wsypać mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm . 2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia(...)użytkowaniu, zmywaniu. Dlatego też doskonale sprawdza się zarówno w gastronomii, jak i naszych domach. Sprawdź na https://ambition.pl/kolekcja/kolekcja-kubiko Marka Ambition , która dba o to, aby Wasze Święta były wyjątkowe
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową. Masę robiłam po raz pierwszy, więc nie będę się za wiele wymądrzać na jej temat. Natomiast jeśli Wy, macie dla mnie jakieś porady i sugestie, to piszcie w komentarzach. Chętnie(...)tabliczki czekolady gorzkiej 1,5 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut. Zostawić do wystudzenia. Przygotować masę marcepanową. Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder
Agusiowe smakołykiTort dla koleżanki z pracy, na okrągłe urodziny. Koleżanka chciała skromny, bo i czasu brak i przed samymi świętami. Ustaliłyśmy tylko smaki tortu, a resztę pozostawiła mnie. To był idealny moment, aby zrobić jej niespodziankowy prezent i zmierzyć się z masą cukrową. Tak o to powstał tort ze szpilką. Buta robiłam z tygodniowym wyprzedzeniem - etapami(...)sztuki, ale dziś oddając tort w ręce jubilatki czułam się szczęśliwa... Bardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkuchni. MG zmienil swoją aktywność sportową z kibicowania przed TV na maszerowanie z kijami. Zapowiedział też zredukowanie cukru i słodyczy wszelakich do minimum. Dodatkowo postanowiliśmy wędliny jeść tylko od święta i takiem tam jeszcze .... Mamusia też po ostatnim pobycie w szpitalu ma dość restrykcyjną dietę. Tak więc generalnie nasz codzienny jadłospis wyglada trochę inaczej niż zwykle. Jedzenie duszone(...)szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone
Gotuj Sam!gorąco, nie tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku(...)przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej
Smaczne ZdroweŚwięto Trzech Króli rozpoczyna czas karnawału. Jako małe dziecko chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym(...)gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć
To co kochamsłowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części już zapełnione). I choć widok za oknem nijak Świąt na myśl nie przywodzi, ja zamiast herbaty piję kakao i uśmiecham się do siebie. To już czas! W niedzielę pojechaliśmy też z wizytą do rodziców C. Zebrało się(...)zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZmarłych. Wiem, że u nas jest to spłycone i ogranicza się do przebieranek i straszenia, niemniej Święto ma swoje korzenie (podobno) w celtyckich wierzeniach. Jest więc starsze od naszego Święta Zmarłych obchodzonego pierwszego listopada! I choćby dlatego uważam, że nie należy na nie fukać i się obrażać, bo to tradycja jak każda inna. Nie nasza, ale cudza(...)jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi.Zdjęcie tego ciasta zobaczyłam w internecie już dość dawno, później trafiłam na blog Yum and yummer. Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi, powzdychałam więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów
Domowe ciastaPierwszy post w nowym roku będzie powrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie
Smakołyki Berenikiprzede wszystkim troskę o figurę, staram się, aby nie była ona zbyt częstym gościem w moim menu. Jednak święto to święto, jakoś uczcić by je wypadało Akurat w dniu święta czekolady przechodziłam koło Kuchni Świata i tam dostrzegłam ciastka, których bardzo dawno nie jadłam, a które uwielbiam. Mowa o shortbread. Niezwykle maślane (mega kaloryczne) i słodkie). Te oryginalne(...)wanilii Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy lekko miękkie masło oraz ekstrakt z wanilii, wyrabiaj. Można także umieścić składniki w malakserze i zmiksować je razem. Gdy ciasto jest już zwarte, rozwałkowujemy je niezbyt cienko, tak na ok. 2 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciastka. Można też pokroić w kwadraty. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
365 dni dookoła kuchniBłyskawiczne babeczki z owocami do przygotowania na święta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki(...)olej. Małe owoce zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem, następnie włożyć do środka kilka owoców. Silikonowych foremek nie trzeba wcześniej natłuszczać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 20-25 minut
