Świąt wielkanocnych bez babki- u mnie nie ma Świąt bez babko majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary) Składniki: 90 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary), 1 łyżeczka proszku(...)cukier i pojedynczo żółtka. Stopniowo dodajemy majonez i ubijamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Do zdjęć użyłam Porcelanę Bogucice- Twist
Aga w kuchniWitajcie :) mamy okres przedświąteczny i większość z Was ma dużo zajęć ale kawkę lubicie i pewnie ciasteczka też :) Dzisiaj mam dla Was propozycję błyskawicznych biszkoptowo-makowych
Sama słodycz i szczypta chilipierników ani piec, ani jeść, bo wychodziły mi suche i zapychające. Ten jest wilgotny i miękki, pachnący orzeszkami i skórką pomarańczową. Piekę go tylko na święta, bo wtedy smakuje najlepiej. Składniki: • 3 jajka • 1 szklanka cukru • 1 szklanka jogurtu • 250 g powideł śliwkowych • 125 g masła • 400 g mąki pszennej • 1 płaska łyżka sody(...)powidła i rozpuszczone masło. • Połączyć składniki suche i mokre razem. • Dodać ubite białka na sztywną pianę, zmielone orzechy, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. • Ciasto wlać do dwóch średnich keksówek. • Piec w temp 180 st.C przez 40 minut. • Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę, nie doprowadając do zagotowania. • Wystudzony
To co kocham30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać boki, tak by można z nich uformować brzegi. Zwijamy ze sobą dwa ruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy KREM: 150g daktyli ok. 1/2 szklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego(...)cukier, dokładnie mieszając. Na wystudzony spód nakładamy krem kakaowy. Następnie robimy na nim "bohomazy" z kremu orzechowego oraz polewamy polewą. Można posypać kawałkami gorzkiej czekolady. WESOŁYCH ŚWIĄT
More food, love and dreamsWitajcie :) Nie długo święta więc kolejna propozycja pysznych babeczek z makiem i Wiśnią w czekoladzie od Eterno . Do upieczenia babeczek użyłam papilotek od PapilArt . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 200 g mąki tortowej 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g masła 1 kopiasta łyżka maku(...)wykałaczki fioletowego barwnika Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę z proszkiem i mak. Delikatnie wymieszać. Do papilotek nakładać ciasto do 3/4 wysokość a następnie po jednej wiśni w czekoladzie. Piec w temperaturze 180 stopni około 17/18 minut do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny dodać barwnik
Sama słodycz i szczypta chiliJuż kilka dni po świętach i może przepis powinien pojawić się przed świętami, ale jakoś nie było na to czasu. Dodaję teraz, po świętach też je warto zrobić ! :) Składniki : 250 g mąki pszennej 75 g masła 1/3 szkl cukru 1 żółtko 3 łyżki płynnego miodu 1 opak przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu(...)wody. Do garnuszka z rozpuszczonymi składnikami wlewamy sodę i mieszamy. Dodajemy żółtko i ponownie dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu całość ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy je rękami do czasu uzyskania jednolitego ciasta (w razie potrzeby możemy delikatnie podsypać mąką lub jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę śmietany). Wyrobione ciasto
charlotte gotujeczekoladową polewą. Pachnie nieziemsko. Ma wspaniały korzenno - pomarańczowy smak. Bardzo polecam! :) Kochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :) Do zobaczenia tuż po świętach! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 duże marchewki 200 g cukru 250 ml oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao(...)małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić i udekorować polewą. Smacznego :) Polewa czekoladowa - połamaną czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki
Domowa cukiernia Ewyłask od Zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa A także zdrowych i spokojnych świąt W gronie rodziny oraz przyjaciół WESOŁEGO ALLELUJA! I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko(...)odstawiam by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewam, wsypuję pozostały cukier i cukier waniliowy, wlewam zaczyn i wszystko mieszam. Dodaję rozmącone jajko. Masło rozpuszczam na patelni, studzę i dodaję do ciasta. Wszystko razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte
