 Czas więc zastanowić się nad tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Postanowiłam więc przygotować dla Was małą ściągę ze świątecznymi przepisami, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim 😊   COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO(...)kaszą bulgur i warzywami  Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką   Bezglutenowe pierniczki Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Sernik z aronią INNE Zimowy koktajl z cynamonem

Z notatnika dietetyka
Naleśnik/placek kukurydziany z camembertem 140

Święta, święta i po świętach Czas wracać na zdrowe tory i pozbyć się nadprogramowych kilogramów, dlatego na śniadanie proponuję przyrządzić pyszny i bardzo pożywny placko-naleśnik z zieleniną i camembertem. Naleśnik ten jest bardzo sycący, smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: – 2 jajka – 50ml kefiru – 30g mąki(...)zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, kurkuma) Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać kefir, mąkę, zieleninę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na suchą, mocno rozgrzaną, nieprzywierającą patelnie, zmniejszyć ognień i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 5 minut na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę naleśnika

Smaki Armine
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 119

Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Najbardziej smakują tradycyjne potrawy, na które czekamy przez cały rok. Do takich typowo świątecznych potraw zaliczamy pierogi z kapustą i grzybami. Ja jednak dzisiaj proponuję pierogi świąteczne w słodkiej wersji. Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym mogą stanowić świetny deser.  Przy okazji(...)znajdziecie mnóstwo inspiracji na świąteczne dania oraz propozycje wyjątkowej zastawy stołowej, która będzie pięknie prezentowała się na świątecznych stołach . PIEROGI z MAKIEM i SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (24 szt.) pierogi: ciasto: 2 szkl mąki 3/4 szkl gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 300 g masy makowej 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej sos: 3 łyżki cukru 1/2 szkl soku pomarańczowego

Bon appetit mon amie