orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny nie tylko na urodziny czy imieniny, ale również na święta Bożego Narodzenia, ponieważ w smaku jest piernikowy dzięki przyprawie do piernika, cynamonowi i gałce muszkatołowej. Bardzo polecam ten przepis, bo naprawdę takim tortem można rządzić(...)kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie
Szczęśliwa kuchniaroku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach :) Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki(...)jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewa czekoladowa
Wędrówki po kuchniorzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam znaleźć w sklepie takich już obranych. Tort będzie świetny nie tylko na urodziny czy imieniny, ale również na święta Bożego Narodzenia, ponieważ w smaku jest piernikowy dzięki przyprawie do piernika, cynamonowi i gałce muszkatołowej. Bardzo polecam ten przepis, bo naprawdę takim tortem można rządzić(...)kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać do 180 stopni C, 160 stopni C z termoobiegiem Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia Cukier wymieszać z mąką tortową, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami Orzechy włoskie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis(...)przesiewamy by pozbyć się grudek.Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną
Słodkie PrzyjemnościWedług mnie dzisiejsze ciasteczka korzenne to świetna alternatywa dla pierników. Są chrupiące i delikatne jak kruche ciasteczka, z wyraźnym smakiem aromatycznych przypraw i bardzo łatwo się
CiastkozercyŚwięta Wielkanocne to musi być babka :) Jaka babka? Tym razem po raz pierwszy piekłam babkę parzoną. Bardzo prosta w wykonaniu i niezwykle puszysta, to takie stwierdzenie na sam początek. Nie wiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam(...)masła cukier wanilinowy otarta skórka z cytryny 3 łyżki żurawiny suszonej Sposób przygotowania: Zagotować szklankę mleka. Odlać połowę wrzącego mleka i zalać nim pół szklanki mąki i rozetrzeć ( ciasto musi być gładkie) Drożdże rozpuścić w letnim pozostałym mleku, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać
Różne smaki w kuchnikilka dni święta. Dziś jeden z ostatnich świątecznych przepisów, ale jakże tym razem klasyczny i ważny – pierniki w wersji bez glutenu i zbóż, jajek U nas tradycją się staje, że dzieci same robią pierniki, wycinają je i zdobią. Bawią się w kuchni, przynajmniej jest chwila spokoju :). Pierniki są pyszne, pachnące i słodkie a przepis jest prosty, więc(...)kokosowego szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy masę pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy aż uzyskamy odpowiednią grubość. Tak rozwałkowane ciasto odkładamy na około 15 minut do lodówki, aby stwardniało. Po schłodzeniu ciasta wycinamy z niego pierniki w ulubionym kształcie, układamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 160 stopniach przez
PaleoLifeKutia bożonarodzeniowa to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Nie we wszystkich domach praktykuje się jej podawanie, jednak tam, gdzie tradycja przetrwała, kutia jest najważniejszym deserem
Poezja smakuinne ciasteczka zrobione? Jeśli nie, bo masz za dużo spraw na głowie, sądzisz, że nie wyrobisz się w czasie przez przygotowanie głównych, świątecznych potraw, bądź do ostatniej chwili przed świętami musisz pracować - to przepis dla Ciebie! Przepis skierowany głównie do osób zapracowanych, nie lubiących spędzać dużo czasu w kuchni lub po prostu do osób nastawionych na nowe smaki(...)syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek
Be Fit Be StrongChleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas(...)poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru, soli i ziaren. Wody dolewałam tyle, by ciasto dawało się wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa nabrała powietrza (po ok. 10 minutach wyrabiania), przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta, święta i po świętach teraz pozostało pełno mikołajków, bombek czekoladowych pełno czekolady. Ja z tego robię mocno czekoladowe brownie cudnie smakuję szybko znika z blachy a i w szafce nie zawadza. Jak wiadomo każda blacha do pieczenia jest inna ja zazwyczaj jak robię na więcej osób robię z półtora porcji a jeśli tak tylko(...)dłużej do piekę do suchego patyczka. SKŁADNIKI :1 szklanka mąki ( u mnie 250 ml)200 g masła 200 g czekolady ( często mieszam gorzką z mleczną a po świętach daję to co mam :) ok 50 g pociętej w drobne kawałki czekolady 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (można
Basia w kuchniDziś u mnie podwójne święto: rozpoczęcie działalności bloga i 10 urodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki:-biszkopt jasny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia(...)Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie po łyżce cukier. Dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dokładamy stopniowo do ciasta, mieszamy łyżką. Prodiż wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy 25 minut,Biszkopt ciemny: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie
Z Majeczką w kuchnitego było mało oba nasze zwierzaki są tak potwornie dla roślin upierdliwe, że potrafiły bez ceregieli obgryzać kaktusy – żywa choinka i żywa ‘ gwiazda betlejemska ’, czyli stawiana w domach na święta w doniczce poinsecja, mogłyby je po prostu uśmiercić. Poinsecja to roślina należąca do gatunku wilczomleczowatych i wszystkie jej części są szkodliwe. W łodygach, liściach i korzeniach znajduje(...)psot. Do dekoracji poza bombkami użyłam jeszcze swoich wcześniej pieczonych i wycinanych PIERNIKÓW . Niestety, miałam je wieszać na choince ale starszy kot nagle okazał się fanem tego aromatycznego ciasta i pierniki zawisły piętro wyżej, bo dopiero na girlandzie na kominku. Przyjemnie pachną… Kot nie dosięga, one sobie pachną, dobrze wyglądają – zostają! Reszta dekoracji to wieniec, który wisi na otwieranych
Karo in the Kitchenniewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne od XIV wieku, a 400 lat później ich liczba sięgnęła 250. Zapotrzebowanie na rybę związane było z dużą liczbą(...)przygotował warsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż kołocz jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem
Food Square