Wigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie the best of the best. ;) Idzie jesień (chociaż mega powoli), więc kruche ciastka do herbaty jak znalazł. A kto chce może się też wpisać w trend myślenia o Świętach Bożego Narodzenia kilka miesięcy wcześniej, bo to przecież taka współczesna moda ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)Żółtka lekko ubijamy, łączymy z cukrami i mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy rękoma. Mąkę dosypujemy porcjami, nie całą od razu, żeby móc kontrolować zwartość ciasta. Powinno nie lepić się do rąk. Zagniatać powinniśmy szybko, bo kruche ciasto i zawarte w nim masło, nie lubią ciepła ludzkich dłoni. Jeżeli będzie za mało zwarte - dodajemy więcej mąki
Życie zamknięte w smakumusiałam go zrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno zrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy(...)dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko
w mojej kuchnizapalony wosk to Red Velvet. Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku. Home Sweet(...)mocny. Za bardzo intensywny i duszący. Choć po dłuższym paleniu przyjemny. Imprezowo mi się nie kojarzy. Christmas Rose Czyli świąteczna róża? Jedynie gwiazda betlejemska kojarzy mi się ze świętami. Zapach delikatnej róży. Według producenta to wspomnienia rozkwitają przy oryginalnym zapachu delikatnych płatków róż połączonych z nutą sosny. I tak mi się ten zapach kojarzy ze śniegiem , mydłem i zieloną
Magiczne Życie MartyGrudzień to dla mnie najbardziej wyczekiwany miesiąc w roku. Przygotowywanie i oczekiwanie Świąt to magiczny, bardzo miły czas, który dzieląc z bliskimi tworzymy niezapomniane wspomnienia, do których z będziemy wracać z nostalgią i ciepłem w serduszku. W takim klimacie powstały te ciasteczka. Kruche, wyśmienite, przełożone marcepanem, bajecznie udekorowane przez najbliższych, zafundowały nam garść świetnej zabawy. Z trudem udało(...)Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i przesiewamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny, masło i rozcierając palcami tworzymy kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto i wałkujemy na grubość około 2-3 mm, wycinamy ciasteczka. Wycinając pamiętajmy
Rozpustne gotowaniePyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki: Babka: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej 1 kostka (250 g) masła 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 2 łyżki(...)jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem
Fitsweet.meTradycyjny makowiec japoński robi się z kaszą manną i makiem czarnym, a że kaszy mannej nie mogę, a biały mak został mi po świętym Marcinie, to wykombinowałam taki oto bezglutenowy :) SKŁADNIKI: - 250 g maku białego - 160 g cukru - 6 łyżek komosy ryżowej białej - 300 g jabłek - 125 g masła - 1,5 łyżeczek proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone(...)dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około godzinę (termoobieg), możesz zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia
Kuchnia bezglutenowa Lolizrobiłam ją jako przystawkę na imieniny-ale ,że jest z łososiem to idealnie sprawdzi się również na zbliżającej się wigilii przepis zaczerpnęłam ze strony 100 pomysłów na święta,bardzo mi się kiedyś spodobał zapisałam go i tylko czekałam na jakąś okazję,żeby ją zrobić-pięknie prezentuje się na stole i jest naprawdę pyszna Składniki: 200g łososia wędzonego(...)masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto szpinakowe odstawić do ostygnięcia. Serek, jogurt, koperek i skórkę z cytryny razem wymieszać doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny
Swojskie jedzonkobazie ukochanego przez wielu kremu czekoladowego Nutella oraz orzechów laskowych. Babeczka prosta w przygotowaniu, puszysta, rozpływająca się w ustach i wręcz nieziemska w smaku. Wypiek idealny zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Składniki: 150 g Nutelli 100 g mielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki(...)stopniowo dodajemy Nutellę ciągle miksując. Dodajemy żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem, kakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy
Słodka Stronaokoło godzinę, do podwojenia objętości. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem(...)function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('72c6d90060bee805f512b56213b4e348').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: dania mięsne na imprezę Danie z pieczarek dania na święta bożego narodzenia sniadania The post Drożdżówki z jabłkami appeared first
dom-agi.plZapach cynamonu , to zapach, który najczęściej kojarzy nam się ze Świętami i szarlotką Babci. Przez jednych uwielbiany, przez innych wręcz przeciwnie. Ja z przyjemnością zajadam cynamonowe wypieki ( a jakich ja nie zajadam z przyjemnością?! ;) ), co mówiłam np. przy okazji Cinnamon Rolls. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne cynamonowe pancakes / racuchy, które są świetnym pomysłem zarówno na późne, leniwe(...)mlekiem/napojem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, jajkami i olejem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy porcję zwykłego ciasta, a po chwili robimy wzorek z ciasta cynamonowego. ( wok granitowy Ballarini sprawdził się znakomicie! ) Smażymy ok. minutkę, przewracamy i smażymy jeszcze chwilkę ( tak z całym ciastem ). Podajemy z odrobiną cukru pudru
Ostra na Słodkozeszłym roku na święta przygotowałam pyszną babkę z makiem. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Niestety przepis wycięty z gazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru(...)cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem. Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję
Miksturownikglutenu, laktozy i miodu. Ciasteczka idealnie zastępują tradycyjne pierniki – pięknie pachną i w smaku przypominają te tradycyjne. Możesz je również dowolnie dekorować. Co więcej, ciasteczka możesz przygotować przed świętami i trzymać je w metalowej puszce – zachowają swoją chrupkość Ja ze względu na swoją dietę użyłam cukru jako słodziwa. Jeśli chcesz możesz go zamienić na przykład na ksylitol(...)miski przesiej mąkę, cynamon, cukier, przyprawę do pierników oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski z mąką wbij jajko oraz przelej rozpuszczone masło. Potem całość wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto. Gotowe podziel na 3 części, dwie owiń folią spożywczą. Pierwszą część rozwałkuj na ok. 2 – 3 mm i wycinaj z niej ciastka. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem
365 dni dookoła kuchniWasze nastroje przed świętami wielkanocnymi? Specjalnie dla Was przygotowałam lekkie i ekspresowe babeczki, które możecie śmiało wcinać bez większych wyrzutów sumienia. Ograniczyłam w nich ilość cukru i tłuszczu, wzbogaciłam za to dodatkową ilością białka. Sprawdzą się idealnie w wielkanocnym koszyczku i na świątecznym stole. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 szklanki cukru/ksylitolu 200g twarożku grani cukier kokosowy(...)zwykłym i kokosowym) do uzyskania piany. Następnie do jajek dosypujemy stopniowo składniki suche. Na koniec dodajemy twarożek grani i miksujemy jeszcze przez chwilę. Do silikonowych foremek na babeczki rozlewamy ciasto. Babeczki pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe i przestudzone dekorujemy wg uznania. Smacznego! 🐣 ✩✩✩ Instagram | Facebook
Kuchnia Ellie