Ciasteczkowy PotwórUwielbiam Święta, jeżeli mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i nie wymagającym pośpiechu. Odpychają mnie strasznie gigantyczne kolejki w sklepach i ludzie, którzy się przepychają nie zauważając innych. Chcąc uniknąć takiej gonitwy i szukania rano chlebka do święconki postanowiłam sama je upiec(...)Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe chlebki. U mnie wyszło 5 i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić
dom-agi.plwszystkich królują pączki my przedstawiamy, najprostszą chyba z możliwych propozycję na Walentynki. Przecież na to Święto musi pojawić się coś słodkiego, a że to ostatnia środa przed Walentynkami, tym samym u Nas ostatnia okazja w tym tygodniu na słodkość. W tym roku jakoś nie mamy weny twórczej do wymyślnych walentynkowych deserów, w związku z czym proponujemy zwykłe maślane ciasteczka(...)łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKochani! Karmel-itka ujawnia swą artystyczną duszę, natchniona zapachem korzennych przypraw i świątecznych piosenek, śle Wam życzenia prosto z serca: Niech uśmiech nie schodzi z
W kuchni Karmel-itkiBożego Narodzenia obchodzone są nieco inaczej. Czy polska i brytyjska tradycja świąteczna mają wspólne punkty? A jeśli tak, to jakie? Na pierwszy rzut oka w obu krajach Święta obchodzi się zgoła odmiennie. O ile w Polsce w zasadzie najważniejsza jest Wigilia, która jest postna, i w czasie której nie je się żadnego mięsa ani produktów odzwierzęcych(...)powinno się pracować. Jeden z brytyjskich zwyczajów związany z 12 dniami świątecznymi mówi o tym, że jeśli w czasie każdego dnia tych celebracji zje się kawałek specjalnego, mięsnego ciasta zwanego Mince Pie, to szczęście uśmiechnie się do nas w każdym miesiącu kolejnego roku. Mince Pie oczywiście najlepiej smakuje z herbatą. Zwłaszcza tradycyjną Lord Grey - najsłynniejszą angielską mieszanką herbat wzmocnioną aromatyczną
Poezja Smaków - blog kulinarnypoczątku do końca samodzielnie, po za zdjęciem. No cóż rośnie mi konkurencja:) Muffinki są pyszne z dużymi kawałkami czekolady o smaku bananów. Zniknęły bardzo szybko i krótko przed świętami pojawią się znów:) Polecam i zapraszam do przepisu. Składniki 3 dojrzałe banany 225 ml oleju 2 jajka 250 g przesianej mąki 7 łyżek cukru 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)dodać masę bananową i kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej, do 3/4 wysokości nałożyć ciasta. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł Muffinki bananowo-czekoladowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąchwilę przed świętami mam dla Was super wiosenny przepis! Do cake pops miałam już kilka podejść, część z nich mogliście zobaczyć na blogu. I choć dobrze się bawiłam przy ich przygotowaniu, w smaku były ok, to jednak daleko było im do tego idealnego wyglądu podpatrzonego na Pintereście czy Instagramie. Z dzisiejszych jestem dużo bardziej zadowolona i czuję, że polubimy(...)moich popsów wykorzystałam proste babeczki waniliowe . Można upiec je nawet 2 dni wcześniej albo wykorzystać kilka, które zostanie po deserze ;) Z wniosków mogę się z Wami podzielić kilkoma radami: Ciasto na popsy warto zmiksować blenderem, kruszenie w rękach nie daje takich dobrych efektów. Ciasto pokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą
CiastkozercyKarnawał tradycyjnie rozpoczyna się po Nowym Roku od Święta Trzech Króli i kończy się środą popielcową. W tym roku czasu na różnego rodzaju zabawy a tym samym kulinarne wariacje będzie sporo, gdyż karnawał potrwa równe dwa miesiące. Środę popielcową bezpośrednio poprzedza tzw. śledzik, a także tłusty czwartek.Już teraz na blogu pojawiają się nowości pączkowe, a tuż przez(...)jajko 100 g śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia u mnie ok 800 ml smalcu Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Jak już cisto przestaje być mokre, dokładnie wyrabiamy ręcznie. Wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Wycinamy ringiem
Życie zaczyna się w kuchni