Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w
Mania WypiekaniaPrzed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już jak smakował. W tym roku zrobiłam mazurka z żelką ajerkoniakową, również od Doroty , który na pewno zapadnie długo w mojej pamięci. Jest świetny(...)cierpliwości, żeby układać na masie wzorki z posiekanych orzeszków czy rodzynek trzymanych w szczypczykach. Jestem na tyle kiepska w dbaniu o estetykę wypieków, że wysmarowałam w jednym miejscu bok ciasta dżemem porzeczkowym. Żeby było zabawniej, właśnie ten fragment ciasta został użyty do zdjęć. Zauważyłam to oczywiście dopiero na komputerze. Zrobię powtórkę za kilka lat, obiecuję, że do trzeciego mazurka przyłożę
wcinaj tospecjalną dedykacją dla mojej siostry, która mnie wspiera w tym, co robię. Nie miałam okazji go spróbować, ale doszły mnie słuchy, że dobry. Upiekłam go na Wielkanoc, a po świętach powstała też wersja żytnia tego chleba, który też został szybko zjedzony. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać przepis i polecić wypróbować. Na dwie nieduże blaszki chleba pszennego(...)minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut - radzę użyć miksera ( końcówki spiralne lub hak do wyrabiania ciasta ), bo przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie na 40 minut - po 20 minutach chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam. Po tym czasie ciasto przełożyłam
apetytnapieczenieWiosna dotarła! W szczególności dotarła do Lawendowej Kuchni... dlatego ostatnio przeniosłam się z Rafkiem na działkę i na grządki. Trzeba dużo pysznego jedzonka przynosić z
Lawendowe NieboSkładniki: 1 szkl miodu 2 szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika
Luźna KuchniaProponuję dziś przepis na przepyszne domowe lody miętowe bez maszyny do lodów , wystarczy tylko mikser, dobre składniki i cierpliwość . Te dobre składniki to przede wszystkim mleko
Kawa z mlekiemCoraz bliżej święta. Najwyższy czas zająć się świątecznymi wypiekami. Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny gruszkowo jabłkowo. Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Do tego cynamonowy krem, który idealnie do nich pasuje. Składniki na 15 muffinek 1 jabłko 1 gruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko(...)kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą. Dodajemy miękkie masło, jajko i maślankę. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy
noteskulinarnyfigastolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi(...)Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koper i orzechy. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aby sos nabrał aromatu. 6. Gotowe pierogi podawać polane masełkiem koperkowo-orzechowym. Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów. Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej(...)jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki
Izabelawkuchnizeszłym bowiem, choć bardzo się starałam, nic z tego nie wyszło. Bo poza pracą i dojazdami do rzeczonej, chciałabym jeszcze z Mężem pobyć, z psami na spacer wyjść, ciasto upiec i książkę poczytać. Tak; nie albo , ale i . Bo dlaczego ciągle muszę wybierać...? Po całym tygodniu i nocach krótszych niż pięć godzin stwierdziłam, że to jednak był głupi pomysł(...)teraz już tylko czekam na weekend. I będę spać i błogo leniuchować. A makaroniki? Myślicie, że poprzekładają się same...? W mojej ulubionej misce miałam kilogram mandarynek. Ale po Świętach jakoś straciłam na nie apetyt; już nie mają w sobie tej magii. Stwierdziłam więc, że zrobię konfiturę, taką jak Natasza . Po obraniu dwóch mandarynek z białych błonek stwierdziłam jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również na zwykły, codzienny obiad, nie tylko w święta ;) Poza tym to bardzo fajna opcja na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Czas przygotowania: około 15 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 700g ugotowanych(...)ziemniaki były wystarczająco słone to można sól pominąć), mleko i masło, a całość zagniatamy na puree. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. W formie do muffinek umieszczamy papilotki i nakładamy ciasto, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z kleksem jogurtu naturalnego i zielonym dodatkiem. Smacznego
Kolizje SmakówJest piękne! A kiedy ułoży się pod nim stos prezentów, nikt mu się nie oprze... W dniu dzisiejszym, czyli trzynastego grudnia, skandynawska tradycja nakazuje przygotowanie szafranowych bułeczek na cześć świętej Łucji. Zazwyczaj zawija się je na kształt litery S , na jej końcach wciskając rodzynki. Ja tymczasem w magazynie Hjemmets bedste mad , nr 12/2016, znalazłam ich nieco inną wersję. Zwinięte(...)ciepłe zjadłam trzy (na swoje usprawiedliwienie powiem, że wychodzą naprawdę nieduże), a C... Cóż, nie będę nawet pisać. Są pyszne! Supełki św. Łucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałej kuchni! Faktycznie, poczułam Wielkanoc. I nie wiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram(...)kilka chwil by było letnie. Ściągam z ognia i rozpuszczam w mleku drożdże. W dużej misce mieszam przesianą mąkę, cukier, sól i podgrzane mleko z pozostałymi składnikami. Dokładni wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Świeże zioła siekam bardzo drobno. Kiedy ciasto wyrośnie dodaję siemię lniane, kminek, suszone i świeże zioła. Dokładnie mieszam i umieszczam ciasto
Mango PapajaJuż po świętach więc pora wrócić do codziennych wypieków :) z podanej porcji wychodzi 15 średnich bułeczek , mają pyszną chrupiącą skórkę a w środku są pulchne i pachnące czarnuszką . Składniki na 15 sztuk : - 500 g mąki typ 750 - 30 g świeżych drożdży - 3 duże łyżki oliwy - 10 g soli ( duża płaska łyżka) - 1 jajko - 2 duże łyżki czarnuszki - szczypta chili(...)kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać składniki ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę ,wyrośnięty rozczyn i resztę składników wrzucić do miski i wyrobić ciasto ,ręcznie lub mikserem -hakiem do ciast drożdżowych ok 8 minut, wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ,uformować wałek ,spłaszczyć
Wypieki ReneNiewiele już czasu pozostało do Świąt, a jeszcze tyle różnych rzeczy do zrobienia;)Na szczęście moje pierniczki zostały upieczone na początku grudnia i pięknie przystrojone. Ubranie choinki pozostało już tylko kwestią kilku chwil...aż wszystkie upieczone cudeńka zostaną powieszone ;)Powstały specjalne pierniczki dla mojego Synka i Męża ;) Znikające najszybciej serduszka.Przepis na pyszne pierniczki zamieszczam, ale ozdobić je trzeba(...)sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty, w zależności od tego co chcemy mieć na choince;) Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Można je pięknie ubrać lukrem, czekoladą
Lawendowe Niebo