Ze smakiem i z pasjąŚwięta bez babki? Nie, to niemożliwe. W tym roku u mnie będzie babka marcepanowa. Jest wilgotna i pachnąca marcepanem. Dodałam również lekko zmiksowane płatki migdałów, które lekko chrupią i dodatkowo wzbogacają smak . Polałam lukrem migdałowym ale można też oprószyć cukrem pudrem. Składniki: 250 g masła 140 g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3-4 krople olejku migdałowego(...)marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić około 15 minut w formie
Ala piecze i gotujeZazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga(...)masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie
FitKotBananowe pierniczki – szybkie pierniczki bez jajek Szukacie przepisu na szybkie pierniczki ? Dobrze trafiliście Dziś mam dla Was przepis na pyszne bananowe pierniczki. Te szybkie pierniczki
Słodkie okruszkiSzybka babka z żurawiną w sam raz na święta lub wizytę gości. Babka jest delikatna i lekko wilgotna, a jej słodycz lekko przełamana kwaśną żurawiną. Idealna
tyfranboxketo deser odznacza się wyjatkowo niską zawartością węglowodanów- jedynie 2,3 g węglowodanów netto na sztuce! Kokosowy zawrót głowy Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki , oleju i mleka kokosowego trafiły także wiórki kokosowe. Polewa zaś to mus kokosowy z nierafinowanym olejem kokosowym i sproszkowanymi jagodami . Także jeśli wydawało(...)bardzo udanych. Zachęciły mnie one do dalszych pączkowych akcji kulinarnych. Spodziewajcie sie więc już niedługo następnych przepisów na donuty. Jest to bowiem świetny keto deser nie tylko od święta. A w głowie już mam pełno pomysłów na różne nowe smaki, więc na pewno nie dam Wam- ani sobie- czekać okrągłego roku na nowy donutowy przepis! 🙂 Kokosowe donuty Kokosowe
Modern Cave GirlPrzepis pochodzi z „Kuchnia polska” z 1968 roku. W swojej wersji użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ale nie użyłam tłuszczu. Zwykle do pierników używam miodu
KucharzycaŚwiąteczne trufle z miętowym nadzieniem Miętowe słodycze zdecydowanie kojarzą mi się z atmosferą świąt. Przedstawiam Wam przepis na domowe trufle z nadzieniem o smaku miętowym, które są bardzo proste w przygotowaniu i będą hitem wśród Waszych najbliższych. 1/4 cup Ulubionego masła orzechowego (może też być pasta kokosowa, u mnie masło z nerkowców) 1/4 cup Oleju kokosowego (plus 1/2 łyżki(...)uznałem, że jest ich tak minimalna ilość, że nikomu nie powinny zaszkodzić, możesz użyć innych cukierków słodzonych np. ksylitolem) układamy pomiędzy papierem do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta. W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1/2 łyżki oleju kokosowego. Ściągamy z ognia, obtaczamy nasze nadzienie i układamy na talerzu lub blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy proszkiem z karmelków. Wstawiamy
Oslov.Świąt Wielkanocnych bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka(...)wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.W każde wgłębienie dna formy włożyć cały migdał.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200 º C ok.45 minut lub do suchego patyczka.Upieczoną babkę wyjąć,polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Anielskie wypiekiChwilowo pieśni typu "Wśród nocnej ciszy" zamieniłam na "Jadą, jadą misie" :D Młoda lubi muzykę. Oczywiście ma to po mamusi :D Na parę dni przed świętami mam dla Was jeszcze jeden przepis na pierniczki. Jeśli upieczecie je jutro lub pojutrze to zdążą jeszcze zmięknąć do Wigilii. Na przepis natknęłam się u Iwonki ( klik ). A ponieważ zalegała mi w lodówce(...)ognia. Po przestudzeniu dolewamy śmietanę kremówkę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano - miodową i zagniatamy elastyczne i błyszczące ciasto. Wałkujemy je na grubość od 0,5 - 1 cm i wykrawamy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dowolnie
My simple kitchenPascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną(...)masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i
SzczyptaSmaQubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej(...)wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków
Kuchnia domowa Ani